RAZDELJENI

Ganljivo slovo od pedofilskega duhovnika, žrtvi pa žaljivke

Objavljeno 14. november 2014 12.17 | Posodobljeno 14. november 2014 12.17 | Piše: T. L.

Cerkev, kjer so se še zadnjič poslovili od 48-letnega slovenskega župnika Maksa Suarda, je bila nabito polna. Župnikovo priznanje je razdelilo slovensko manjšino.

Maks Suard. Foto: S. N.

TRST – Solze in aplavz. Cerkev Sv. Ivana že dolgo ni bila tako polna kot na dan, ko so se ljudje še zadnjič poslovili od 48-letnega slovenskega župnika Maksa Suarda. Župnika slovenskih korenin, ki si je okoli vratu zadrgnil vrv in se obesil po tem, ko je bil ovaden za spolni napad pred sedemnajstimi leti, ko se je lotil 13-letnega dekleta. Zdaj 30-letna žrtev ga je namreč ovadila.

Polna cerkev, tudi Pahor

Torkove pogrebne maše se je po pisanju Primorskega dnevnika udeležilo veliko mladih (med njimi tudi dijaki in bivši dijaki), prebivalcev okoliških naselij, šolnikov in drugih, ki so cenili duhovnika Maksa. Cerkev je bila nabito polna. V prvih vrstah je sedel tudi pisatelj Boris Pahor, ki se je na začetku pogovoril s pokojnikovim očetom. Med mladimi je bil Suard zelo priljubljen in po njegovem priznanju je skupina mladih na Slovenske novice poslala tudi pismo, v katerem so zapisali svojo resnico o župnikuimage

Pridiga: Ni zmogel premagati človeške preizkušnje

Od pokojnega kriškega župnika so se dokončno poslovili s torkovo pogrebno mašo, ki jo je daroval škedenjski kaplan msgr. Dušan Jakomin. Navzoči so bili skoraj vsi slovenski in tudi italijanski duhovniki. Jakomin se je v pridigi osredotočil na tri besede: spoštovanje, mir in treznost. Težke besede dobrih del, ki jih je storil, ne morejo izbrisati, je ob pogrebu zapisal portal Ilgazzettino.it. Kritičen je bil do medijev, spraševal se je, ali nas v teh časih povezujejo le tragedije. In na torkovem pogrebu je vse – verne in neverne – povezal mladi duhovnik, ki je priznal, da ni zmogel premagati človeške preizkušnje, je še dejal Jakomin. 

Ozračje v Cerkvi je bilo tega dne nabito s čustvi, pridigi je sledil nastop mladih, temu pa aplavz, ki se je ponovil tudi pred cerkvijo, ko je avtomobil pogrebnega podjetja odpeljal krsto, je zapisal Primorski dnevnik.

Žaljivke za žrtev

Sicer pa sta priznanje in nato smrt razdelila del slovenske manjšine. Kljub priznanju župnika očitno nekateri ne zmorejo sprejeti dejstva, da je bil priljubljeni župnik pedofil. Tako je nekdanji škofov vikar Franc Vončina za Primorski dnevnik kritiziral tedaj 13-letno žrtev zlorabe v primeru Suard. Medtem je zdaj neznanec tej ženski, žrtvi Suardovega napada, na njenem avtomobilu pustil listek z žaljivim stavkom v slovenščini. Karabinjerji so s tem seznanili tožilstvo, ki je uvedlo preiskavo.

Maksov oče, Giorgio Suard, o dogodkih, ki so se odvijali pred usodnim 28. oktobrom, z mediji ne želi govoriti. Pred dnevi je Primorski dnevnik objavil le njegovo izjavo, »da je tam zgoraj razsodnik, ki je vse videl«. Za Maksovo smrt je izvedel, ko je bil v trgovini v kraju, kjer prebiva, od prijateljev.

Čeprav so Maksa pokopali, pa se zdi, da se kljub njegovemu priznanju ob teh tragičnih dogodkih tržaški Slovenci še ne bodo kmalu poenotili.

Deli s prijatelji