HUDOURNIŠKI PLAZ

Franca zasulo v hiši, nekaj ur kopali blato

Objavljeno 06. avgust 2014 23.15 | Posodobljeno 06. avgust 2014 23.34 | Piše: Jaroslav Jankovič

Reka Božna je v Polhovem Gradcu utrgala most in zalila mizarsko delavnico.

POLHOV GRADEC – Nebo se je v noči na torek spet zneslo nad nami. Najmočneje je udarilo na Polhograjskem in Dolenjskem, kjer je močan naliv okoli 2. ure sprožil hudournike in napolnil korita rek, da je voda podivjala. V Polhovem Gradcu je reka Božna, ki se prav tu z Malo vodo zlije in teče naprej kot Gradaščica, utrgala dva mostova in val težke, blatne vode je pljusknil prek bregov in zalil manjšo tovarno masivnega pohištva Pani Design. Malo nižje je zalilo obrat podjetja Konstrukcije Schwarzmann, kjer izdelujejo industrijske hale, šotore...

Na Smolniku 16 pa je družina Skopec ponoči doživela grozljivo kalvarijo, saj je hudourniško blato v trenutku zasulo hišo očetu Francu, sinu Marjanu je hudourniška voda tekla skozi okno in do vrha zalila spodnjo etažo, drugemu sinu Francu pa je zemljina zadelala garažna vrata in odnesla pred hišo parkirana avtomobila po dolini.

Oblak se je utrgal, nebo so parale strele

»Natanko pet minut je trajalo, da je Gradaščica zalila travnik pred hišo,« nam je povedal Slobodan Jovanovič iz Hruševega sela, ki si je hišo zgradil tik ob Gradaščici na lokaciji nekdanjega mlina. »Ko smo pred 12 leti gradili, so nam pokazali nivo stoletne vode, ki ga je dosegla Gradaščica. Takrat smo za vsak primer hišo zgradili 70 centimetrov višje. To nas danes rešuje, sicer bi bili poplavljeni že leta 2010, ko je bila voda nižje kot danes.«

Gradaščica je ponoči zalila cesto pri Dvoru, cestarji podjetja GGD iz Kranja so šli na teren ob pol treh zjutraj: »V dveh skupinah smo na območju Suhi Dol–Horjul čistili zamašene cestne jaške, da bi voda čim prej odtekla,« nam je povedal vodja Sebastijan Jazbinšek.

Uradno meteorološko poročilo pravi, da je udar vode nastal zaradi velike količine dežja: »V 24 urah je padlo 140 litrov dežja na kvadratni meter, kar je običajno mesečna bera,« nam je povedala dr. Andreja Sušnik iz agencije za okolje. Poleg tega smo prav na območju Polhovega Gradca opazili izjemno veliko strel, kar pomeni intenzivno nevihto.« A voda bi morda odtekla: »Če bi le bile hudourniške struge očiščene,« se malodane huduje Nataša Koprivec, lastnica podjetja Pani Design, ki jim je voda zalila delavnico in stroje prav zaradi drevja od žledoloma, ki se je nakopičilo v strugah.

Za pol milijona škode

»Prav nič nismo mogli storiti, Božna je prihrumela čez travnik v petih minutah in nam zalila delavnico,« pove Natašin mož Aleksander Koprivec: »Z dvorišča nam je odneslo vsaj 15 kubičnih metrov lesa, zalilo nam je izdelke, ki bi jih morali poslati v Anglijo.« V Pani Designu je 16 zaposlenih, podjetje pa večino masivnih maloserijskih izdelkov proda na tuje. Tudi sami smo stali v blatu pred delavnico, medtem ko so delavci z lopatami čistili blato, na steni je madež segal kar 80 centimetrov visoko. »Dokler ne bomo počistili in priklopili elektrike, ne bomo vedeli, ali nam je povodenj uničila tudi stroje,« pove Nataša in pokaže na računalniško vodeni stroj: »Samo tale je vreden 100.000 evrov.« A kljub veliki nesreči se Nataša ne da: »Nekako bomo že preživeli, še vedno smo.« Pa vendarle povejmo, da voda Koprivčeve delavnice zagotovo ne bi zalilla, če bi bila struga Božne očiščena. Kdo je torej odgovoren za škodo? Kdo ima nalogo očistiti struge in prebivalce zaščititi pred takimi pogromi? Prav taka mala podjetja plačajo največ davkov.

Hudournik zalil družino Skopec

Na Smolniku 16, v grapi pod Črnim Vrhom, stojijo tri hiše družine Skopec. Oče Franc živi v najstarejši, sinova oziroma brata Marjan in Franc z družinama sta si postavila hiši na domačiji. »Nismo mogli iz tega grabna,« se kljub veliki katastrofi, ki so jo doživeli v noči na torek, pošali Franc. »Udarilo je in zahrumelo, a bilo je prepozno, nismo več mogli iz hiše,« pove Frančeva žena Katja.

»Avtomobila sta bila parkirana pred hišo. Ko je začelo udarjati, sem skočil, da bi ju umaknil, a nisem mogel ven,« nadaljuje Franc. Po grabnu navzdol, kjer v lepem vremenu teče potoček, je pridrlo blato in v nekaj minutah zasulo domačije. 
Marjanu je umazana brozga privrela skozi okna in v trenutku zapolnila pritlično etažo hiše, oče pa je v svoji stari hiši ostal odrezan od sveta. Potrebovali so nekaj ur, da so ga rešili. Družina se ne spomni, da bi se jim zgodilo kaj takega. »Hudournika smo vajeni, a voda je običajno odtekla. Tokrat pa se je že zgoraj struga zasula s podrtim drevjem in voda je utrgala del zemljine, ki je prihrumela nad nas,« razmišlja Franc. 
Vzrok zasutja tudi pri Skopčevih ni voda, ampak s podrtim drevjem zadelane struge!

Franc dodaja, da hiše niso ogrožene: »Zgrajene so na skali,« pove in se zasmeje, medtem ko nekaj deset prijateljev, gasilcev, okoliških kmetov s traktorji koplje in odvaža zemljino, planira dvorišče, da bo tako, kot je bilo še v ponedeljek zvečer. Med delavci in gasilci krožijo košare z dobrotami, sendviči, v drugih pijača.

»Začeli smo ob petih zjutraj, vsi so prišli pomagat,« ponosno pove Katja: »Še nismo pozabili drug na drugega.« Vzdušje v ozki dolini je presenetljivo veselo, medtem ko bagerji in traktorji brnijo, se otroci družin obeh bratov pred garažo igrajo in škropijo z vodo.

Deli s prijatelji