RAZMERE

FOTO: Zapadlo bo še nekaj centimetrov

Objavljeno 24. februar 2013 10.18 | Posodobljeno 24. februar 2013 18.57 | Piše: P. J., S. U.

Snežna odeja je pokrila Slovenijo.

Fotografijo, kako je na Rakeku, nam je posredovala bralka Vika.

LJUBLJANA – Tako kot so bili včeraj, so tudi danes naši bralci pridni in nam pošiljajo fotografije zasnežene pokrajine. Za nekatere je sneg priložnost za nove norčije in radosti, drugim pa povzroča kupico težav in preglavic. Če nam želite pokazati, kako je pri vas, nam prek spodnjega obrazca posredujte fotografije.  

Padlo bo še do 15 centimetrov

Sicer pa še vedno sneži v večjem delu Slovenije, vendar padavine niso več tako intenzivne kot ponoči, so povedali na Agenciji RS za okolje (Arso). Številne ceste zaradi obilice zapadlega snega ostajajo težko prevozne. Zaradi prometne nesreče oziroma okvare tovornega vozila sta zaprta vozna pasova na delu štajerske in dolenjske avtoceste.

Na Arsu pričakujejo, da lahko zapade še od 5 do 10 centimetrov, v višje ležečih krajih do 15 centimetrov snega. Na severovzhodu države bo lahko sneg prehajal v dež, deževalo pa bo tudi na Primorskem. Po napovedih Arsa se bo do ponedeljkovega jutra zjasnilo, le na severovzhodu bo ostalo oblačno.

Na štajerski avtocesti je zaprt vozni pas med Trojanami in Podmiljem proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti je pred priključkom Šmartno proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas, na dolenjski avtocesti pa je zaradi okvare tovornega vozila od Grosupljega proti Višnji Gori zaprt vozni pas. Zaradi sneženja poteka izločanje tovornih vozil, tako da prepoved vožnje velja tudi za izjeme v siceršnji nedeljski prepovedi prometa tovornih vozil nad 7,5 tone.

Zapore na cestah

Uporaba verig je obvezna na cestah na prelazih Predel, Ljubelj in Jezersko, na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič ter na cestah na Pokljuko in na Roglo. Cesta čez Korensko sedlo je na avstrijski strani zaprta.

Zapore za priklopnike in polpriklopnike so na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Idrija–Godovič in Razdrto–Podnanos, zaradi snežnih razmer na hrvaški strani pa je prepovedan promet na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje proti Hrvaški.

Kako pa je v visokogorju?

»Tudi v sredogorju in v hribih Notranjske in severne Primorske so nastajali številni zameti in tudi opasti. Snežilo je na mehko in rahlo podlago, le na vetru izpostavljenih legah na spihano in večinoma trdo podlago. S strmih pobočij so se med sneženjem prožili plazovi suhega, nesprijetega snega. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 350 cm snega, na 1500 m 270 cm in na 1000 m do okoli 160 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 120 do 160 cm, na 1000 m do okoli 120 cm,« sporočajo z Arsa.

Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 4. stopnjo zlasti nad gozdno mejo v Julijcih in zahodnih Karavankah. Drugod je 3. stopnje, tudi v sredogorju in na strmih, golih pobočjih v hribih zahodne Slovenije.

Deli s prijatelji