SLOVO LEGENDE GLEDALIŠČA

FOTO: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana

Objavljeno 15. december 2017 16.04 | Posodobljeno 15. december 2017 21.05 | Piše: M. U.

Na ljubljanskih Žalah so se na državnem pogrebu z vojaškimi častmi poslovili od nepozabnega igralca.

Foto: B. S.

LJUBLJANA – Na ljubljanskih Žalah so se z vojaškimi častmi poslovili od znanega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana, ki je zaradi srčne kapi v 49. letu starosti umrl v nedeljo. Igralcu so se med drugimi poklonili tudi Tanja Ribič, Violeta Tomič, Branko Đurić, Jonas Žnidaršič, ganljiv žalni govor pa je imel dober prijatelj pokojnega igralca, ravnatelj Drame Igor Samobor. »Včasih sem ti zavidal kakšno vlogo. Kdo ti jih pa ni? Včasih si jo celo ti meni. Ampak zdaj vem, da to ni res, ker to sploh ni bila tvoja lastnost,« je v svojem govoru povedal Samobor in dodal, da človeka s tako širokim objemom in toplim nasmehom ne bo verjetno nikoli več spoznal.

Eden izmed številnih družinskih prijateljev rodbine Šugman Igor E. Bergant je prebral zapis njegovih najbližjih, v katerem so obudili spomin nanj, vse od njegovega rojstva, prek mladosti, življenjskih preizkušenj in podvigov, ljubezni do gledališča, igralskih začetkov do trenutkov, ki so jih preživeli skupaj.

Bil je neskončno igriv fant, ki ga je privlačilo tisto, kar je bilo prepovedano. Zanimale so ga živali, njegova najljubša je bila gorila. Kot majhen se je zaljubil v King Konga in druge mogočne like, kot je Martin Krpan. Spominjali so se, da jih je morda kdaj nezadovoljne zaradi njegove neposlušnosti znal povsem razorožiti s šalami in humorjem.

V imenu njegove filmske družine je nekaj besed v spomin preminulemu namenil režiser Metod Pevec, ki je z igralcem sodeloval pri filmu Lahko noč, gospodična. Spregovorili so tudi igralec Jurij Zrnec, dramatik in režiser Matjaž Zupančič in predstavnik projekta Predani korakom, katerega ambasador je bil Šugman.

Pogreba se je udeležilo več sto ljudi, med njimi tudi državni vrh in nekateri politiki. Pogreb z vojaškimi častmi je spremljala častna enota Slovenske vojske, igral je policijski orkester. S pesmijo Ne mine niti dan se je igralcu poklonil tudi Zoran Predin.

Med pogrebom je ves čas deževalo, kot da bi nebo jokalo za velikim človekom in igralcem. 

                                                        Foto: Marko Feist

 

Pokojnemu igralcu je v slovo zapel Zoran Predin. 

Prvak ljubljanske Drame je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske. Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature.

 

 

Foto: Marko Feist

Širšemu občinstvu se je pokojni igralec vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijski nanizanki Naša Mala Klinika, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Teatru Paradižnik ...

Deli s prijatelji