LETOVANJE

FOTO: Z roko na spolovilu otroci rekli: drago

Objavljeno 27. oktober 2016 13.54 | Posodobljeno 27. oktober 2016 13.56 | Piše: Tomica Šuljić

Nadvse sporna navodila na letovanju v razvpitem kultu Draga Barušića. Zdrava Atmosfera še vedno noče pojasniti finančnih plati delovanja.

Ko otroci položijo roke na spolovilo, izrečejo ime vodje kulta.

CELJE, LJUBLJANA – Po našem torkovem razkritju, da člani društva Zdrava Atmosfera poslujejo prek vsaj še enega Društva Plemenitost in še ene družbe Tim sloge, da o prostovoljnih prispevkih njihovemu predsedniku Dragutinu Barušiću - Dragu in svojih financah ne želijo govoriti ter da se – med drugim – ukvarjajo tudi z vzgojo ter letovanjem otrok, ni bilo treba dolgo čakati na odzive. Kot prvi so se oglasili iz Plavalne šole Celje, kjer so pojasnili, da so se ukvarjali zgolj z učenjem plavanja: »Ker že vrsto let organiziramo in izvajamo tovrstno dejavnost, je tako povezovanje objave z omenjenim člankom za naše društvo nesprejemljivo,« so pojasnili v odzivu, saj jih je motila objava njihovega logotipa na letaku Društva Plemenitost, ki so ga slednji javno objavili na spletu.

Od objave zadnjega članka smo prišli do poročila o letovanju otrok, ki ga je Tim sloge organiziral v Baški na Krku že lani pa tudi letos. Tim sloge naj bi – po lastnem pisanju – v štirih mesecih lani spomladi in poleti zbral sredstva za 61 otrok iz socialno šibkih družin, ki so jih potem 20. avgusta lani za pet dni odpeljali na Krk.

»Otroci so bili stari od pet do osemnajst let iz vse Slovenije, dva tudi z Jesenic,« so zabeležili ter dodali, da jim je pri zbiranju denarja še posebno pomagal »trzinski župan Peter Ložar, ki je pripeljal glavnega sponzorja«. 
Vprašanje pa je, ali bi vsi našteti sodelovali, če bi poznali program za otroke Tima sloge oziroma Zdrave Atmosfere.

Morali so se držati za spolne organe

Otroci so bili razdeljeni v skupine, ki so nosile tribesedna imena, kot Rajsko dajanje darovitosti, Angelsko prožanje bogastva ter Božansko koriščenje ljubezni. Njihove voditeljice so bile – vse razen ene – članice Zdrave Atmosfere. In Zdrava Atmosfera je vendarle kult, ki izkazuje čast z molitvami in obredi ter čaščenjem – Dragutina Barušića in njegovih naukov. Te nauke so lani in letos spoznali tudi otroci. Za pripravo članka smo govorili z enim izmed staršev, čigar otroci so se udeležili lanskega letovanja. »Letos niso šli, se nismo o tem pogovarjali. Pa tudi strinjal se ne bi s tem, ker so mi otroci povedali, kako je bilo lani – izvajali so njihove obrede in molitve,« je otroške spomine ubesedil oče.

»Vsak večer pred spanjem smo imeli vajo za prijetno spanje – umiritev in usmeritev misli na dobroto – meditacija z golobom,« opisujejo v poročilu večerni obred, vsak dan pa so izvajali tudi »emitiranja«. Takole so jih opisali: »Narava in človek imata enako frekvenco, ki nas informira, da bi prepoznali, kako medsebojno delujeta. Zato se učimo emitiranja, ki se imenuje Nebeška koreografija, Rajska geografija in spoznavanje narave in sebe.« Dodali so še, da želijo čim bolje spoznati svoje telo in samega sebe. O željah otrok niso izgubljali besed.

Kako so petletniki in drugi mladoletniki spoznavali svoja telesa, pa je opisano v nadaljevanju poročila: otroci so morali položili roke na dele telesa in pri tem govoriti različne besede, saj razlagajo: »Besede za določeno lokacijo na telesu so kot ključ za ključavnico.« 
Ko so se tako otroci prijeli za čelo, so izgovorili »biti«, ko so se prijeli za vrat, so morali reči »čuvati«, ko pa so se prijeli za spolovila, so morali izgovoriti »drago«. Drago je tudi skrajšano ime njihovega vodje. Vmes so članice Tima dodale še misli glede emitiranja, ki lahko vzbudijo različna čustva v srcih staršev, kot na primer: »Tudi če me mamica pozabi objeti, pobožati, smo kljub temu srečni, ker poznamo samega sebe.«

O financah pa nič

Iste dame so letos med 27. junijem in 8. julijem »spodbudile s Plavalno šolo Celje letovanje v Strunjanu 102 otrokoma iz socialno šibkih družin,« so v poročilu zapisale članice Tima sloge. Ter dodale: »Starši se nam zahvaljujejo, ker so presrečni, da so otroci začutili skrbno velikodušnost celovite enotnosti, saj so v njihovo lastnost posejana semena morale, in seveda so se oplele vse pomote dezinformiranega životarjenja.«

Se pa Tim sloge ne more pohvaliti s poslovnim izidom, saj so lani pridelali za slabih 20.000 evrov izgube. Ni tudi povsem jasno, kakšna je podlaga za lansko štirimesečno iskanje donatorjev, saj Tim sloge ni registriran niti za dobrodelno dejavnost niti za zbiranje sredstev za dobrodelne namene. 
Glede zbiranja sredstev iz Zdrave Atmosfere še vedno nočejo odgovoriti, ali so registrirani za zbiranje prispevkov oziroma kdo izmed njihovih članov je. Odzvala se je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki smo ji zastavili vprašanja o njenih članarinah društvu Zdrava Atmosfera ter prostovoljnih prispevkih: pravi, da je članica društva od ustanovitve, da od začetka plačuje letno članarino ter da zadnji dve leti ni dala prostovoljnega prispevka svojemu magu Barušiću. Kaj je bilo pred tem, ni pojasnila. Molči tudi Dragutin Barušić, ministričin stric iz ozadja, čigar vpliv je ministrica večkrat priznala. Nemara bodo odgovarjali vsaj na vprašanja staršev, ki so iz tega prispevka izvedeli nove podrobnosti o letovanju, indoktrinaciji ter spodbujanju dotikanja spolovil mladoletnih otrok. Najmlajši je imel pet let. 

Deli s prijatelji