GNILE DESKE

FOTO: Vsak dan čez smrtno nevaren most

Objavljeno 14. december 2017 22.18 | Posodobljeno 14. december 2017 22.18 | Piše: Roman Turnšek

Stanovalcu so se pod nogami udrle gnile deske. To je edina pot do doma, najbolj se bojijo za otroke.

Trenutek nepazljivosti in nesreča je tu. Fotografije: Roman Turnšek

HRASTNIK – Stanovalci na Cesti 1. maja 38 se vsak dan odpravijo zdoma in vračajo čez dotrajan, smrtno nevaren most. Zaradi sestave, starosti, naravnih dejavnikov in tudi uporabe je namreč hudo zdelan. To se vidi že na prvi pogled. Deske gnijejo, opaziti je tudi plesen, na posameznih delih zevajo luknje, štrlijo žeblji in podobno. Razžrti so tudi železni nosilci konstrukcije, na katerih so prav tako opazne večje luknje. Na obeh straneh mostu so sicer vidno nameščeni opozorilni napisi, a domačini most vseeno uporabljajo. »Deske so bile, če se prav spomnim, nazadnje zamenjane pred približno 10 leti. Most je že od začetka lesen, tukaj stanujem že 36 let. Je pa most še starejši. V tako slabem in nevarnem stanju ni bil še nikoli. Še dodatno je bil poškodovan pred nekaj leti, ko so divjali neurja in poplave. Takrat je potok, ki teče pod njim in ob hiši, kljub globoki strugi narasel in s svojo močjo ukrivil del jeklene konstrukcije, ki je takšna od takrat,« pravi eden od stanovalcev, a se ne želi izpostavljati.

Edini dostop

»Most je edini dostop za avto in tudi peš. Med cesto in blokom je most, takoj za blokom strm hrib. Peš je sicer moč tudi v ta hrib, vendar gor pelje le steza, pa še ta gre daleč, daleč naokoli, kar je nepraktično in zamudno. Del poti je moč z avtom prevoziti tudi z glavne ceste precej pred mostom, vendar gre za kolovoz, ki je bolj pešpot. Poleg tega je to tudi travnata pot, pa še ne ve se, čigava last je. Prav tako se niti po tej strani ne da priti do hiše, saj je pot speljana navkreber, visoko nad hišo, kjer se tudi izgubi, brez dovoza navzdol do nje,« doda drugi stanovalec. Čeprav se zavedajo nevarnosti, ki se ji izpostavljajo, morajo čez most. »Do doma in zdoma moramo nekako priti, bodisi peš bodisi z avtom. Če drugega ne, moramo nekje pustiti vsaj avtomobile. Na občini nam je bilo rečeno, da je prostor pred blokom dvorišče, ne parkirišče. Drugje pa nimamo kje parkirati. Zato smo na tleh dvorišča zarisali črte za parking. Pred leti smo predlagali, da bi bil ob bloku prostor za otroke in bi se uredilo parkirišče pred mostom, med strugo in glavno cesto. A nam je bilo rečeno, da je to zelenica, poleg tega nam še do danes ni znano, ali je lastnica te zelenice občina ali kemična tovarna, in iz te ideje ni bilo nič,« pravijo.

27 stanovalcev mora vsak dan čez most.

Razmere so tako katastrofalne, da so občino že večkrat pozvali k ureditvi. »Nekaj odziva je bilo, a se je ustavilo že na začetku, ker ni denarja. Kdaj in kako, če sploh, se bo kaj premaknilo, ne vemo. Do hiše ne more ne reševalni ne gasilski avto,« dodajo. Še dodatna, pravzaprav največja skrb so otroci. Ti vsakodnevno prečkajo most. »Vedno ne moreš biti poleg, otroci pa so otroci. Kako jim dopovedati, da se na mostu ne sme skakati, tekati? Mimogrede se spozabijo med igro in podobno. Še zadnji primer nesreče – ko je eden od sosedov prečkal most, so se deske udrle in zaradi poškodb je končal v bolniški,« nadaljujejo.

Edina rešitev je po njihovem nov most. »Ta mora vsekakor biti širši, obvezno betonski, nikakor ne več lesen. Začasno bi bilo treba narediti prehodni peš most z ograjo, ki bi ostal tudi potem. Kakor koli, zadevo je treba vsekakor in pod nujno reševati takoj, preden bo prepozno in se zgodi nesreča,« menijo.

Rešitev še letos

Se pa stvari vendarle premikajo, kot so nam odgovorili na hrastniški občini, ki je 100-odstotna lastnica vseh 14 stanovanj na navedenem naslovu, v katerih prebiva 27 uporabnikov. Če pravilno sklepamo, se problematika rešuje počasneje tudi zaradi tega, ker je zemljišče, na katerem stoji blok, v lasti občine, zemljišče, na katerem stoji most, pa v državni lasti. »Stanovanjski blok je bil zgrajen leta 1948, za most pa ni pravega podatka. Leseni del konstrukcije je bil že saniran. Po podatkih vzdrževalca občinskih cest je most v slabem stanju od letos. Trenutno je neprimeren za prevoz motornih vozil, zato smo začeli pripravo dokumentacije za novo konstrukcijo, ki bo varna in trajna,« pravi Tomaž Sihur, vodja pristojnega oddelka na občini Hrastnik. 

Konstrukcija bo betonska

Ker most vodi do objekta, ki je v lasti občine, bo sanacija financirana iz občinskega proračuna. »Zgrajena bo betonska konstrukcija, predračunska vrednost pa znaša približno 10.000 evrov. Ureditev načrtujemo še letos, če bodo vremenske razmere to dovoljevale. Vmes bo zagotovljen začasen dostop za pešce,« še pojasni Tomaž Sihur z občine.



 

Deli s prijatelji