VILA IN POL

FOTO: Veleposlanica prodaja dom za milijon

Objavljeno 26. februar 2018 19.13 | Posodobljeno 27. februar 2018 09.48 | Piše: U. B.

Zakonca Kos Marko bi rada iztržila 1,39 milijona evrov. Gurs je vrednost hiše ocenil na »pičlih« 245.190 evrov.

Joga je njena priljubljena rekreacija. FOTO: Ljubo Vukelič
Slovenska diplomatka Marta Kos Marko, ki službuje v Švici, pred tem je bila v Nemčiji, se na slovenski dom očitno ne bo več vrnila. Naši viri so nas opozorili, da je 325 kvadratnih metrov veliko vilo, v kateri sta pred odhodom živela z možem Aaronom Markom (zemljiška knjiga kaže, da sta lastnika oba, vsakemu pripada polovični delež) in ki stoji približno 20 minut vožnje od Ljubljane, na prodaj. Za 15 let staro hišo si zakonca želita iztržiti 1,390.000 evrov, je mogoče prebrati v oglasu, ki ga je objavila nepremičninska agencija Stoja na portalu nepremičnine.net.
1,430.000
evrov prihodkov sta imela zakonca leta 2011.

image
V družbi kolegov diplomatov FOTO: Jure Eržen

Brez sosedov

Hiša po zapisanem v oglasu stoji na intimni, mirni in razgledni lokaciji brez sosedov. Upravlja se prek pametnih instalacij, ima talno in stensko gretje ter afriški parket. Ne manjka ji niti alarm, bodoči stanovalec pa se ne bo mučil z zalivanjem trave, saj ima namakalni sistem. Kot se spodobi za Slovence z bolj debelimi denarnicami, je opremljena s finsko in turško savno, zunanjim džakuzijem, zasebnim fitnesom, vinsko kletjo, zidano garažo za štiri avtomobile... Oboževalci hi-fi sistemov bodo verjetno navdušeni nad prestižnimi izdelki proizvajalca Bang & Olufsen. Kako sodobna je ta oprema, pa ni znano. Jasno je, da je bila hiša zgrajena leta 2003, Marta Kos Marko pa je Slovenijo desetletje pozneje zaradi diplomatske službe zapustila. Kako hitro tehnologija v današnjem času zastara, nam verjetno ni potrebno posebej omenjati.
Diplomatka še kar družbenica
Veleposlanica Marta Kos Marko je še vedno 49-odstotna družbenica v podjetju GKTI, izobraževanje (sodeč po poslovni bazi Gvin se je z drugimi podjetji v Sloveniji ne povezuje). Preostali delež ima v lasti njen mož Aaron Marko. Prihodki so podjetju od njenega imenovanja za veleposlanico bistveno upadli. Tako so leta 2013 znašali 787.008 evrov, leto pozneje kar pol manj, leta 2015 so bili približno na enaki ravni kot leto pred tem, leta 2016 pa so zrasli na 485.000 evrov. Za zakonca Kos Marko je bilo v zadnjih desetih letih najboljše, če sodimo po prihodkih, leto 2011, ko sta jih ustvarila kar 1,43 milijona evrov. Spletna aplikacija Erar, ki prikazuje poslovanje z državo, razkriva, da se je družbi GKTI od imenovanja Marte Kos Marko za veleposlanico opazno zmanjšal obseg poslovanja z državo. V obdobju med letoma 2013 in 2017 so državi izstavili za več kot 147.000 evrov računov, v petletnem obdobju pred tem, torej med letoma 2008 in 2012, pa za več kot 365 tisočakov. Največ od celotnega prometa z državo, tega je bilo za 515.000 evrov, kaže Erar, odpade na Mestno občino Ljubljana, ki je zakoncema poravnala za skoraj 235.000 evrov računov.

Je res toliko vredna?

Zanimivo je odstopanje v ocenjeni vrednosti, ki jo je za dom nekdanje dolgoletne dopisnice RTV Slovenija iz Nemčije izračunala geodetska uprava. Ta v svoji bazi podatkov navaja, da je hiša s slabih 206 kvadratnih metrov uporabne površine, vredna 245.190 evrov. Naj opozorimo, da je v izračunu geodetov upoštevana parcela velikosti 864, v oglasu pa navajajo, da gre za 3000 kvadratnih metrov zemljišča. Ta podatek ni zanemarljiv in vrednost nepremičnine zagotovo poveča. Za koliko, pa je drugo vprašanje.
image
Prodamo. FOTO: Oglas

V izračunu geodetov je upoštevana parcela velikosti 864 kvadratnih metrov, v oglasu pa navajajo, da gre za 3000 kvadratnih metrov zemljišča.

Končno vrednost nepremičnine bo določil trg, konkretno – kupec. Bo pa dogovorjena kupnina povečana še za polovico od štiriodstotne provizije (prišteti je treba še DDV) agenciji. V oglasu je namreč zapisano, da je to pogoj prodajalca. Torej če bi se našel kdo, ki bi bil za nepremičnino pripravljen plačati 1,4 milijona evrov, bi to pomenilo 56.000 evrov provizije (ali 28 tisočakov za vsakega, na to pa je treba pribiti še DDV). To pa je že skoraj garsonjera v Ljubljani … 
image
Podatki FOTO: GVIN
Deli s prijatelji