ŽIVLJENJE V OBJEKTIVU

FOTO: V Mozirskem gaju milijon božičnih lučk

Objavljeno 07. december 2017 10.22 | Posodobljeno 07. december 2017 10.22 | Piše: Jože Miklavc

Svoje želje lahko zaupate pravljičnim vilam, tam sta tudi Pehta in Bedanec.

Predsednik EHD Mozirski gaj Darko Bele in podjetnica in direktorica Božične bajke Hrvaške Ana Bertić s sodelavci Mozirskega gaja so držali besedo in iz lanske prve Božične bajke v parku pripravili spektakularno in barvito razstavo z milijon lučkami ob začetku adventnega časa. Predstava je postavljena na štirih hektarih naravnega parka, ki je za en mesec postal pravljična dežela. Vsaj tri tedne so pod nazorom mojstra elektrikarja Draga Poličnika izvajali ožičenje grmovja, dreves, etnografskih objektov in posebno za to priložnost oblikovanih likov, ki jim dajejo barvne lučice praznični in mistični pridih. Oblikovali so izjemne zgodbe, ki delujejo dovolj pravljično, da so privlačne za obiskovalce. Osvetlitev gaja decembra prinaša povsem novo dimenzijo izkoristka parka, saj se je tako sezona podaljšala na skoraj deset mesecev. Vmes so gajevci posadili čebulice več kot sto tisoč tulipanov ter drugih okrasnih cvetic, ki bodo sredi aprila znova vabile na pomladni ogled.

Ana Bertić, ki je lani v Mozirje pripeljala svoje izkušnje in prvega pol milijona lučk, je srečna, da je na tako čudovitem kraju v Sloveniji naletela na ekipo ljudi in najboljše možne razmere za ustvarjanje svoje slovenske verzije Božične bajke. Zadovoljni so tudi vsi prireditelji, ki so v pripravo in oblikovanje inštaliranih led-lučk in likov vložili zares veliko dela.

Gaj ponuja ogled lesenih jaslic v naravni velikosti ter srečanje z bajeslovnimi bitji, teto Pehto in Bedancem iz Kekčeve dežele, s snežno kraljico, rdečim gajevim škratom, gozdno vilo, Božičkom (ob vseh vikendih in praznikih) ter še druge zanimivosti. Kapelica sv. Valentina je kot ledeni oltar sredi gaja občudovanja vreden in dominanten okras, razgled iz Svejinega razglednega stolpa pa vrhunec paše za oči.

Razstavo so odprli s prižigom minuli petek, ko je bil vstop brezplačen. Delno zasneženi gaj daje v tem času ob večerih še poseben čar. Povsod diši po planinskem in rumovem čaju, kuhanem vinu, sem in tja pa se oglasijo največje, do šest metrov dolge glasbene cevi, ko jih poženejo obiskovalci. Za srečo zadonijo in voščijo lepe praznike vse tja do 6. januarja prihodnjega leta, lučke pa si lahko ogledate vsak dan od 16. do 21. ure.

Deli s prijatelji