24. AVTOMOBILSKI SEJEM SLOVENIJE

FOTO: V menjavi gum Slovenci slabši kot Srbi in Hrvati

Objavljeno 03. april 2017 12.44 | Posodobljeno 03. april 2017 12.45 | Piše: A. J.

Na prvem državnem prvenstvu pnevmatiko najhitreje zamenjal 24-letni Rok Križman.

Dražen Golub je bil favorit, a je v finalu izgubil. Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – V nedeljo se je na Gospodarskem razstavišču končal 24. Avtomobilski sejem Slovenije. Prireditev, ki se je po 20 letih vrnila v glavno mesto, si je ogledalo približno 100.000 obiskovalcev, največ prav konec tedna, ko je bilo dogajanje še zlasti pestro. Eden od vrhuncev je bil sobotni prihod naše smučarske junakinje Ilke Štuhec, ki je na Fordovem odru o avtomobilih in še marsičem poklepetala z voditeljem Jožetom Robežnikom. Med drugim smo izvedeli, da 26-letnica na leto prevozi več tisoč kilometrov, da najraje pije mleko in da je imela največjo tremo ob nedavnem srečanju s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, ko je morala na odru na Kongresnem trgu v Ljubljani spregovoriti nekaj besed v svojem imenu in imenu Smučarske zveze Slovenije. Mariborčanka, ki se je v sejemsko halo lahko pripeljala kar s svojim avtomobilom, je na koncu še razveselila navijače z avtogrami in majicami. 
Od znanih so se z Robežnikom na avtosalonu že med tednom pogovarjali še smučar Filip Flisar, kuharski chef Bine Volčič, skakalec Jurij Tepeš ter eden od najbolj simpatičnih športnih parov na domačem družabnem parketu Tjaša in Rok Perko.

Na ogled so bili najnovejši osebni avtomobili znamk Volvo, Škoda, Mazda, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, Audi, Nissan, Renault, Volkswagen in Seat, obiskovalci so se lahko seznanili z opremo in storitvami s področja avtomobilizma, pregledali ponudbo avtomobilskega zavarovanja in financiranja ter prisluhnili kratkim predavanjem o električni mobilnosti, varnem telefoniranju med vožnjo in prednosti visokooktanskih goriv. Obiskovalci so imeli veliko veselja s fotografiranjem v svojih sanjskih avtomobilih, tiste, ki trenutno kupujejo, pa je razveselil Tehnološki paviljon, kjer so od poznavalcev izvedeli vse o avtomobilski opremi.

Ob robu sejma so v organizacij gume-direkt.com izpeljali tudi prvo državno tekmovanje v menjavi gum Tyre Challenge. Od 70 prijavljenih je na ploščadi pred hotelom Park na koncu zavihalo rokave le šest tekmovalcev. Ti so morali čim hitreje zamenjati pnevmatiko na avtomobilu znamke Mini. V velikem finalu sta se pomerila dva. Čeprav je za favorita veljal v prvi tekmi z dvema minutama in osemnajstimi sekundami rekordno hiter Dražen Golub, je z rezultatom dve minuti in dvanajst sekund zmagal 24-letni Rok Križman in si priboril set novih pnevmatik. 
In kakšni so slovenski rezultati v primerjavi z rezultati tekmovalcev iz drugih držav? Za zdaj ima rekord v menjavi gum Srbija, tam je najhitrejši tekmovalec zamenjal pnevmatiko v pičli minuti. Takoj za njo je s časom ena minuta in 15 sekund Romunija, na tretjem mestu pa Hrvaška, kjer je tekmovalec potreboval minuto in 33 sekund. V menjavi gum so se zunaj konkurence preizkusila tudi dekleta – najmlajša priložnostna serviserka, ki je ves čas komaj čakala na preizkušnjo, je bila petletna Amy

Deli s prijatelji