SMRT ZARADI SEPSE

FOTO: Trije zdravniki obtoženi malomarnega zdravljenja

Objavljeno 06. maj 2017 20.24 | Posodobljeno 06. maj 2017 09.40 | Piše: Mojca Marot

Celjska zdravnica Jana Pečovnik zavrnila krivdo, Zlatan Tkalec podal ugovor.

Zdravnica Jana Pečovnik je vsakršno krivdo za smrt pacienta zavrnila. Foto Mojca Marot

CELJE – Branko Breznikar, Zlatan Tkalec in Jana Pečovnik so zdravniki, zaposleni v Splošni bolnišnici Celje, ki bi morali sesti na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča. Obtožnica jim očita malomarno zdravljenje pacienta in opustitev dolžnega ravnanja pred sedmimi leti, ko je zaradi sepse umrl 35-letni Velenjčan Dejan Mrkonjić. A včeraj je na sodišče, na predobravnavni narok, prišla le tretjeobtožena Pečovnikova ter krivdo zavrnila. Prvoobtoženi Breznikar je poslal zdravniško opravičilo, zato je sodnica Ingrid Lešnik zanj določila nov datum predobravnavnega naroka. Ta bo 11. maja. Na sodišče ni bilo niti drugoobtoženega Tkalca, ki pa je tja poslal ugovor na obtožnico, kar obravnavajo, kot da je krivdo zavrnil.

Kot rečeno, jih obtožnica bremeni malomarnega zdravljenja, ki je imelo za posledico smrt pacienta. Marca 2010 so v bolnišnico zaradi zapore črevesja sprejeli mlajšega moškega iz Velenja, ki ga je operiral specialist Branko Breznikar. V nadaljevanju so Mrkonjića premestili na oddelek za splošno in abdominalno kirurgijo, tam sta bila njegova sobna zdravnika Tkalec in Pečovnikova. A operaciji so sledili nepričakovani zapleti, internistični postopki so pacientovo stanje drastično poslabšali. Razvila se je sepsa in pacient je umrl. V bolnišnici je bil zaradi omenjene smrti izveden notranji strokovni nadzor, ki naj bi razkril določene nepravilnosti pri zdravljenju, zato je celjsko tožilstvo, ki je izvedlo predkazenski postopek, po vseh zbranih dokazih in izvedenih zaslišanjih leta 2013 spisalo obtožnico zoper tri zdravnike.

A Pečovnikova je krivdo po celotni obtožnici zavrnila, njen zagovornik, odvetnik Peter Žnidaršič iz odvetniške družbe Čeferin, pa je predlagal izločitev številnih zbranih dokaznih predlogov. Med njimi izvedensko mnenje Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Univerze v Ljubljani. Dejal je, da izvedensko mnenje pušča dvom, saj je pri izdelavi sodeloval tudi dr. Alojz Pleskovič, ki je sodeloval pri strokovnem nadzoru v isti zadevi v celjski bolnišnici. »To pa vzbuja dvom o njegovi objektivnosti,« je dejal Žnidaršič ter predlagal izločitev vseh izjav svoje klientke Pečovnikove, ki jih je tožilstvo pridobilo od nje v predkazenskem postopku.

A tožilka se z razlogi za izločitev dokazov in izvedenskih mnenj ni strinjala, saj da so neutemeljeni. Dejala je, da to, da je dr. Alojz Pleskovič v isti zadevi sodeloval tudi pri notranjem nadzoru v celjski bolnišnici, ne predstavlja nobenega dvoma o objektivnosti, kar pa se tiče predloga za izločitev izjav, ki naj bi jih tožilstvo od Pečovnikove pridobilo v predkazenskem postopku, pa je Pečovnikova sama prišla k tožilcu Ivanu Žaberlu in izjavila, da želi v kazenski spis vložiti izjavo. In ta je bila sprejeta. »Izjave, ki so jih organi pregona pridobivali še v času, ko Pečovnikova še ni imela statusa osumljenke, pa so že bile izločene iz spisa,« je še pojasnila tožilka.

 

Deli s prijatelji