POZABLJENI IZPISKI

FOTO: Tako stanje imajo na računih Slovenci

Objavljeno 17. november 2013 08.14 | Posodobljeno 17. november 2013 08.17 | Piše: A. L.

Rekorder ima na računu dobra dva tisočaka minusa.

LJUBLJANA – Številni uporabniki bankomatov za seboj puščajo izpiske o stanju na računu ali potrdila o dvigu. Na enem od bankomatov v Ljubljani jih je bilo odvrženih kar nekaj. Pobrali smo jih in preverili, kaj lahko iz njih izvemo in ali je mogoče te izpiske zlorabiti.

Preko dva tisoč limita

Med šestimi izpiski sta le dva pokazala, da je lastnik TRR zašel v rdeče območje. Rekorder med njimi ima 2000 evrov minusa, razpoložljivo stanje pa še 59,08 evra. Upamo, da gre za osebo, ki bo 15. v mesecu dobila plačo ... Rekorder na zelenem območju ima na računu 8487,74 evra, limita pa sploh nima. Med vsemi izpiski nismo opazili nobenega z ogromnim limitom (dovoljena prekoračitev stanja), pravzaprav dva limita sploh nista imela, preostali pa so ga imeli 200, 300 oziroma 500 evrov.

Zlorabe TRR z obvestili o stanju?

»Zloraba TRR ob pomoči obvestila ni mogoča. Na obvestilu so različni izpisi: lahko se izpiše samo stanje na TRR, lahko je to informacija o dvigu ipd. Noben izpis pa ne omogoča zlorabe TRR ali kartice,« so nam povedali v največji slovenski banki NLB. Dodajajo, da z izpisa nepooblaščena oseba sicer lahko izve, da ima neznani imetnik kartice na računu še neko vsoto v evrih, nima pa ta podatek zanjo nobenega pomena.

»Stranke se pri izbiri storitve z nekim namenom (podatek o stanju, potrdilo o dvigu) same odločijo za izpis potrdila, zato je prav, da izpisano potrdilo tudi poberejo,« še poudarjajo.

Deli s prijatelji