POLICISTI

FOTO: Tako opremo imajo: pri delu z migranti se je z iglo zbodla v roko

Objavljeno 07. december 2015 19.54 | Posodobljeno 07. december 2015 19.54 | Piše: Mo. S.

Čeprav naj bi jim vodstvo skupaj z ministrstvom obljubilo, da bodo do 20. novembra dobili ustrezne rokavice, pa do danes, tako sindikat, taktičnih rokavic ni prejel še noben policist.

LJUBLJANA – Policisti so kot zaostritev stavke napovedali izločanje dotrajane in nevarne opreme. Policijski stavkovni odbor je vse zaposlene pozval, da začnejo obveščati delodajalca o neprimernosti materialno-tehničnih sredstev, ki jih uporabljajo pri svojem delu.

Fotografije neustrezne, poškodovane ali dotrajane opreme, ki jih s terena pošiljajo policisti, sproti objavljajo tudi na spletu, ogledate si jih lahko tudi v zgornji galeriji.

Policistka se je zbodla

V oči je zbodla tudi informacija, da se je v nedeljo pri izvajanju dela z nelegalnimi prebežniki poškodovala policistka. Kot so sporočili iz Sindikata policistov Slovenije (SPS), se je policistka pri izvajanju varnostnega pregleda z iglo zbodla v roko. »Policistka je varnostni pregled izvajala z rokavicami iz lateksa, ki jih policija kot edino zaščitno sredstvo nudi policistkam in policistom na terenu, čeprav te ne nudijo ustrezne zaščite. Tako ravnanje ocenjujemo kot skrajno neodgovorno do zaposlenih, ki v teh težkih časih izvajajo varnostno tvegane postopke, tako v zvezi z akcijo Migrant kot v notranjosti države,« do dodali pri sindikatu.

Oba policijska sindikata sicer vodstvo policije že dlje časa prosita, naj vsem policistom zagotovi ustrezno varovalno in zaščitno opremo, tudi rokavice (tako imenovane taktične), ki varujejo pred vrezi in vbodi. Čeprav naj bi jim vodstvo skupaj z ministrstvom obljubilo, da se bo to zgodilo do 20. novembra, pa do danes, tako sindikat, teh rokavic ni prejel še noben policist.

GPU: Izločanje opreme je stvar pravil

Na izločanje izrabljene opreme so se odzvali pri Generalni policijski upravi (GPU). Pojasnili so, da vodstvo policije stavko podpira do točke, ko ta ne bo vplivala na varnost državljank in državljanov. Kot so zapisali, so postopki za odpis opreme v policiji jasni. Če policist opozori na neustreznost določene opreme, je treba ravnati v skladu z navodili. To pomeni, da vodja enot prek skrbnikov premoženja ugotovi, ali je oprema res neuporabna ali pokvarjena. Če je popravilo mogoče, jo je treba posredovati v popravilo. Če pa popravilo ni več mogoče ali strokovna služba oceni, da ni smotrno, opremo v skladu s postopki izloči iz uporabe in materialnega knjigovodstva. Enako kot za vso opremo velja tudi za vozila, pri čemer se lahko tehnična brezhibnost preverja le v skladu z zakonodajo, so navedli.

»Sicer pa v policiji v primeru potreb tudi prerazporejamo posamezno opremo ali si jo po potrebi tudi izposodimo od kake druge institucije, zato delo zaradi tega ne bo ovirano,« so še zagotovili.
 

Deli s prijatelji