SKAKALNI PODVIGI

FOTO: Stari orli leteli v Sebenjah

Objavljeno 09. maj 2016 20.03 | Posodobljeno 09. maj 2016 20.05 | Piše: Špela Ankele

Skakalne podvige veteranov ocenjevali Peter Prevc, Robi Kranjec in drugi sodobni asi.

Robi Kranjec in Peter Prevc se tokrat nista povzpela na vzletišče, ampak sta skoke spremljala s sodniškega stolpa. Foto: Špela Ankele

SEBENJE – Ko je Nordijski skakalni klub Tržič FMG konec tedna pripravil že tradicionalno osmo tekmovanje, imenovano Stari orli, se je na vzletišče skakalnice v Sebenjah podalo 28 pogumnih. Skupno jim je bilo to, da so vsi šteli več kot 25 let in da so bili tako dobro pripravljeni, da so spust po 25-metrski skakalnici prestali brez večjih težav. In čeprav so njihove skoke ocenjevali najboljši smučarski skakalci, kar jih Slovenija ta trenutek premore, ni bilo med veterani zaznati niti trohice strahu ali treme. Nasprotno, vsi po vrsti so prav dobro razpoloženi zarajžali na vrh skakalnice.

Še najbolj se je med vzponom do zaletišča smejalo Anžetu Zupanu. No, lahko bi tudi rekli, da so se gledalci smejali skupaj z njim, saj se je vedro razpoloženi skakalec, ki je zastopal SSK Stol Žirovnica, na 25-metrsko lepotico podal kar v unikatni mešanici skakalno-hokejske opreme. »Pač – del svoje opreme sem posodil, pa sem se moral nekako znajti,« je radovednim med nasmeški odgovarjal Zupan, ki si je ta dan na glavo poveznil hokejsko čelado, na roke pa si je nadel rokavice, narejene za držanje hokejske palice.

Še preden se je tekmovanje začelo, je skakalnico v Sebenjah preizkusil Janko Rošelj, ki je zastopal barve SD Dolomiti. »Letos sem bil na veteranskem svetovnem prvenstvu na Norveškem. Sicer pa je treba skakati – da nam pač ni preveč dolgčas,« je pojasnil Janko, letnik 1962, ki je bil drugi najstarejši tekmovalec. Najstarejši med osemindvajseterico, ki je v Sebenjah prekrižala smuči, je sicer bil Milan Potočnik (letnik 1960). Poleg naštetih so se s sebenjsko skakalnico K25 pogumno soočili še nekdanji skakalni šampion Primož Peterka, tu pa sta bila tudi njegov brat Uroš in Matjaž Zupan. Družbo so jim delali še izdelovalec skakalnih smučarskih vezi Peter Slatnar, trener Primož Trilplat in drugi.

Kot rečeno, so veteranske skoke s sodniškega stolpa spremljale izurjene oči. Med drugim so se na tekmovanju, ki ga ni vodil direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros, v sodnike prelevili naši najboljši skakalci, med njimi Peter Prevc, Robi Kranjec in Anže Semenič. Da je bila tekma popolna, je za tisto pravo vzdušje poskrbel izurjeni komentator in zdravnik Andrej Stare. Kakor hitro je prispel pod Kriško goro, je bilo iz zbrane množice potiho, a vendarle dovolj na glas slišati enega od njegovih že ponarodelih komentarjev: »Kaaakor vihar!« Naj še omenimo, da je bil znani športni komentator do nedavnega zaposlen kot vodja zdravstvenega centra v Moravskih Toplicah, zdaj pa že dober mesec sredi Ljubljane vodi Medicinski center Barsos.

Skakalni dogodek, ki mu na Gorenjskem ni para, ima tudi dobrodelno noto. »Peter Prevc nam je podaril rumeno majico, ki jo je prejel v Kuopiu. Majica je še do 16. maja na dobrodelni dražbi, trenutno je njena cena 900 evrov. Kdor želi ponuditi več, naj nam piše na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., nato pa lahko na našem profilu na facebooku spremlja, kako uspešna je bila njegova ponudba. Sredstva, zbrana na dobrodelni dražbi, bomo namenili skakalni opremi, ki jo potrebujejo naši člani,« je o edinstvenem skakalnem dogodku, ki ga skupaj držita prijateljstvo in dobrodelnost, pojasnil Matija Stegnar, vodja prireditve Stari orli in hkrati predsednik Nordijsko skakalnega kluba Tržič FMG.

 

Deli s prijatelji