EVAKUACIJA BO

FOTO: Štajerc pojasnil, kako je bombo spravil na dvorišče

Objavljeno 24. julij 2017 09.04 | Posodobljeno 24. julij 2017 09.09 | Piše: Oste Bakal

Evakuirali bodo 400 prebivalcev okoli vurberškega gozda.

Širše območje okrog vurberškega gradu so nemudoma zaprli. Foto: Oste Bakal

VURBERK – Jutri bodo uničili spektakularno najdbo, na katero so naleteli oče in dva sinova v četrtek popoldne med iskanjem zaklada v vurberškem gozdu. Gre za neverjetnih 250 kilogramov težko bombo iz druge svetovne vojne, njeno uničenje pa bo ena najzahtevnejših intervencij v zgodovini Slovenije, evakuiranih bo 400 okoliških prebivalcev. Družino, ki je naletela na bombo, so evakuirali že v četrtek, prav tako do uničenja ostaja zaprto širše območje vurberškega gradu.

Ni razlogov za preplah

»Bombo bo treba nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar bo potrebnih veliko priprav, in treba bo zaščititi širše območje. Aktivirani so bili štab Civilne zaščite Občine Duplek, URSZR in domači gasilci. Nevtralizacija bombe bo morda trajala celo več dni.

250 kilogramov tehta bomba, ki so jo našli v vurberškem gozdu.

Do zdaj so evakuirali eno družino in zavarovali območje v oddaljenosti 300 metrov od kraja najdbe bombe. Onemogočen je tudi dostop do vurberškega gradu in tamkajšnje cerkve, vendar razlogov za preplah ni,« je povedal Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor. V bombi je kemični mehanizem, ki lahko pripelje do sprememb, te imajo za posledico eksplozijo. »Nesreče strokovnjakov v tujini pri uničenju takih bomb niso redke. Glavna nevarnost se bo začela, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli delati. A sejati strah kljub temu ni treba,« pa je povedal Igor Boh, predstavnik enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz Ljubljane.
Že pred leti, ko je raziskoval okoliščine napada na grad Vurberk februarja 1945, je profesor zgodovine in sociologije, arhivist Aleš Jambrek, pisal o velikem številu letalskih bomb, ki so predvsem z ameriških letal priletele na to območje na levem bregu Drave in tam ostale. Ena je pristala v gozdu, v katerem je družina z detektorjem kovin, kot rečeno, iskala zaklad. A namesto skrinje, polne novcev, so našli bombo. »Počitnice so in otroci imajo veliko časa. Tako so na televiziji videli, kako z detektorjem kovin iščejo zaklade. Ker so to hoteli preizkusiti tudi sami, sem pred dnevi kupil takšen detektor. V četrtek smo šli v gozd in manj kot 200 metrov od hiše našli bombo. Nismo iskali bombe, ampak zaklad, kot zabavo za otroke. Bombo sem izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prestavil na dvorišče. Potem sem šel na občino, da bi župana vprašal, ali jo bodo razstavili in imeli za okras. A tam so mi rekli, naj pokličem 112. To sem naredil. Ko so prispeli strokovnjaki, ki se ukvarjajo z deaktiviranjem bomb, so mi povedali, da bi jo moral pustiti pri miru,« je povedal najditelj Branimir Brumen.

Nismo iskali bombe, ampak zaklad, kot zabavo za otroke. Bombo sem izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prestavil na dvorišče.


Premikanje eksplozivnih najdb strokovnjaki ljudem seveda močno odsvetujejo. »Če tako sredstvo najdemo, se ga nikakor ne smemo dotikati. Umakniti se moramo v smeri, iz katere smo prišli, in poklicati 112,« pravi Boh. 


 

Deli s prijatelji