OGENJ SE JE RAZŠIRIL

FOTO: Špeli in njenemu sinku zgorel dom

Objavljeno 28. marec 2017 22.45 | Posodobljeno 28. marec 2017 22.55 | Piše: Špela Ankele

Požar je z gospodarskega poslopja na Bledu preskočil na večstanovanjsko hišo.

BLED – »Ostal mi je avto in tisto, kar sem imela na sebi. Vse drugo je ali zgorelo ali pa je zaradi gašenja tako razmočeno, da je verjetno neuporabno. Ko se ti kaj takega zgodi, je seveda grozljivo. Hkrati pa se je po požaru zgodilo toliko lepih stvari, da ostajam optimistična,« je včeraj dopoldne, po noči z le malo spanca, misli strnila Špela Koren. S sinčkom, ki obiskuje prvi razred, sta do tega tedna živela v mansardnem stanovanju sredi Bleda. Njun dom je v ponedeljek uničil ogenj, ki je na večstanovanjsko hišo preskočil s sosednjega gospodarskega poslopja, kjer je to popoldne začelo goreti. Po pripovedi prič se je ostrešje stanovanjske hiše, pokrite s pločevinasto streho, v trenutku spremenilo v gorečo baklo. Poleg stanovanja družine Koren so po dostopnih podatkih uničena ali poškodovana tudi sosednja stanovanja.

Zgorela tudi darila za rojstni dan

Ne Špele Koren ne njenega prvošolčka med požarom k sreči ni bilo doma: »Okoli enih popoldne, torej kakšne pol ure pred izbruhom požara, sem šla k mami na drug konec Bleda. Povabila me je na kosilo, zato sem šla do nje. Res sreča, da me ni bilo doma, kajti ne predstavljam si, kaj bi lahko bilo, če bi ostala tam...«

Sem so pozneje prišli tudi otroci, ki so v vrečke spravili svoje igrače in knjige ter jih podarili Špelinemu sinčku. 

Ko sogovornici obstane misel, se v pogovor vključi Mojca Jakopič, lastnica športnega društva Moj klub, kjer Špela Koren že šest let poučuje sodobni ples. »Vse je šlo tako hitro. Najprej je gorelo gospodarsko poslopje, zatem je veter ogenj že ponesel do mansarde, kjer je bilo tvoje stanovanje,« pravi lastnica športnega društva, v katero je vključenih približno 300 mladih in odraslih ljubiteljev gibanja.

Ravno ona je po spletu sprožila klic na pomoč. Prijateljem na družabnem omrežju je pojasnila, da je priljubljeni trenerki sodobnega plesa zgorelo vse, zato zanjo in za sedemletnika zbirajo oblačila, igrače, hrano, opremo za stanovanje … »V trenutku se je novica razširila po spletu, saj je status delilo štiristo ljudi. Pet minut zatem, ko sem objavila, da pomoč zbiramo v Mojem klubu, so že začeli prihajati prvi sosedje. S solzami v očeh so prinesli, kar so menili, da bo pomagalo Špeli in njenemu otroku. Pozneje so prišli tudi otroci, ki so v vrečke spravili svoje igrače in knjige ter jih podarili Špelinemu sinčku.« Ta je ravno v soboto praznoval rojstni dan in prav vsa darila, kot tudi ljube mu lego kocke, so izginila v ognju, verjetno pa je uničena tudi hokejska oprema, ki jo je sedemletnik tako rad uporabljal pri branjenju gola HKMK Bled.

Zakaj je zagorelo?

O požaru, ki je na Bledu uničil gospodarsko poslopje ter ostrešje in nadstropje stanovanjske hiše, so na kranjski policijski upravi zapisali: »Nastala je velika materialna škoda. Zaradi požara ni bil nihče poškodovan, okoliščine pa kažejo, da je žarišče požara na delu objekta, kjer je lastnik opravljal delo.« Po poročanju centra za obveščanje so poleg jeseniških poklicnih gasilcev posredovali še njihovi kolegi iz prostovoljnih gasilskih društev Bled, Ribno, Rečica, Radovljica, Kupljenik, Bohinjska Bela, Gorje, Podhom, Mlino, Selo in Zasip. 

Stanovanje 
pri prijateljici

A kljub vsemu, kar čuti in doživlja v teh dneh, optimizem ne izgine z obraza Špele Koren: »To, kar se mi dogaja po požaru, je ganljivo. Na pomoč so mi takoj priskočili sosedje in preostali Blejci. Pomagajo mi sodelavci v športnem društvu Moj klub. Podpora prihaja tudi iz HKMK Bled, kjer sinček trenira hokej. Spodbuda prihaja od vsepovsod. Na pomoč je priskoči blejski podžupan Toni Mežan in mnogi, mnogi drugi, ki sem jim neizmerno hvaležna. Prebivalci Bleda so stopili skupaj. Ko se toliko ljudi odzove in ti ponudi pomoč, potem veš, da v življenju nekaj delaš prav.« Na pomoč so priskočili tudi v Rdečem križu Radovljica, kjer so že jutro po požaru odprli račun, na katerega se steka denarna pomoč za družinico v stiski.

In kje bosta mamica in sinček živela zdaj? »Med tistimi, ki so nemudoma ponudili pomoč, je tudi moja prijateljica. Dejala je, da lahko živiva v njenem kletnem stanovanju, dokler bova želela,« našteje Špela Koren še eno dobrotnico, ki bo na lastno željo ostala neimenovana.

Tik preden je sogovornica včeraj dopoldne odhitela do pogorišča, ki si ga je ogledala s cenilcem škode, je pojasnila še to: »Pogorišče bomo že nekako pospravili. A skrbi me, kako bo z obnovo strehe. Ta je popolnoma uničena. Prav tako že zdaj razmišljam, kdo bi mi lahko priskočil na pomoč, ko bo treba obnoviti celotno stanovanje. Takrat bomo potrebovali številne obrtnike, saj bo treba poskrbeti za električno napeljavo, položiti bo treba ploščice in urediti še številne stvari, preden se bova s sinčkom lahko spet preselila nazaj.« Bodo obrtniki z Bleda in tisti iz okolice tudi takrat pripravljeni nesebično priskočiti na pomoč? O tem ne dvomimo! 

 

Deli s prijatelji