MIGRANTSKA KRIZA

FOTO: To so nove moči na naših mejah

Objavljeno 09. november 2015 16.25 | Posodobljeno 09. november 2015 10.40 | Piše: Mo. S., O. B., T. L.

Prišlo je 52 madžarskih policistov.

DOBOVA, GORNJA RADGONA, KRANJ, ŠENTILJ – Zaradi zagotavljanja varnosti v povezavi s povečanimi nedovoljenimi migracijami na naših mejah so nekatere evropske države že napotile svoje policiste v Slovenijo. Gre predvsem za policiste, ki bodo slovenskim kolegom nudili pomoč pri opravljanju varnostnih nalog s področja migrantov in beguncev. Medtem ko je na severovzhod države pred dnevi že prispela skupina policistov iz Slovaške, je danes okoli poldneva na nekdanji mednarodni mejni prehod prišla skupina 52 madžarskih policistov, ki bodo slovenskim kolegom nudili pomoč pri opravljanju varnostnih nalog pri zagotavljanju varnosti ob povečanih nedovoljenih migracijah na naših mejah.

Poleg direktorja PU Murska Sobota Damirja Ivančiča je bila v Dolgi vasi prisotna veleposlanica Republike Madžarske v Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi. »Danes je v našo državo prišlo 52 policistov iz sosednje Madžarske. Gre za posebno policijsko enoto: 32 policistov bo ostalo na območju PU Murska Sobota, preostali pa gredo na območje PU Maribor. Omenjeni policisti bodo izvajali policijska pooblastila, kot jih slovenski policisti, seveda v prisotnosti slovenskega policista. Njihove osnovne naloge bodo vzdrževanje javnega reda in mira, preprečevanje kaznivih dejanj in varovanje zunanje schengenske meje. Madžarski policisti se ne bodo zadrževali v notranjosti države, temveč bo njihovo delo potekalo večinoma na schengenski meji. Pogodba je z madžarskimi policisti narejena do 31. januarja 2016, a se obe strani ob tem seveda lahko dogovarjata o podaljšanju ali skrajšanju,« je ob tej priložnosti še dejal Ivančič. 

Avstrijci jih sprejemajo

V Slovenijo je od 16. oktobra 2015 do danes do 6. ure vstopilo 165.333 migrantov, kažejo podatki Generalne policijske uprave. V nedeljo popoldne in zvečer so iz Dobove v sprejemna centra v Petišovce ter Dolgo vas prepeljali 632 migrantov, ki so trenutno nastanjeni v sprejemnem centru v Gornji Radgoni.

Na poti iz Dobove v Gornjo Radgono je bilo zjutraj deset avtobusov s približno 500 migranti. V Lendavi, Petišovcih in Dolgi vasi migrantov za zdaj ni, so sporočili pomurski policisti.

Iz Dobove sta prek Jesenic v Avstrijo v nedeljo odpeljala dva izredna potniška vlaka, na katerih je bilo 1080 migrantov. Danes pa so v Avstrijo prek Jesenic prepeljali 539 evidentiranih migrantov, poročajo iz gorenjske policije.

V nastanitvenem centru Šentilj je bilo ob 8. uri nastanjenih 1090 migrantov. Na bivšem mejnem prehodu Šentilj so jih avstrijski organi zjutraj sprejeli še 500, tako da jih je bilo ob 9. uri v Šentilju 590. Dopoldne bo tja iz Dobove pripeljal še vlak s 1020. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

Enega prepeljali v bolnišnico

Okoli 3. ure je v Dobovo prispel napovedani izredni vlak iz Hrvaške, na katerem je bilo 1065 tujcev, drugi pa je pripeljal okoli 6. ure. Na njem je bilo 1020 migrantov. Novih najav vlakov za zdaj še ni.

Na železniški postaji in na območju Livarne v Dobovi je bilo zjutraj nekaj več kot tisoč migrantov. Okoli 4.30 so z reševalnim vozilom eno osebo odpeljali v brežiško splošno bolnišnico, ker je potrebovala nujno zdravniško pomoč, poroča novomeška policija.

Deli s prijatelji