PREPLAŠENI

FOTO: Smučarje rešili s košarama in z vrvjo

Objavljeno 19. december 2017 09.09 | Posodobljeno 19. december 2017 09.09 | Piše: Špela Ankele

Po okvari na krvavški sedežnici se je razburil le en smučar. Posredovali gasilci, gorski in jamarski reševalci.

CERKLJE NA GORENJSKEM – V nedeljo popoldne se je na smučišču Krvavec ustavila sedežnica Zvoh. Ko je zaradi tehnične napake na obračalnem kolesu obstala, je bilo na njej 51 smučarjev. Na tla so jim poleg žičničarjev, ki so se reševanja lotili s teptalnikoma, na katera sta nameščeni dvižni košari, z vrvno tehniko pomagali še kranjski poklicni gasilci ter jamarski in gorski reševalci. »Reševalci smo sodelovali zgledno in usklajeno,« je intervencijo, v kateri je sodelovalo blizu 40 reševalcev, ki so delo končali okoli pol šestih zvečer, opisal Andrej Kecman, načelnik GRS Kranj.

Večina smučarjev mirnih

Luka Vrančič, vodja komerciale in marketinga na smučišču Krvavec, je včeraj pojasnil, da se je sedežnica Zvoh prvič ustavila ob 14.30, ko je bila javljena napaka na obračalnem kolesu: »Preverili smo obračalno kolo in vozili še približno 20 sedežev s hitrostjo en meter na sekundo. To je trajalo nekaj minut.« Zatem je sedežnica povsem obstala, zato so ob 14.45 sprožili reševalno akcijo in o dogajanju obvestili kranjski center za obveščanje.

Na sedežnici ujeti smučarji, med katerimi je bilo veliko Hrvatov, so reševanje večinoma spremljali mirno. Po naših podatkih se je eden od čakajočih smučarjev tako razburil zaradi čakanja na mrazu, da so morali reševalci za pomoč pri umirjanju situacije prositi policista, ki je sicer prisoten na smučišču Krvavec. A takšna reakcija je bila osamljena, saj je večina ujetih smučarjev mirno počakala reševalce. »Ena gospa, ki smo jo premraženo rešili, je celo pozabila na lastno stisko in se takoj, ko je bila na tleh, spraševala, kako šele se morajo počutiti tisti, ki so še vedno na sedežih,« je različne reakcije smučarjev opisal eden od reševalcev. 


»Težave so se pojavile zaradi dolgega čakanja na mrazu. Ko se je začelo mračiti, sta se strah in negotovost še povečala
 

Tudi psihološka pomoč

Kot že zapisano, so na pomoč pohiteli tudi jamarski reševalci, med katerimi je bil izkušeni Walter Zakrajšek. Včeraj je pojasnil, da se je večina smučarjev, ko so jih po uri ali dveh sedenja na mrazu spravili na tla, sesedla. »Nato smo jim pomagali na noge, jih ogrnili v odeje in jih, najprej z majhnimi koraki, nato z bolj odločnimi, spravili do smučišča, od koder so jih prepeljali do Hotela Plaža, kjer so jim ponudili topli napitek,« je delček reševalne akcije opisal jamarski reševalec Walter Zakrajšek.

Njegov brat Marko Zakrajšek, prav tako jamarski reševalec, je v akciji sodeloval kot zaupnik. »Težave so se pojavile zaradi dolgega čakanja na mrazu. Ko se je začelo mračiti, sta se strah in negotovost še povečala,« je pogovore s tistimi, ki so v nedeljo zvečer potrebovali psihološko pomoč, opisal Marko Zakrajšek.

S smučišča Krvavec so včeraj že sporočili, da se zahvaljujejo vsem reševalcem in hkrati opravičujejo tistim smučarjem, ki so v nedeljo obstali na pokvarjeni sedežnici.

Deli s prijatelji