NENAVADNA NESREČA

FOTO: Romanu taksi razdejal hišo

Objavljeno 03. maj 2017 21.15 | Posodobljeno 03. maj 2017 21.04 | Piše: Aleksander Brudar

Upokojenec iz Srednje vasi pri Kamniku je zvečer gledal televizijo, ko je močno počilo. Škode je za 23 tisočakov, zavarovalnica voznice taksija pa bi ga odpravila s 1806 evri.

Hiša je delno uničena. Foto: Dejan Javornik

SREDNJA VAS PRI KAMNIKU – Bila je nedelja zvečer, ko se je hiša Romana Vrtačnika kar naenkrat močno stresla. Ravno je gledal televizijo in si sprva ni predstavljal, kaj bi lahko šlo narobe. A je kaj hitro ugotovil, da se je za ovinkom hiše, ki stoji tik ob njegovi, zgodila prometna nesreča. »Prvi sem bil tam, potem ko je treščilo,« se spominja tri mesece po dogodku. »Nekdo je prišel iz avtomobila in sem mislil, da je šofer. Spraševal sem ga, kaj se je zgodilo. Medtem pa sem slišal, da je še nekdo v avtomobilu in da joka. Zunaj je bilo mraz kot sto zlodjev. Nakar je voznica kar sama ven prišla,« nadaljuje sogovornik. »Ne, ni bila v šoku. Je pa res, da je bila tema in da nisem dobro videl. Jaz sem bil ves čas v pižami in zares, zelo mrzlo je bilo.«

Vrtačnik govori o nesreči, ki jo je povzročila 38-letna voznica osebnega avtomobila (ta se po dogodku nikoli ni oglasila pri našem sogovorniku, tako da ne ve niti, kako ji je bilo ime), ko se je 22. januarja letos peljala po regionalni cesti od Ločice proti Kamniku. V Srednji vasi je v desnem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala na nasprotni vozni pas ter zunaj vozišča trčila v odbojno ograjo in nato naprej v stanovanjsko hišo s številko 21. Ta stoji na ovinku tik ob glavni cesti, ki Kamnik skozi Tuhinjsko dolino povezuje s štajersko avtocesto. Za voznico taksija se je na koncu vse srečno končalo, saj je dobila le lahke telesne poškodbe in je bila takoj odpeljana v ljubljanski klinični center. Lažje je bil poškodovan tudi njen 37-letni potnik. Na PU Ljubljana so nam pred dnevi povedali, da 38-letnica v času nesreče ni bila na službeni poti, je pa na koncu dobila le plačilni nalog, saj so policisti ugotovili kršitev določil zakona o pravilih cestnega prometa, in sicer vožnjo z neprilagojeno hitrostjo.

Odtrgalo okno,
 pod njim postelja

Ko se je z avtom zaletela v hišo, jo je dodobra uničila. Že s fotografij, ki smo jih posneli, se dobro vidi, da je hiša ostala brez celega vogala, uničeno je tudi okno, ki gleda na cesto. Zgodba bi lahko dobila precej bolj tragičen konec, če bi bili takrat v hiši Romanovi podnajemniki, in sicer starši s štirimi otroki. Ti so hišo na srečo nekaj tednov prej zapustili, bi jo pa zagotovo skupili, saj je pod enim izmed poškodovanih oken postelja.

Naš sogovornik nas sicer k sebi domov ni povabil zato, da bi z njim ocenjevali škodo, ampak zaradi zavarovalnice Generali, pri kateri je imela voznica sklenjeno avtomobilsko zavarovanje. Eden izmed njihovih cenilcev je prišel ocenit škodo na hiši, ki je nastala ob trku, nakar je zavarovalnica Vrtačniku poslala poravnavno ponudbo, in sicer 1806 evrov za vso materialno škodo. S takšnim zneskom se nikakor ni strinjal, saj je že od daleč mogoče oceniti, da je škoda precej višja. Zato se je odpravil do sodnega izvedenca za gradbeništvo Jožeta Stoparja, ta je ocenil, da je vrednost škode oziroma sanacije z rušitvenimi deli in pribitkom za vodenje del in nadzora vred 22.800 evrov. Upošteval je tudi otežen dostop do objekta, saj bo treba ves material odpeljati in pripeljati s samokolnicami. Kamion na tem ozkem in nepreglednem ovinku nikakor ne more parkirati.

Stene je treba porušiti do temeljev

Izvedenec je natančno navedel, kaj vse bi morali narediti s hišo. Njen jugovzhodni vogal je porušen, močno so poškodovane južna stena v dolžini 4,8 metra ter celotna vzhodna stena v dolžini 4,88 metra in severna stena v dolžini 3 metre. Ob trku je premaknilo tudi okno z roleto na steni na vzhodu hiše ter okno na južni steni. Delno je uničena tudi streha, kako močan je bil trk, pa dokazuje dejstvo, da je odlomilo zaščitni steber pred jugovzhodnim vogalom, ki je bil izdelan iz betonske cevi premera 40 centimetrov in znotraj zalit z betonom. Edina rešitev bi bila, da bi vse tri stene porušili do temeljev in jih vnovič pozidali ter odstranili vsa tri okna, pri čemer bi bilo treba zamenjati najmanj eno ter popraviti poškodovano streho in oporni steber. Na delu, kjer je objekt vkopan približno 70 centimetrov, pa bo po ugotovitvah izvedenca potreben odkop.

Čaka na novo ponudbo

Vrtačnik je seveda zavarovalnici odgovoril, da se z višino ponujenega zneska ne strinja in naj mu pošljejo novo ponudbo. Povedal nam je, da so mu jo obljubili, a upa, da bo odškodnina poštena. Sicer že uživa v zasluženem pokoju, a pokojnina nikakor ni tako visoka, da bi hišo lahko prenovil sam. Pa četudi bi imel za to dovolj denarja, bi bilo ponujenih 1806 evrov ne samo absolutno premalo, ampak tudi nepošteno do posameznikov, ki nič krivi in dolžni v nekaj minutah ostanejo brez premoženja. Zato se nikakor ne bo predal. Kot napoveduje, bo šel, če mu zavarovalnica ne bo ugodila, do konca, tudi na sodišče. 

Deli s prijatelji