NEVARNOST POPLAV

FOTO: Reke grozijo, pripravite se

Objavljeno 12. december 2017 16.17 | Posodobljeno 12. december 2017 22.52 | Piše: M. U.

Veter bo ponehal, vode bodo še nekaj časa naraščale.

Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) bosta ponoči naraščali in poplavljali na izpostavljenih mestih reki Sava v srednjem in spodnjem toku ter Krka. Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju.

Na območjih pogostih poplav se razlivajo Vipava, Sava Bohinjka, Sava v zgornjem toku, Meža na Koroškem, Drava ter posamezni vodotoki na Notranjskem in Dolenjskem. Pretoki teh rek upadajo. 

Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

                                                       Foto: Tomi Lombar

Zavarujte lastnino pred poplavami

Iz prostorov, ki jih lahko zalije voda, umaknite pomembne stvari ali jih podstavite nad raven prejšnjih poplav. Za zaščito pred vdorom vode v objekt postavite zaščito, ki ste si jo vnaprej pripravili.

 

Arso je za Gorenjsko, Zgornje Posočje in Zasavje izdal oranžno opozorilo pred obsežnimi poplavami.

Zemeljski plaz zaprl cesto ŠmarjeDragonja

V ponedeljek zvečer so zaradi podrtega drevja in zemeljskega plazu zaprli cesto ŠmarjeDragonja. Glede na napovedi obstaja nevarnost, da se bo sprožil še večji plaz, po napovedih je možen premik okrog 200 kubičnih metrov zemlje. Do nadaljnjega bo tako cesta zaprta za ves promet.

Premier obiskal Bohinj in zagotovil pomoč prizadetim območjem

Predsednik vlade Miro Cerar je danes obiskal Bohinj, ki ga je ponedeljkovo neurje močno prizadelo. Občini in drugim prizadetim območjem je zagotovil takojšnjo pomoč in poudaril, da je zdaj najpomembnejše, da se zagotavlja varnost ljudi in preprečuje nastajanje še večje škode.

Foto: Tomi Lombar

Na območju Bohinja več kot 80 poškodovanih ali odkritih streh

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Silvo Režek je dejal, da je na območju Bohinja več kot 80 poškodovanih ali odkritih streh. Nekatere vasi so tudi še brez elektrike. Gasilci in pripadniki CZ so utrujeni in so jim moči že začele pohajati, zato bi potrebovali kadrovske okrepitve, poleg tega pa še lestve za pokrivanje objektov.

Foto: Tomi Lombar

Poplavljena območja v Ljubljani se do jutra ne bodo povečala

Vremenska ujma je škodo povzročila tudi v Ljubljani, Ljubljanica je poplavila območje Ljubljanskega barja. Vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus je pojasnil, da do jutra ne pričakuje bistvenih sprememb in povečanj poplavljenih območij na obseg poplav leta 2010. Ljudem svetuje, naj spremljajo predvsem območja ob Ljubljanici, na Ljubljanskem barju in ob drugih vodotokih ter upoštevajo navodila pristojnih služb.

Deli s prijatelji