PRIMORKA

FOTO: Radar, avtocesta in napaka: bodo prehitri sploh dobili kazen?

Objavljeno 01. maj 2017 19.11 | Posodobljeno 01. maj 2017 19.11 | Piše: P. Pa.

Policisti so o svojih ugotovitvah obvestili Dars.

Takole je v svoj objektiv bralec Darko ujel znak, ki kaže omejitev pri izvozu iz avtoceste.

LJUBLJANA – Bralec Darko nas je opozoril na nenavadno in nemara celo nevarno postavljeno prometno signalizacijo pred delovno zaporo na primorski avtocesti pri Vrhniki v smeri proti Ljubljani. »Hitrost je omejena na 80 km/h, a znak je postavljen ob  izvozu z avtoceste, ne pa ob voznem pasu.« Bralec je dodal tudi, da je bil pred delovno zaporo postavljen tudi radar, ki je lovil prehitre voznike.

Napako odkrili tudi policisti

Ali je takšna omejitev sploh regularna in veljavna, saj dejansko table ob voznem pasu ni bilo, smo preverili tudi na policiji, kjer so nam pojasnili, da so policisti prometne policije Ljubljana opravili pregled trase, kjer se izvajajo dela na cesti, in ugotovili, da je bila prometna signalizacija na tem odseku postavljena pravilno in v skladu s predpisi, če se voznik pripelje iz smeri Logatca proti Ljubljani.

»Dejansko pa ni prometnega znaka za omejitev hitrosti za voznike, ki se na avtocesto vključijo na priključku Vrhnika za smer proti Ljubljani. Če se torej voznik vključi na avtocesto na priključku Vrhnika, ni takoj seznanjen z omejitvijo na 80 km/h, temveč šele po približno 100 metrih vožnje na delu zapore,« je pojasnila Nataša Pučko iz PU Ljubljana. Dejala je, da so o svojih ugotovitvah obvestili tudi Dars.

Policija nima nič pri tem?

Pri PU Ljubljana so še pojasnili, da radar ni postavila policija, temveč (tako kot prometno signalizacijo) služba za upravljanje avtocest. Vprašanja smo poslali tudi na Dars, a odgovorov še nismo prejeli.

O tem so poročali tudi kolegi na siol.net, kjer so opazili, da je bil radar v nedeljo pozno popoldne umaknjen. Ali so meritve regularne in ali se bodo vozniki, ki jih je radar ujel, lahko zaradi neustrezne prometne signalizacije pritožili? Iz PU Ljubljana so nam odgovorili, da ima na splošno vsakdo pri prekrškovnem postopku‎ možnost vložitve pravnega sredstva. V točno tem primeru pa so nas napotili na pristojno službo Darsa, ki je radar tudi postavila.


 

Deli s prijatelji