MEJNI PREHODI

FOTO: Potujete na Hrvaško? Zaradi teroristične nevarnosti potovanje oteženo

Objavljeno 13. april 2017 09.31 | Posodobljeno 13. april 2017 09.55 | Piše: Pe. J., STA

Za praznike obljubljajo manj strogi nadzor.

Obrežje, pogled proti Hrvaški.

Na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje je po poročanju prometnoinformacijskega centra zastoj proti Hrvaški dolg že štiri štiri kilometre, čeprav je ura komaj odbila sedem.

Čakalne dobe na mejnih prehodih

Po podatkih policije na mejnem prehodu Obrežje vozila za izstop čakajo do tri ure in pol, za vstop pa avtobusi dve uri. Na mejnem prehodu Gruškovje vozila za izstop čakajo 45 min. Tudi na mejnem prehodu Starod vozila čakajo na vstop, in sicer 30 minut.

Šefic napovedal manj strogi nadzor

Ob prihajajočih praznikih bo morda Slovenija v določenih primerih, ko bo ocena tveganj to dovoljevala, začasno odstopila od sistematičnega nadzora potnikov, ki ga zahteva evropska uredba, je napovedal državni sekretar Boštjan Šefic. Jutarnji list je njegovo izjavo povzel takole: »Za nas je najpomembnejša varnost. Ne bomo dopustili, da bi zaradi zastojev na meji povečali možnost za terorizem.« 

Časnik poroča, da Šefic ni pojasnil, kaj pomeni gneča na mejah, in dodal, da je v času praznikov in sezone na mejnih prehodnih vedno nekoliko povečan promet ne glede na nadzor, ki se izvaja.

V obdobju praznikov pa bodo slovenske varnostne sile na podlagi varnostnih ocen ugotavljale, na katerih mejnih prehodih je sistematični nadzor državljanov potreben in kje ne. O tem je Slovenija že obvestila Evropsko komisijo, ki je včeraj popoldne tudi zbrala prve izkušnje držav z izvajanjem uredbe. Kakšno bo stanje za praznike, lahko torej samo ugibamo.

 

Deli s prijatelji