OGNJENI ZUBLJI

FOTO: Podtaknjena požara sta uničila dve hiši

Objavljeno 09. april 2017 19.58 | Posodobljeno 09. april 2017 20.32 | Piše: Aleš Andlovič

V Radizelu zgorela hiša, v kateri sta le občasno prebivala brata. V Kamniku pa je odvisnik zažgal dom svojemu očetu.

V času požara je v hiši v Vezni ulici normalno delovala električna energija, zato je večina navzočih pomislila, da je ogenj zanetila napaka na električni napeljavi. Foto: Aleš Andlovič

RADIZEL – »Okrog enih zjutraj me je iz spanca predramilo močno pokanje. Sprva nisem vedela, kaj se dogaja, a je pogled skozi okno hitro pojasnil hrup. Gorela je sosedova hiša. Obšla me je slabost, saj sem vedela, da je zelo blizu naše, in kaj možno bi bilo, da bi se ogenj razširil k nam,« je v včerajšnjem jutru razlagala prva soseda pogorele hiše v Vezni ulici v Radizelu Taja Anžel. Mladenka je takoj zatem, ko je opazila plamene v sosedovi hiši, na pomoč poklicala gasilce, a istočasno priznala: »Nisem bila edina, ki je klicala gasilce. Mislim, da jih je na pomoč poklicala vsa ulica.«

O ognjenih zubljih, ki so starejšo hišo, odeto v veliko lesenih detajlov, uničili do temeljev, je poročal Miran Šadl z mariborske policijske uprave: »Požar so pogasili gasilci, v času požara pa v hiši ni bilo nikogar. Nastalo je za okoli 15.000 evrov materialne škode.« Da je bila stavba v času požara prazna, nam je včeraj zjutraj pred pogoriščem razlagala Taja Anžel, saj v ponedeljkovem večeru, ko se je po končanem 14-urnem delovniku vrnila domov, pred sosedovo hišo ni videla parkiranega nobenega avtomobila. »Bila sem skoraj prepričana, da je bila hiša to noč prazna,« je dejala Anžlova. Gasilci so vseeno iskali za morebitnimi prebivalci, ki bi bili v času dogodka v notranjosti hiše, a niso našli nikogar.

Namerno je bila požgana

Izvedeli smo, da naj bi v starejši hiši občasno prebival moški. Dobro obveščeni viri so nam dejali, da gre za Borisa Kanclerja, ki si je pred kratkim našel delo v Avstriji in se je v staro hišo vračal le občasno. Kdaj so ga sosedje nazadnje videli, je zanimalo policiste, ki so pregledovali okolico pogorele stavbe. »Pred tremi dnevi,« je odvrnila soseda in poudarila: »A ga nisem videla v hiši. Srečala sem ga na ulici.« Kriminalistična tehnika sta medtem pregledovala notranjost. Izvedeli smo, da je v času požara normalno delovala električna energija, zato je večina navzočih pomislila, da je požar zanetila napaka na napeljavi.

Že gasilci naj bi posumili, da ni bil običajni požar, saj je bilo v zraku zaznati vonj po bencinskih hlapih.

A so se ušteli. »Policisti in kriminalisti so opravili ogled kraja požara, na podlagi katerega sumijo, da je bila hiša namerno požgana. O požigalcu policisti še zbirajo obvestila,« je dejal Miran Šadl. Tiskovni predstavnik podrobnosti o požigu ni podal, zato pa smo iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi že gasilci posumili, da ni bil običajni požar. Na kraju dogodka je bilo namreč v zraku zaznati vonj po bencinskih hlapih. Kakšen bi lahko bil motiv požigalca in kdo je sploh imel interes, da stara hiša pogori, kriminalisti šele ugotavljajo. Zagotovo bodo kot prva zaslišali brata, ki sta v hiši prebivala, eden bolj pogosto kot drugi.

Menda naj bi hišo podedovala od starih staršev. V preteklosti naj bi v požgani hiši živelo več ljudi, ki pa so se v zadnjih letih porazgubili po Sloveniji in sosednji Avstriji.

Le hitri intervenciji gasilcev gasilske brigade Maribor ter prostovoljnih gasilskih društev Bohova, Hoče in Hotinja vas se gre zahvaliti, da se požar ni razširil na sosednji hiši. Najbližja je pokrita s strešniki tegola in lahko bi se zgodilo, da bi zagorelo tudi tisto ostrešje. Druga hiša, ki jo od požgane loči ozka cesta, ima na fasadi lesene elemente, ki pa se na srečo zaradi velike vročine še niso vneli.

Sam se je javil

Na drugem koncu države, v Kamniku, so imeli gasilci že v ponedeljek opravka s požarom, ki ga je namerno zanetil občan. K sreči se je dobro končalo, nihče se ni ranil, a škoda, ki je nastala, je velika, po nestrokovni oceni znaša 45.000 evrov. Gasilci so klic, da na Kovinarski cesti gori, prejeli okrog 15.45 in nemudoma oddrveli na intervencijo. Ogenj je zajel pritličje stanovanjske hiše in ga kljub hitremu posredovanju članov PGD Kamnik, ki jim ga je uspelo pogasiti in preprečiti, da bi se razširil še k sosedom, povsem uničil. Pogorel je tudi del ostrešja. Ko so gasilci opravili delo, so prišli na vrsto policisti, ki so ugotovili, da ima dogodek znake kaznivega dejanja. Storilca jim ni bilo treba dolgo iskati, saj se je nekaj ur pozneje sam zglasil na policijski postaji. Po neuradnih podatkih gre za odvisnika od prepovedanih drog, ki se je z ognjem spravil nad stanovanje svojega očeta. Reševalci so ga s policijske postaje odpeljali v psihiatrično bolnišnico, policisti pa o požaru še zbirajo podatke in ugotavljajo okoliščine, nato bodo moškega zaradi suma storitve kaznivega dejanja požiga ovadili na pristojno sodišče.

Eksplozija v Rušah

Včeraj je nekaj minut po 11. uri gorelo tudi v kuhinji pritličnega stanovanja bloka v Ulici Ruške čete v Rušah. Zagorelo je, ker je stanovalka talila vosek, ki je zaradi vročine eksplodiral, ogenj pa je nato zajel še kuhinjsko napo. Pri tem je stanovalko poškodovalo po obrazu. Gasilci so ogenj pogasili, reševalci pa so ranjeno stanovalko prepeljali na zdravljenje v klinični center Maribor. 

 

Deli s prijatelji