DOTRAJANO

FOTO: Počivalšek v Ankaranu, sledi obnova

Objavljeno 09. december 2017 09.18 | Posodobljeno 09. december 2017 09.18 | Piše: K. K.

Podjetje je še leta 2010 imelo več kot milijon evrov izgube, sedaj pa že pet let posluje z dobičkom.

ANKARAN Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je petek preživel v Ankaranu. Obiskal je Adrio Ankaran in podprl razvojne načrte, ki jih je predstavilo vodstvo družbe. Turizem je strateška panoga, za katero je vlada sprejela vrsto ukrepov, ki bodo omogočili nadaljnji napredek te gospodarske dejavnosti v prihodnjih letih.

Iz izgube

»Prijetno so me presenetili rezultati družbe in napredek zadnjih let,« je dejal minister. Obljubil je, da bo vlada po svojih močeh pomagala pri realizaciji razvojnih načrtov: »Gre za izjemen potencial, ki ni pomemben samo za lokalno okolje, temveč tudi za državo.« Adria Ankaran je primer dobre prakse, ki kaže, da je lahko tudi država uspešen lastnik gospodarskih družb. Potem ko je v zadnjih letih podjetje finančno in poslovno sanirano, mu dobiček in denarni tok omogočata izvedbo ambicioznih razvojnih načrtov, ki bi bistveno dvignili kakovost tega turističnega kraja in celotnega lokalnega okolja. Podjetje je še leta 2010 imelo več kot milijon evrov izgube, sedaj pa že pet let posluje z dobičkom. Ob tem je povečalo število zaposlenih s 50 na več kot 80, nova delovna mesta pa se lahko obetajo tudi po izvedbi razvojnih vlaganj.

Obnova

Pri snovanju svojih načrtov je podjetje razvoj 'turističnega resorta' umestila v celovit okvir prostorskega in turističnega razvoja občine Ankaran. Podjetje tudi sicer posluje v sožitju z lokalnim okoljem tako glede izbire poslovnih partnerjev kot tudi sodelovanja z lokalnimi društvi. Tudi pri izvedbi razvojnih načrtov bo bistveno sodelovanje z lokalno skupnostjo, v kateri je Adria Ankaran sicer ena najpomembnejših gospodarskih družb. Prva vlaganja bo družba izvedla že to zimo, ko načrtuje obnovo depandans na severozahodni strani letovišča, ki več ne ustrezajo današnjim standardom turizma in se zato trenutno ne uporabljajo. Z obnovo teh objektov bo družba na nekaj več kot 1000 kvadratnih metrov površin uredila 24 štirizvezdičnih nastanitvenih enot, od tega 20 dvoposteljnih sob z dodatnima ležiščema ter štiri suite višjega standarda. Poleg novih kapacitet bo obnova prispevala tudi k siceršnjemu videzu, ki ga ti objekti sedaj kazijo.

Ustavljene investicije

Ker je občina Ankaran z odlokom o začasnih ukrepih zavarovanja prostora zaustavila vse nove investicije v kraju, je izvedba ostalih načrtov, med katerimi je tudi izgradnja novega hotela, odvisna od prihodnjega dialoga z občinskim vodstvom. Vodstvo podjetja bo v kratkem javnosti predstavilo celotno zasnovo razvojnih načrtov ter njihovo vključenost v celovit prostorski in gospodarski razvoj kraja kot zelene in turistične občine.

Deli s prijatelji