ČEZ MOSTIČEK

FOTO: Po arbitraži morajo fuzbalsko igrišče preseliti v Slovenijo

Objavljeno 22. december 2017 07.40 | Posodobljeno 22. december 2017 07.42 | Piše: Oste Bakal

NK Kapca iz Prekmurja ima že 45 let svoje igrišče na Hrvaškem. Zdaj imajo težavo: najti štiri hektarje zemljišča v enem kosu v svoji krajevni skupnosti.

NK Kapca.

LENDAVA – Čeprav naša južna soseda vztraja, da je zanjo odločba mednarodnega arbitražnega sodišča nična in je ne bodo nikoli realizirali, pri nas že nastajajo takšne in drugačne težave. Kar več slovenskih državljanov bo ostalo za mejo, enako tudi nekaj gospodarskih in celo športnih objektov. V minulih dneh se je namreč vladna delegacija sestala s prebivalci ob meji s Hrvaško, in kot kaže, bodo oškodovanci najverjetneje dobili tisto, kar bodo na drugi strani meje izgubili. Ena od njihovih temeljnih zahtev je bila, da imajo kmetovalci z zemljo na hrvaškem katastru možnost zakupiti zemljišča na slovenski strani. Lastnik betonarne Balažic na Hotizi mora znova oceniti vrednost selitve. Pa tudi to ni vse, kajti seliti bo treba tudi nogometno igrišče na Kapci pri Lendavi, ki je bilo že prej na hrvaškem katastrskem območju, zdaj pa jim je ponujena možnost selitve na slovenski kataster, saj naj po ureditvi meje ne bi bilo tako preprosto »nastopati v tujini«.

Čez mostiček

Meja med Slovenijo in Hrvaško tam poteka po ozkem mrtvem rokavu reke Mure, na območje nogometnega igrišča pa je moč priti čez železni mostiček. In ko se zapeljemo čezenj, smo uradno že na Hrvaškem. Verjetno je bila že doslej prava redkost, če ne celo edini primer, ko nogometni klub ene države svoja srečanja igra na nespornem ozemlju druge države. Kot pravi predsednik NK Kapca Kristijan Hanč, so bili predstavniki kluba s predsednico KS Kapca Petro Banfi na sestanku s predstavniki Vlade RS, kjer so jim povedali, kaj morajo urediti. Torej: čim prej morajo na slovenskem katastru najti ustrezno zemljišče. Sestali so se tudi z generalno sekretarko vlade mag. Lilijano Kozlovič, ki je tudi njim, kakor tudi prebivalcem, ki se želijo preseliti, in vodstvu betonarne Balažic napovedala finančno pomoč pri selitvi v Slovenijo.

Verjetno je bila že doslej prava redkost, če ne celo edini primer, da nogometni klub ene države svoja srečanja igra na nespornem ozemlju druge države.

»Stvar je postala sila resna, saj se moramo počasi odseliti. Ne vem, ali bo to v zelo kratkem času ali ne. Veliko je odvisno tudi od hrvaške vlade, ki se lahko kmalu premisli glede arbitražne odločbe,« nam je povedal Hanč, ki se je spomnil tudi našega poletnega pisanja o tem, da naj bi v njihovem klubu zaradi tega, ker je njihovo igrišče ostalo na hrvaški strani, razmišljali tudi o tem, da bi zaigrali pod okriljem Medžimurske nogometne zveze Čakovec. »Drži, da je bilo tisto resno razmišljanje, ne le zaradi igrišča, temveč tudi zaradi skrhanih odnosov v sklopu MNL Lendava. Toda zdaj moramo razmisliti o tem, da bi se morali za nastope v III. županijski ligi predaleč voziti po vseh okoliških mestih, vaseh, vse tja do Varaždina. To je predaleč in predrago. Če bi bilo vse skupaj nekoliko bližje, pa bi se morda celo kaj dogovorili,« Hanč izraža zadovoljstvo, a tudi obžalovanje. »Predstavljena rešitev je po eni strani dobra in ugodna, po drugi pa tudi ne. Skoraj pol stoletja smo bili namreč na tem igrišču. Ampak zdaj ne moremo nič. Vlada nam je dala vse pogoje, mi moramo najti zemljišče v Krajevni skupnosti Kapca. Niti vodilni v državi ne vedo točno, kdaj bo določena meja, govori pa se, da naslednje leto, kar pomeni, da bomo tudi mi morali imeti novo igrišče, ki naj bi ga v veliki večini financirala država.« Hanč upa, da bodo med intenzivnim iskanjem nove lokacije organizirali zbor krajanov in tudi tako poskušali najti morebitnega interesenta, ki bi bil pripravljen prodati zemljišče za potrebe nogometnega kluba. To bi moralo biti veliko okrog štiri hektarje, kar ni malo v enem kosu.

Pozimi bodo iskali zemljišče

Ena izmed boljših možnosti je lokacija v neposredni bližini sosednjega hotiškega nogometnega igrišča, tik ob meji naselja Kapca, pravi Slavko Režonja, predsednik MNZ Lendava, ki je še dodal, da lahko NK Kapca, čeprav je njihovo igrišče zdaj tudi uradno na hrvaški strani, brez težav nastopa v lendavski medobčinski ligi. »Tudi če tako ostane za vedno,« je bil jasen. A tudi po njegovem mnenju bi bilo najbolje, da NK Kapca svoje igrišče in pripadajoče prostore preseli na lokacijo v Sloveniji. Torej bo več znanega spomladi prihodnje leto, vodstvo NK Kapca pa bo zimski čas izkoristilo za intenzivno iskanje nove lokacije.

Kakor koli že, razsodbo arbitražnega sodišča v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško je treba spoštovati in se sprijazniti s tem, da so nekatera območja po razsodbi tudi uradno postala hrvaška, spet druga slovenska, čeprav se je o tem do zdaj lahko le ugibalo. Mimogrede, po srečanju z vladno delegacijo je bil zadovoljen tudi podžupan občine Lendava Stanko Gjerkeš, saj naj bi domačini na slovenski strani v zakup dobili približno 100 hektarjev kmetijskih zemljišč. 

Deli s prijatelji