PODALJŠAN PRPOR

FOTO: Po 20 letih aresta spet za rešetkami

Objavljeno 09. maj 2017 13.45 | Posodobljeno 09. maj 2017 13.51 | Piše: Boštjan Celec

Mesec po aretaciji za en mesec podaljšan pripor za Stephena Casiraghija. Le dva tedna je bil na prostosti, ko je s cliom divjal po ljubljanskih ulicah.

Policisti trdijo, da je kriv. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča s polno paro potekajo zaslišanja v zvezi z zadevo, zaradi katere je razvpiti Stephen Casiraghi zadnji mesec znova tam, kjer je najbolj vajen biti, na oni strani svobode namreč. V sredo pa mu je zunajobravnavni senat še za en mesec podaljšal pripor, nam je sporočila uradna govorka sodišča Mateja Jazbec. Razlog je znan že od odreditve tega ukrepa: ponovitvena nevarnost.

Po dveh desetletjih, ki jih je torej Casiraghi preživel po priporih in zaporih, je le dva tedna zdržal na prostosti, potem ko mu je vrhovno sodišče 9. marca zaradi dotedanjega nepravilnega združevanja zapornih kazni odpravilo prestajanje kazni, na kateri bi sicer moral biti do avgusta 2019.

V teh nekaj marčevskih dneh je bojda obiskal Prlekijo, se v Mariboru dobre volje udeležil sodne obravnave v pravdi, v kateri toži državo za kar 150.000 evrov, saj naj bi ga pred nekaj leti v mariborskem zaporu neupravičeno pretepel pravosodni policist, v glavnem pa naj bi se potikal po Ljubljani, kjer naj bi po vrnitvi iz zapora zanj poskrbeli na moščanskem centru za socialno delo.

Filmski lov

V soboto, 25. marca, pa je odjeknilo: Casiraghi je spet za zapahi. Prebivalka Rojčeve ulice nam je pripovedovala, kaj se je sredi dopoldneva dogajalo v bližnjem parku. »Policisti so z avtomobili zablokirali oba konca ulice. Ujeli so in zbili na tla nekega moškega, mu vklenili roke in noge ter ga odpeljali.« Šlo je torej ravno za Casiraghija, ki si je nekaj dni prej nabavil rabljenega clia, se v njem tiste sobote okrog 9. ure prevažal po središču Ljubljane, policista, ki sta opravljala prometno kontrolo, pa sta opazila, da ima na vozilu nameščeni različni registrski tablici. Zapeljala sta za njim, toda voznik je ignoriral njune zvočne in svetlobne signale, naj zapelje ob rob ceste in ustavi, zato sta na pomoč poklicala okrepitve.

Začel se je filmski lov za cliom po prometnih ljubljanskih ulicah, v Mostah pa je Casiraghi le ustavil, zbežal iz clia, a so ga možje postave kmalu prijeli in aretirali, ob tem pa naj bi se jim aktivno upiral, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. »Voznik osebnega avtomobila je vozil predrzno in nevarno, s tako vožnjo pa je ogrožal pešce in nasproti vozeče voznike, ki so se morali tudi umikati z vozišča, da so preprečili trčenje,« so še pripisali.

Poleg serije cestnoprometnih kršitev naj bi Stephen Casiraghi zagrešil tudi nekaj kaznivih dejanj, in sicer nevarne vožnje, preprečitve uradnega dejanja uradni osebi ter zatajitve, saj je imel na cliu nameščene tablice, ki so bile nekaj dni prej ukradene na območju Ljubljane. Zaporna kazen, ki mu preti za ta kazniva dejanja, pa se meri v kar več letih. 

Deli s prijatelji