DRUGA PLAT FONTANE PIVA

FOTO: Pivo teče v potokih, vodovoda pa nimajo

Objavljeno 10. maj 2017 18.28 | Posodobljeno 10. maj 2017 18.28 | Piše: Aleksander Brudar

V žalski občini so z denarjem od eurojackpota zgradili fontano piva.

Boštjan Pritekelj vode zaradi slabega pritiska včasih ne more uporabljati. Foto Jože Suhadolnik

ZABUKOVICA, ŽALEC – Zgodba o uspehu občine Žalec, ki se je po zaslugi fontane piva Zeleno zlato z mastnimi črkami vpisala na turistični zemljevid Slovenije (od odprtja lani je fontano obiskalo več kot 36.000 ljudi), ima tudi temno plat. 
»Res se mi zdi malomarno in brezčutno, da denar za fontano piva je, za javni vodovod pa ne,« se razočaran priduša Boštjan Pritekelj iz Zabukovice, kraja, ki je od središča Žalca oddaljen le slabih pet kilometrov.

Boštjanova zgodba je tudi zgodba 13 sokrajanov, ki skupaj živijo v petih hišah. Težave so se začele, ko je voda v njihovem izviru skoraj presahnila. Zato so se obrnili na vaški vodovod, a je odbor tamkajšnjih uporabnikov sklenil, da se nanj ne morejo priključiti, češ da je že tako preveč uporabnikov.
Toda potem, poudari Pritekelj, so tam dve hiši priključili na vaški vodovod, kar pa se mu zdi »absurdno in tudi nepravično, saj nekatere naše hiše tu stojijo že več kot 30 let«.

Do mansarde komaj priteče

Oškodovani krajani niso stali križemrok in so vložili vlogo za priklop na javni vodovod, a naleteli na težave. Denarne, seveda. Na občini so jim rekli, da sredstev v proračunu za to ni. Ko pa so nepričakovano dobili dobre štiri milijone evrov – dva srečneža, ki sta leta 2014 v igri eurojackpot zadela skoraj 24 milijonov evrov, sta imela stalno prebivališče v občini Žalec –, so Zabukovčani že mislili, da se bo življenje tudi njim končno obrnilo na bolje. »Spet odhitimo na občino, dosežemo sestanek z županom Jankom Kosom, ta nam zagotovi, da se bo zadeva uredila,« razlaga sogovornik. A kaj več od zagotovil niso dobili. Prek medijev so izvedeli, da bo občina del denarja od eurojackpota namenila fontani piva. »Od postavitve fontane sta že skoraj dve leti, nam pa še vedno vozijo vodo s pomočjo gasilske zveze, ki nam gre na roko in nam vodo vozi od dva- do trikrat na teden za štiri gospodinjstva. Na gospodinjstvo porabimo približno 50 evrov za vodo in prevoz... Ne zdi se nam pravično, da se to dogaja v 21. stoletju,« razlaga Pritekelj.

Pri tem se sooča še z naslednjo težavo: »Živimo v mansardi in sem na najvišji točki gospodinjstev. Pritisk vode imam zdaj 0,8 bara, kar pomeni, da uničujem vse gospodinjske aparate, napolniti ne morem niti centralnega sistema za ogrevanje. Imam šoloobvezne otroke in občasno v mansardi dva dni nimam vode, ker pač ni pritiska. Otroci pa seveda potrebujejo ustrezno higieno in sveža oblačila.« 
Upanja Zabukovčani še niso izgubili, saj so v izdelavi načrta za priklop na javni vodovod, pri čemer pa bo morala občina precej odpreti mošnjiček. »Rečeno je bilo, da bo izdelava letos, ampak so poslali pošto, da se bo zadeva zaradi proračuna spet prestavila. Da bo investicija delno pokrita iz letošnjega, preostalo pa iz naslednjega proračuna. To se pravi, da bo izvedba mogoča drugo leto,« še pravi Zabukovčan, ki si od župana želi slišati le, kdaj bodo lahko končno brez težav uporabljali pitno vodo.

Dva milijona za stolp

V kabinetu žalskega župana odgovarjajo, da bi se to lahko zgodilo že v začetku prihodnjega leta. Pojasnili so nam, da so v proračunih za letošnje in prihodnje leto zagotovili potrebna sredstva v ocenjeni višini 51.000 evrov. K rešitvi problematike oskrbe s pitno vodo za objekte Zabukovica 161 do 164 (strošek prevoza vode občina Žalec, kot omenjajo, subvencionira 50-odstotno) so pristopili resno, pravijo, in so se najprej obrnili na Krajevno skupnost Griže, kjer so poskušali pridobiti soglasje za priključitev navedenih objektov na lokalni vodovod Zabukovica vas, a so njihovi lastniki to možnost zavrnili zaradi omejenih kapacitet. 
»V tem primeru bi lahko s položitvijo vodovoda ob občinski cesti zelo hitro in relativno poceni rešili oskrbo z vodo za navedene objekte,« nam razložijo na občini, zato so morali poiskati drugo rešitev.

Pridobili so idejni projekt za oskrbo z vodo iz zaselka Slovenski dol, kjer je javni vodovod. »Gre za približno 700 metrov dolgo traso po zelo neugodnem terenu, ki zahteva izvedbo dodatnih tehničnih pogodb za prekop in vgradnjo vodovoda na zasebnih zemljiščih,« nam še razložijo. Glede na to, da je denar za to v proračunu zagotovljen, bi lahko v začetku prihodnjega leta investicijo končali, in sicer v primeru uspešno pridobljenih služnostnih pogodb. 
V občini Žalec so za dobro oskrbo s pitno vodo od leta 2016 do vključno 2018. namenili 1,77 milijona evrov. Na opombo krajana, da je župan obljubil obnovo Hmezadovega stolpa v višini dveh milijonov evrov, pa odgovarjajo, da občina v tem primeru ni investitor prenove, ampak le pobudnik; to bi naredili lastniki, občina pa jim bo »pri tem tudi pomagala s pripravo prostorske dokumentacije in pri pridobivanju potrebnih dovoljenj«. 

Deli s prijatelji