VREME KAŽE ZOBE

FOTO: Odjuga in veter povzročata obilico težav

Objavljeno 11. december 2017 18.21 | Posodobljeno 11. december 2017 23.36 | Piše: M. U.

Skorajda ni območja v državi, kjer gasilci ne bi imeli polnih rok dela.

Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Močan veter, dež in sneg so po državi povzročali številne težave. Zaradi podrtih dreves in plazov so bile zaprte nekatere lokalne ceste, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Pripadniki CZ se pripravljajo na močnejše padavine, ki jih vremenoslovci napovedujejo za prihodnje dni.

V Kočevju, Dolenjskih Toplicah, Cerknici in Novi Štifti je veter razkril strehe, medtem ko gasilci odstranjujejo podrte veje in drevesa v Kočevju, Logatcu, Dragomerju, Begunjah, Dražencih, Borovnici, v Babni Gori, v Izoli in še kje. 

Zaradi močnega vetra in podrtih dreves v občni Preddvor sprožili sireno 

Na Gorenjskem zaradi podrtih dreves in vetra policija svetuje, naj ljudje ostanejo doma. Zaradi neposredne nevarnosti močnega vetra in podrtih dreves na območju občine Preddvor so ob 16.20 sprožili sireno javnega alarmiranja. Prebivalci naj se ne gibljejo na prostem, naj ne zapuščajo domov ter naj se ravnajo po navodilih CZ in pristojnih služb.

Kot je sporočil Bojan Kos iz PU Kranj, je predvideno je, da bo cesta do Jezerskega ponoči in do odstranitve posledic zaprta. Za prebivalce skrbita civilna zaščita in občina. Neprevozne so tudi ceste čez Sorico (pri Nemškem Rovtu), proti Jereki, Koprivniku‎, med Logom in Gabrško Goro ter Železniki in Davčo. Za zdaj na Gorenjskem ni prijav, da bi bil zaradi trenutnih razmer kdo telesno poškodovan.

Sunek vetra 178 kilometrov na uro

Vremenska postaja na Voglu pri Orlovih glavah je izmerila sunek vetra, ki je dosegel celo 178 kilometrov na uro. Težave po poročanju domačinov veter povzroča tudi v dolini. V Bohinjski Bistrici je odkril del strehe na vodnem parku, odnesel nadstrešnico nad parkiriščem pred stanovanjskim blokom in raztrgal streho nad drsališčem.

V Bohinju krajane opozarjajo, naj se, dokler se veter ne umiri, zadržujejo v notranjih prostorih. »Gibanje na prostem odsvetujemo, saj je lahko smrtno nevarno. V primeru odkritja streh ne izvajate ukrepov sami, saj je lahko smrtno nevarno,« je opozorila bohinjska civilna zaščita.

Foto: Gasilci Kranj

Veter nevšečnosti povzroča tudi v Ljubljani

Močan veter je popoldne povzročil nekaj težav tudi v prestolnici in v okolici. Veter podira drevesa in odkriva strehe v občinah Ljubljana, Ig, Velike Lašče, Borovnica, Log - Dragomer in drugod. Podrta drevesa so ponekod, med drugim na Mali Slevici v Velikih Laščah in na Golem v občini Ig, ovirala tudi promet, saj so padla na cesto, na spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje. Obenem poročajo še o razkritih strehah v Dobrovi - Polhovem Gradcu in v Ljubljani. Veter je razkril tudi streho zasebnega vrtca na Poti ob Snežaku v občini Log - Dragomer, ter objekta v romskem naselju Lepovče v občini Ribnica.

Na območju Črne na Koroškem precej težav, zaliva dele šolskih prostorov

V Črni voda zaliva prostore šolske knjižnice in telovadnice, bilo je več izpadov elektrike. Za jutri so odpovedali prevoze za 78 šolarjev vozačev, je za STA povedala ravnateljica osnovne šole Romana Košutnik. Ob 16. uri je bilo na Koroškem brez elektrike okoli 1000 odjemalcev.

Skorajda ni območja v državi, kjer gasilci ne bi imeli polne roke dela, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Na Obali stanje nespremenjeno

Stanje na Obali po nočnem dežju se od jutra ni bistveno spremenilo. Meteorne vode so se po besedah poveljnika regijskega štaba CZ Zvezdana Božiča umirile. Mnoge obalne ceste so poplavljene, nekaj je neprevoznih, na primer cesta Dragonja–mejni prehod Sečovlje in cesta mimo letališča. Pripravljajo se tudi na močnejše deževje v torek.

Foto: Matej Družnik

Brez elektrike na območju Elektra Ljubljana že več kot 6000 gospodinjstev

Elektro Ljubljana ima zaradi močnega vetra danes veliko dela. Kot so sporočili, je namreč dogajanje na omrežju izjemno dinamično. Na njihovi spletni strani je razvidno, da je brez elektrike trenutno že 6646 gospodinjstev oziroma 173 transformatorskih postaj. Brez elektrike so ostali na območjih distribucijskih enot Ljubljane in okolice, Kočevja ter Novega mesta.

Padavine se bodo okrepile, gasilci in pripadniki CZ v pripravljenosti 

Foto: Matej Družnik

 

Po hidrološki prognozi Arsa Vipava poplavlja na širšem poplavnem območju. Njen pretok v Mirnu je ob 20. uri 362 kubičnih metrov na sekundo in še nekoliko narašča.

Vipava v zgornjem in srednjem toku upada. Kolpa poplavlja v srednjem toku. V noči na torek se bo pričela razlivati v spodnjem toku. Naraščajo Ljubljanica in njeni pritoki. Poplavna območja na Ljubljanskem barju se bodo v noči na torek še povečala.

Na Primorskem se razlivata Rižana in Reka v spodnjem toku, na Notranjskem pa Pivka in Nanoščica. V osrednjem delu na pogostih poplavnih območjih poplavljata Grosupeljščica in Ribnica ter na zahodu Poljanska Sora. Na Koroškem se razliva Meža. Pretoki teh rek upadajo.

V noči na torek se bodo poplavna območja zmanjševala, ob Ljubljanici ter Vipavi in Kolpi v spodnjem toku pa se bo obseg poplavnih površin povečal. Ponoči bodo naraščali Sava in njeni pritoki v zgornjem toku. Možna so razlivanja ob Savi Bohinjki. V torek zjutraj in čez dan bodo reke ponovno porasle. Poleg že poplavljenih površin bodo reke pričele poplavljati na območjih pogostih poplav najprej na severozahodu in kasneje v večjem delu države. Poplavna območja bodo predvidoma obsežnejša kot v ponedeljek ob Vipavi, Ljubljanici, Kolpi ter na notranjskem in dolenjskem krasu. Ponovno bodo poplavile reke na Primorskem in reka Reka. Začeli bosta poplavljati Sava in Krka. Razlijejo se lahko reke s povirji v Polhograjskem, Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju ter vodotoki s povirji na Pohorju.

V torek (predvidoma sredi dneva) bo Sava začela poplavljati na izpostavljenih mestih v srednjem toku.

Obala: poplavne vreče in  črpalke

Na Obali se na hujši val pripravljajo s poplavnimi vrečami, iz državnih zalog so naročili tudi črpalke. V Strunjanu nameravajo z manjšimi gradbenimi posegi tudi preusmeriti zajetja, če bo treba.

Tudi na Goriškem in Severnem Primorskem so gasilci in pripadniki CZ v pripravljenosti, saj bi lahko Vipava ob ponovnem močnem deževju povzročila večje težave. Gasilci so danes na mestih, kjer so pogosta razlivanja, postavljali protipoplavne vreče, da bi zavarovali ogrožene objekte.

 

Deli s prijatelji