NJEGOVE BESEDE

FOTO: »Naslednjič je to lahko vaš pes – ali vaš otrok«

Objavljeno 29. november 2017 21.14 | Posodobljeno 29. november 2017 21.15 | Piše: S. N.

To je povedal Aleksandar Repić, ki je bil hitrejši od policije in preprečil najhujše.

Po treh udarcih je možakar padel po tleh. Foto: Igor Lampič

LJUBLJANA – V ponedeljek je pijan in drogiran 28-letnik sredi Ljubljane trpinčil mladička. Policiste pa je prehitel Aleksandar Repić, bolj znan kot Pici iz tandema Pici & Pero, ki s svojimi videoposnetki zabavata spletno občestvo.

Tepel psa s povodcem

O tem, kaj se je dogajalo v ljubljanski četrti Moste, smo povprašali Repića, ki pravi, da se je zadeva začela najmanj kakšne pol ure pred posnetkom: »Tip, po moje star okoli 30 let, je tepel psa s povodcem, moj brat pa je to posnel na telefon in mi poslal posnetek. Ko sem to videl, sem šel z drugega konca Ljubljane ob treh popoldne, v največji gneči, v Moste,« pojasnjuje Pici. Posnetek, na katerem možakar kriči po ulici ter s povodcem udarja proti psu, je pozneje na spletu objavil Pero Martič.


On je zamahnil proti meni, pa sem se branil. Prvenstveno mi je bilo odstraniti psa od njega, vseeno mi je bilo za posledice.


Repič nadaljuje, da sprva ni vedel, kje je možakar s psom: »Iskal sem ga, nato pa zagledal gnečo na cesti. Parkiral sem pa na cesti zagledal pasjega mladiča, starega par mesecev, komaj je začel odraščati.« In čeprav za Picija in Pera velja, da sta posodobljena kranjska komedijanta, Pici ni bil preveč razpoložen za hece ob prihodu na prizorišče.

To pravi PU Ljubljana

Istočasno s Picijem so tja prispeli tudi policisti; Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave pojasnjuje, da so bili v ponedeljek okrog 16. ure napoteni v Toplarniško ulico v Ljubljani zaradi kršitve javnega reda in miru 28-letnega kršitelja, ki naj bi fizično napadel reševalca in poškodoval reševalno vozilo: »Reševalci pa so bili napoteni na intervencijo zaradi vinjenosti občana, ki pa se je začel ob njihovem prihodu vidno razburjati in razbijati po vozilu.« V posnetem ravsu je Repić stopil med reševalca in možakarja, ko so se pripeljali policisti: »Jaz sem hotel samo psa vzeti stran,« svojo vlogo pojasnjuje Repić, ki je zgrabil povodec, a 28-letnik ga ni spustil.

Na posnetku je viden prepir dveh moških za psa na vrvici, navzoča sta reševalca, v kader prikorakata tudi policista – a ne dovolj hitro, da bi preprečila pretep, po katerem eden izmed moških obleži na tleh.

Med prerivanjem je vidno, kako je poskušal možakar Repića udariti, a je zgrešil. Repić se je obrnil proti policistoma, ki sta si natikala rokavice, nato pa v manj kot dveh sekundah spustil desni, nato levi in še enkrat desni kroše v brado možakarja s psom. »On je zamahnil proti meni, pa sem se branil. Prvenstveno mi je bilo odstraniti psa od njega, vseeno mi je bilo za posledice,« po dogodku pojasnjuje Repić. Ko je slednji še četrtič pripravil pest, je možakar zlezel na tla, a povodca se je še kar oklepal. Ko je spoznal še Repićevo desno in levo nogo, je le posredoval policist in odvlekel Repića, z možakarjem pa se je naprej ukvarjal njegov kolega.

Pes na varnem, lastnik pridržan

Pučkova potrjuje, da je 28-letnik grdo ravnal s svojim psom: »Nanj je vpil in ga davil. Pri izvajanju postopka so policisti odredili pridržanje 28-letnega kršitelja in uporabili prisilna sredstva.« Možakar si je (ob Picijevih pesteh) prislužil še sume kršitev štirih zakonov: ob kršitvah javnega reda in miru, zaščiti živali, osebne izkaznice ter zakona o proizvodnji prepovedanih drog in prometa z njimi imajo policisti še sum dveh kaznivih dejanj. Okoliščine policijske intervencije bo podrobno preverila komisija na Policijski upravi Ljubljana, še dodaja Pučkova. Za psa so poskrbeli v zavetišču za živali Gmajnice.

Maksimalno korektni policisti

Policijske postopke je za »maksimalno korektne« označil Repić, ki pravi, da ima tudi sam psa, ki ga ima rad, nima pa rad znašanja nad šibkejšimi. Manj navdušen pa je bil nad reakcijami drugih, ki so videli ponedeljkovo dogajanje: »Marsikdo je to videl, ampak ljudje si zatiskajo oči in se obračajo proč. Naj vsaj pokličejo policijo. Naslednjič je to lahko vaš pes – ali vaš otrok.«

 

Deli s prijatelji