KRVAVO

FOTO: Na pokol so opozorili krokarji

Objavljeno 06. marec 2013 20.47 | Posodobljeno 06. marec 2013 20.47 | Piše: Tjaša Lampret

V okolici Ljubnega ob Savinji sta konec tedna psa Alešu Neratu poklala 16 damjakov.

Lastnika je v ogradi pričakal grozljiv prizor.

LJUBNO OB SAVINJI – Po sončnem koncu tedna je nebo nad oboro za rejo divjih živali v okolici Ljubnega ob Savinji, kjer je Aleš Nerat uredil domovanje za 16 damjakov, prekrila črnina: oboro so namreč preletavali krokarji. Kmalu je lastnik tudi izvedel, zakaj. Ko je odšel v ograjen prostor, sicer varovan z 180-centimetrsko ograjo, je naletel na grozljiv prizor, saj je bilo vseh 16 živali, med katerimi so bile tudi breje košute, raztrganih in poklanih ležalo v snegu.

Tudi koruza ni privabila damjakov 

Krvav pokol, za katerega Aleš krivi potepuške pse, se je zgodil konec preteklega tedna. »V nedeljo sem se odpravil do vikenda, kjer je tudi postavljena obora, in za živali prinesel koruzo. Takoj me je začudilo, ker koruza ni privabila nobene od njih. V ponedeljek sem se vrnil in opazil, da je koruza nedotaknjena, nad oboro pa je letelo polno krokarjev. Že tedaj mi je postalo jasno, da je šlo nekaj narobe. Vstopil sem v oboro – ta je velika štiri hektarje – in naletel na prizor,« nam je pripovedoval Nerat.

Sledi kažejo na psa

Ocenjuje, da sta za pokol kriva psa. Nerat je namreč tudi sam lovec, in potem ko sta z lovskim kolegom pregledala sledi, ne dvomi, da sta bila na delu dva psa. Sumi, da najverjetneje živita v bližini vikenda in obore.

Za štiri tisočake škode

Dogodka policiji ni prijavil, ker živali niti ni imel zavarovanih. In kolikšna je škoda po pokolu? Nerat ocenjuje, da ta znaša med 3500 do 4000 evri, saj so bile med poklanimi živalmi tudi breje košute, ki bi že čez nekaj mesecev imele mladiče. Da bi v družbi z lovskimi kolegi psa izsledili, je malo možnosti. Tudi sicer nič ne kaže, da bi kdor koli imel o psih kakršne koli informacije, saj sta po pokolu izginila brez sledi.

In kako naprej? Električna ograja bi najverjetneje preprečila pokol zaprtih živali, na glas razmišlja Nerat, tako pa je njegovo ogrado obdajala povsem običajna pletena ograja, ki je segala do višine 180 centimetrov. Ta psov ni zaustavila. Ugiba, da je psoma v notranjost uspelo priti čez škarpo, ki se na nahaja na vrhu v bližini ograje.

Zanimalo nas je še, ali se na območju Ljubnega ob Savinji večkrat dogajajo podobni pokoli. Nerat je povedal, da je imel s pokolom nekaj ovac lani težave eden od njegovih sosedov, sicer pa podobna dejanja na omenjenem območju niso (pre)pogosta.

Deli s prijatelji