KAOS NA MEJNIH PREHODIH

FOTO: Na Obrežju že 10 km kolone, zgodila se je še nesreča

Objavljeno 14. april 2017 09.15 | Posodobljeno 14. april 2017 09.19 | Piše: STA, K. K.

Na slovenski strani mejnega prehoda Obrežje so čakali vozniki na izstop iz države po poročanju Darsa ob 7. uri že v desetkilometrski koloni.

OBREŽJE – Jutro se je na mejnih prehodih svetilo v pločevini. Na slovenski strani mejnega prehoda Obrežje so čakali vozniki na izstop iz države po poročanju Darsa ob 7. uri že v desetkilometrski koloni. To v nekoliko bolj razumljivem jeziku pomeni, da so kolone mimo odcepov Mokrice in Čatež vse do Krške vasi, kjer se je zgodila še prometna nesreča, kaže cestna kamera.

image

image

image

Darsovo poročilo ob 7. uri

Zastoji:
– Na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje v smeri Hrvaške 10 km. Vozniki naj za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu.
– na glavni cesti Draženci–Podlehnik–MP Gruškovje;
– v Avstriji pred predorom Karavanke v smeri Slovenije, 4 km;
– na mestnih obvoznicah in vpadnicah zaradi jutranje prometne konice.

Čakalne dobe na mejnih prehodih po podatkih policije

Obrežje:
izstop osebna vozila 3 ure in 45 minut, avtobusi 2 uri 45 minut;
vstop avtobusi 2 uri;

Slovenska vas:
izstop osebna vozila 1 ura;

Rigonce
izstop osebna vozila 30 minut;

Gruškovje:
izstop osebna vozila 2 uri, avtobusi 1 ura;
vstop osebna vozila 30 minut;

Zavrč:
izstop osebna vozila 20 minut;

Dobovec:
izstop osebna vozila 30 minut;
 

Čez dan ni pričakovati izboljšanja

V času velikonočnih praznikov je pričakovati gnečo na slovenskih cestah in mejnih prehodih. Kot so poudarili pri prometnoinformacijskem centru, naj potniki pred potovanji preverijo razmere na cestah ter izberejo ustrezno pot. Povečan promet pričakujejo že danes čez dan, predvsem v popoldanskih urah, ko se ljudje vračajo iz služb, so še povedali. Bolj kot običajno pa bodo obremenjeni tudi mejni prehodi. Potnikom tako svetujejo manjše prehode, ki so namenjeni državljanom EU in njihovim družinskim članom. Državljani tretjih držav morajo medtem mejo prečkati na mednarodnih mejnih prehodih.

Dodatno gnečo bi lahko povzročil sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki je v veljavi od prejšnjega petka. Na slovensko-hrvaških mejnih prehodih je nadzor povzročil večurne zastoje predvsem prejšnji petek in soboto, zato sta se Slovenija in Hrvaška odločili zmanjšati popolni nadzor ter sta ga v nedeljo že delno opuščali, in sicer pri tistih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje.

Popustili pri preverjanju

Gneča je bila tudi v četrtek zjutraj, ko so potniki na mejnem prehodu Obrežje na prestop meje čakali do tri ure in pol. Do popoldneva se je promet umiril, saj so evropsko uredbo o nadzoru pri prečkanju meje upoštevali le delno. Razmere na cestah je sicer mogoče preveriti na spletni strani prometnoinformacijskega centra in tudi na njihovi mobilni aplikaciji. Kot so še povedali, naj se ljudje pravočasno odpravijo na pot, prav tako pa naj se nanjo ustrezno pripravijo.

V času velikonočnih praznikov velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer danes med 14. in 21. uro ter v nedeljo in ponedeljek med 8. in 21. uro.

Deli s prijatelji