VARNA VOŽNJA

FOTO: Na motor sedejo za svojo dušo

Objavljeno 07. april 2017 14.46 | Posodobljeno 08. april 2017 14.48 | Piše: Mojca Marot

Več kot tisoč motoristov je preizkusilo poligon varne vožnje na Vranskem. Nevarnim razmeram na cesti se lažje izognejo tisti z več znanja in izkušnjami.

Anita Drev, ki skrbi za stike z javnostmi pri AMZS, in inštruktor varne vožnje pri AMZS na Vranskem Brane Legan. Foto: Mojca Marovt

VRANSKO – V Centru varne vožnje AMZS na Vranskem so tudi letos pripravili dan za motoriste. Inštruktorji varne vožnje so jim pokazali nekaj veščin, potrebnih za varno vožnjo, in z njimi delili svoje bogato znanje in izkušnje. In očitno je, da se motoristi vse bolj zavedajo, da je ustrezna priprava na novo sezono nujna. To kažejo številke, saj se je lani tovrstnega dogodka udeležilo prek 500, letos pa več kot tisoč motoristov. Ti so se na Vransko na jeklenih lepotcih pripeljali od vsepovsod. Vsi oblečeni v usnje in s čelado na glavi. Nekateri v družbi prijateljev, drugi s spremljevalkami, prav tako oblečenimi v usnje.

Pomen popolne opreme

Motoristi se tega, da je popolna oprema za varno vožnjo nujna, očitno zavedajo. Manj pa se nekateri, sploh začetniki z manj izkušnjami, zavedajo vseh nevarnosti, ki prežijo nanje na cesti. In vsako leto na naših cestah v prometnih nesrečah umre tudi veliko motoristov. Zato AMZS posveča posebno pozornost varnosti motoristov in za to ciljno skupino že vrsto let organizirajo programe varne vožnje, s čimer želijo dati svoj prispevek k večji varnosti voznikov motornih koles pa tudi drugih udeležencev v prometu.

»V zadnjih treh letih je na naših cestah umrlo kar 62 motoristov, 431 jih je hudo telesno poškodovalo,« opozarja mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri AMZS. In na žalost se je tudi letošnja motoristična sezona začela s tremi smrtnimi žrtvami.

Motoristom je zato inštruktor varne vožnje Brane Legan predstavil nevarne situacije, ki se jih morajo zavedati. »Če vidimo, da ob prehodu za pešce stoji pešec, je to že nevarna situacija. Enako je, če na stranski cesti stoji vozilo z namenom, da se bo vključilo na glavno cesto. Tudi ovinek je nevarna situacija, saj se nikoli ne ve, če je cestišče čisto, brez peska,« opozarja Legan. In še, da je hitrost, sploh pri motoristih, vedno problematična in je od nje odvisen tudi reakcijski čas. »Motorist ima ozko silhueto, zato je dobro, da je oprema žive barve, saj le tako voznik motorista lahko opazi prej. Ključno je tudi vzpostaviti očesni stik z drugim udeležencem v prometu, saj je le to zagotovilo, da nas je ta videl,« še poudari Legan. In opozori, da je na boljšem tisti, ki zna vnaprej predvideti kritično situacijo. Sicer je lahko problem tudi cesta, saj mnoge v teh spomladanskih mesecih še niso pravočasno očiščene in je na njih še vedno pesek.

Hitrost ubija

Pri ogledu športnega motorja smo ujeli Benjamina Vukaliča iz okolice Ptuja, ki nam je povedal, da se kot motorist dobro zaveda, da je hitrost tista, ki ubija. »To je dejstvo in to je že izučilo tudi mene. Se je pa včasih omejitev ponekod res težko držati. Sploh tistih v naseljih,« nam odkrito prizna Vukalič, ki je tudi že padel, a k sreči ni bilo posledic. Z Gorenjskega, natančneje iz Žirovnice, se je s svojim dekletom Elizabeto in prijatelji prvič na Vransko pripeljal tudi motorist Goran Dončič. »Prišli smo zato, ker je pred vsako sezono dobro malo obnoviti znanje,« nam pove Dončič, ki je motorist že šest let. »Vsako sezono se znajdem tudi v kakšni nevarni situaciji. Priznam, tudi padel sem že enkrat, napaka je bila moja,« nam še pove Žirovničan, ki je bil nad poligonom varne vožnje navdušen enako kot nad inštruktorji. »Ti res obvladajo svoje delo in izvedel sem marsikaj novega, kar mi bo koristilo pri vožnji in mi pomagalo izvleči se iz kakšne kritične situacije,« še doda Dončič.

Z glavo na cesto

V množici motoristov smo tu in tam ugledali tudi kakšno predstavnico ženskega spola. Ena takih, ki se je na Vransko pripeljala s svojim motorjem, je bila Karmen Medija iz Maribora, ki je s 25-letnim stažem že izkušena motoristka. »Mene vedno najbolj skrbi to, da bi mi drugi voznik odvzel prednost,« nam je priznala Karmen, ki se večinoma vozi sama, saj ima njen partner Aleksander Šošterič svoj motor in se vozita drug za drugim.

Od mladih nog rad sede na motor Šentjurčan Žan Tržan, ki nam je priznal, da kdaj na cesti tudi izziva. »A običajno pravočasno popustim in sem previden. Seveda me mika, da bi kdaj izvedel tudi kakšen bolj nevaren manever,« nam prizna Žan, ki na motor sede za svojo dušo, se pa ne podaja na kakšne daljše relacije.

Naleteli smo na skupino domačinov, doma od Žalca do Vranskega, ki so tudi člani moto kluba Vransko. Ti se treninga varne vožnje udeležijo vsako leto. Tudi Rok Dobnik, ki nam je prav tako povedal, da je vsako leto priča kakšni izsiljeni prednosti, ki se zgodi hote ali nehote. »Tega je dejansko največ in je treba zato biti z glavo in mislimi res vedno stoodstotno na cesti,« nam pove Dobnik.

Dirka za rekreativce

Sicer so na Vranskem letos prvič izvedli tudi športni spektakel – državno prvenstvo v cross countryju, s premierno dirko za rekreativce. Progo so uredili predvsem iz razloga, ker je veliko motoristov, ki si želijo nekje izživeti svoje sanje, a za to nimajo na voljo dovolj urejenih prog. Zdaj imajo takšno na Vranskem in na AMZS upajo, da jo bodo čim večkrat koristili.

 

Deli s prijatelji