DIREKTOR V OSEBNI STEČAJ?

FOTO: Milijonar postal z mamino solato

Objavljeno 19. marec 2017 15.02 | Posodobljeno 19. marec 2017 16.11 | Piše: Ksenija Koren

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik se je po desetletju, ko je obračal proračunske milijone, znašel v velikih težavah.

Pisalo se je leto 2008: mali junak za velika junaštva? Foto: Brane Piano

VELENJE - Uroš Rotnik je 19. julija 2003, star 35 let, odšel iz Komunalnega podjetja Velenje. Približno po desetih letih, 18. januarja 2013, star 45 let, se je v velenjsko komunalo vrnil, danes je direktor; podjetje je imelo 2015. 23 milijonov evrov prihodkov. 
Vmesno desetletje je preživel v vrhu državnih podjetij, v katerih se obrača največ denarja: 31. marca 2003 je postal direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš), s funkcije pa so ga razrešili po sedmih letih, 11. novembra 2010. Ko je odšel, je bil star 48 let. V zlati dekadi svoje kariere je Rotnik odletel še višje, vlada Boruta Pahorja je očitno ocenila, da je perspektiven, zato je celotni štiriletni mandat (od 2008. do 2012.) preživel kot predsednik upravnega odbora državne Slovenske odškodninske družbe (SOD), zdaj se imenuje Slovenski državni holding (SDH).

Danes je v milijonskih dolgovih. Po davčnem pregledu premoženja država od Rotnika terja 1,7 milijona evrov, zaradi suma več kot 284-milijonskega oškodovanja največjega energetskega projekta pa so proti Rotniku, lobistu Petru Kotarju in šestim sodelavcem uvedli sodno preiskavo.

Vplivni stric Peter

Rotnik, nekdanji rokometaš, je trenutno najbolj vroča tema lokalnega spletnega portala, kjer je med forumaši padla tudi ideja, da bi zdaj, ko je padel v vodo dodatek za Teš na položnicah, za poplačilo njegovega milijonskega dolga do države zbirali zamaške.

Rotnikov vzpon v energetiko se je začel s pomočjo strica Petra Tevža, lastnika Papirnice Radeče. Poznavalci iz Velenja pripovedujejo, da naj bi Rotnik stricu sporočil, da si želi v Teš, ta pa naj bi poklical enega najvplivnejših slovenskih politikov tistega časa, predsednika sveta vladajoče LDS Gregorja Golobiča. Ta je leta 2011 domnevni Tevžev klic za Večer komentiral takole: »Lahko da mi je g. Tevž kdaj kaj omenil, ni pa moglo imeti nobenega vpliva, saj bi šlo za trkanje na odprta vrata. Odločitev je sprejel nadzorni svet, upoštevaje omenjeno ambicijo vlade, da na vodilna mesta omogoči napredovanje pripadnikov mlajše generacije, ki so zrasli v teh podjetjih.«

Razkorak 4,7 milijona

A Rotnikovo obračanje proračunskih milijonov se je končalo tako, kot si gotovo ni želel. Danes, pri petdesetih, se milijoni vrtijo okoli njega in njegovega premoženja. Ministrstvo za finance, pravzaprav finančna uprava, je na hišo in parcele v Šoštanju, katerih polovični lastnik je (četrtinki si delita mati in oče), 2013. vpisala začasni sklep za zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti. Rotnikovo poslovanje so namreč pod drobnogled vzeli davčni inšpektorji in leta 2014 izdali odločbo, iz katere izhaja, da je razkorak med Rotnikovimi prihodki in spremembo premoženja, ki ga je obogatil z vikendoma na Krku in v Moravcih, 4,7 milijona evrov, zato so mu naložili plačilo davka. Zadnja hipoteka je vredna 1,7 milijona evrov, v zemljiško knjigo pa je že vložen ugovor Rotnikove odvetnice Mateje Končan Verstovšek. Rotnik je za nacionalno televizijo dejal, da tega denarja ne more izplačati, ker ga nima: »Napisali so, da moram izplačati več, kot sploh imam premoženja.« Zahteve države, je dejal, ga utegnejo pognati v osebni stečaj. Leta 2013 je sicer prijavil 3,3 milijona evrov gotovine, ki naj bi bili shranjeni v velenjski izpostavi NLB, a tega denarja nikoli niso našli.

Mama posodila

Nekdanji pomembni šef državnih podjetij, danes vidni lokalni veljak, je pred dnevi za nacionalno televizijo zatrdil, da je služil »na roke,« kar mu sodišče ni verjelo in zapisalo, da gre za »neobičajnost poslov – predajanje gotovine v kovčkih na cesti oziroma v lokalu, na roke pisana potrdila«. 
Rotnik pa pravi, da so se inšpektorji zmotili, saj da preverljivega denarnega toka prek transakcijskih računov ni, ker je on denar (spomnimo, v času, ko je bil v vrhu državnih podjetij) služil v privatizaciji v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, kjer so se »dobički izplačevali gotovinsko«. Osumljen pranja denarja, skupaj s finančnikom Bogdanom Pušnikom, je bil med preiskavo leta 2015 kar dva meseca v priporu.

Ob prebiranju Rotnikovega družinskega poslovanja se poleg forumašev lokalnega portala čudijo tudi Rotnikovi znanci, ki ga sicer ocenjujejo kot silno bistrega moža. V preiskavi je namreč spreminjal izjave. Sprva naj bi dejal, da je materi izročil 1,24 milijona evrov gotovine. Pozneje je znesek znižal na pol milijona evrov, ki naj bi bili vračilo posojila, s katerim naj bi začel posle v Bosni. Še leta 2014 je po poročanju medijev trdil, da je zagonski kapital dobil od Ivana Atelška, zdaj že pokojnega neformalnega šefa šaleške energetike. Najbolj neverjetno pa je pojasnilo, ki smo ga v torek slišali v oddaji VV Faktor: Rotnik naj bi preiskovalcem dejal, da je mati del denarja dobila s pridelovanjem solate. 
Uroš Rotnik napoveduje, da se bo boril do konca. 

Deli s prijatelji