NAJBOLJŠI SOSED

FOTO: Mercator odpeljal v rdečo in si privoščil vilo

Objavljeno 02. maj 2017 11.29 | Posodobljeno 02. maj 2017 11.46 | Piše: Ksenija Koren

Predsednik uprave Mercatorja se je lani, ko je veliki trgovec pridelal za 72,7 milijona evrov čiste izgube, veselil nove luksuzne nepremičnine. Zato ne preseneča, da ga nekateri imenujejo za zmagovalca prodaje najboljšega soseda Hrvatom.

Kaj bo prineslo sodelovanje Mercatorju?

V sredo je odjeknilo in odmevalo – slovenski, no, hrvaški trgovec Mercator je lani pridelal za neverjetnih, gromozanskih 72,7 milijona evrov čiste izgube! Na družabnih omrežjih so nekateri hitro izračunali, da je to večji minus, kot znaša plus, ki sta ga v tem času ustvarila njegova konkurenta Hofer in Lidl. Toda predsednik uprave Mercatorja Anton (Toni) Balažič, ki je načeloval med pridelavo izjemne izgube, se je ravno februarja lani v Mariboru veselil nove družinske vile. Ene najbolj prestižnih in zaželenih, v luksuznem predelu pod Kalvarijo ob mestnem parku. Čeprav je formalno lastnica hiše njegova žena Tamara Zajec Balažič, si dragoceno novo nepremičnino po prihodkih, ki jih je še nedavno prvi mož Mercatorja ustvaril v minulih letih, tudi lahko privošči, to je treba priznati.

Gurs znižal (o)ceno

Balažičevi so vilo kupili od Škofijskega ordinata Maribor in Rimskokatoliškega škofijstva Maribor, kakšna je bila cena, ni znano. So nas pa mariborski viri, ki so nas obvestili, da je tako želeno nepremičnino pod Kalvarijo uspelo kupiti (takrat še) prvemu možu Mercatorja, opozorili, da je geodetska uprava vrednost nepremičnine z 286.000 evrov, na kolikor je bila ocenjena še lani jeseni, znižala na 204 tisočake. Kar je nenavadno, saj so medtem (tako piše v najnovejšem izpisu Gurs) obnovili streho in fasado in bi bilo pričakovati, da bo cena s tem narasla. Vila s šestimi sobami, zgrajena leta 1888, je velika 531 kvadratnih metrov in ima 322 kvadratov uporabnih površin. Stoji na parceli, veliki skoraj tisoč kvadratnih metrov.

13 tisočakov na mesec

Poročilo za leto 2016 razkriva, da je Balažič lani v Mercatorju zaslužil 364.000 evrov bruto, pri čemer je njegova osnovna plača znašala 337.000 evrov bruto, preostalo so dodatna plačila. Preračun pokaže, da je na račun prejel 12.700 evrov neto na mesec. Viri iz Maribora pripovedujejo, da se vozi v prestižnem audiju, nazadnje je bil viden v modelu A7, za katerega je treba odšteti kakšnih sto tisočakov. Kot direktor Mercatorja je bil upravičen tudi do službenega avtomobila. Je pa Balažič, ki je odstopil na vrelišču dogajanja v Mercatorju in Agrokorju, to storil le nekaj dni pred padcem družine Todorić z vrha Agrokorja. Zanimivo je, da je prodal tudi svoje ljubljansko stanovanje, sto kvadratov v Mabrinih blokih ob obvoznici, zemljiška knjiga pa priča, da je bil lastnik stanovanja na Stožiški od leta 2013 do 3. aprila letos, ko sta bila vanjo vpisana nova lastnika. S funkcije predsednika uprave Mercatorja je odstopil 5. aprila.

Zmagovalec prodaje Mercatorja

Nekateri ob pogledu na številke Balažiča imenujejo kar za zmagovalca prodaje Mercatorja. V prvih letih po prodaji je namreč služil še bolje kot lani. Finance so, denimo, aprila lani objavile podatke o leta 2015 najbolje plačanih menedžerjih v državi in na tej lestvici je bil Balažič s 415.000 evri prejemkov na tretjem mestu, samo nagrad je bilo za kar 42.000 evrov. Ko je bil najboljši sosed prodan hrvaškemu Agrokorju, so mu prihodki poskočili, saj je leto prej zaslužil kar 56 odstotkov manj kot 2015., 266.000 evrov bruto.

So pa bile marca lani na vilo Balažičevih pod Kalvarijo vpisane štiri hipoteke dveh bank, Abanke in NKBM. Do konca leta morajo Abanki vrniti sto tisočakov, do konca leta 2036 pa še dvesto. NKBM je posodila dvakrat po 35.000 evrov, ki morajo biti vrnjeni do leta 2023. Toni Balažič se je sicer v zadnjih dneh družine Todorić na čelu Mercatorja menda dogovoril za izdatno odpravnino. 

Todorićevi dvori


Toni Balažič je vodil Mercator tudi v času, ko je njegovo lastništvo prešlo v roke hrvaškega Agrokorja v lasti tajkuna Ivice Todorića, ki je znani ljubitelj dragih nepremičnin. V medijih so bile ob zasebnem helikopterju in otoku Smokvica, ki so ga sicer po aprilskem neslavnem sestopu z vrha Agrokorja Todorićevi že vrnili državi, pogosto objavljene fotografije Todorićevega zagrebškega dvorca, imenovanega Kulmerjevi dvori, v hrvaški prestolnici pa imajo tudi hišo v neposredni bližini predsedniške palače. Imajo tudi vilo v Medveji pri Opatiji in hišo v Gorskem kotarju, znano kot Čarobna koliba, zgrajena je iz ročno obdelanega lesa smreke in jelke, tla so obložena s ploščicami iz porcelana. Pohištvo v hiši s kaminom, savno in bazenom je ročno delo.

 

Deli s prijatelji