DOLGUJE VEČ KOT 50 TISOČAKOV DAVKOV

FOTO: Mandarić v davčni oazi nakazal 175 tisočakov

Objavljeno 02. april 2017 15.08 | Posodobljeno 02. april 2017 15.15 | Piše: Ksenija Koren

Milan Mandarić, predsednik državnih nogometnih prvakov NK Olimpija, ki jim letos nikakor ne gre, je davčni upravi dolžan med 50.000 in 100.000 evri. Podjetji v njegovi lasti sta medtem letos v davčne oaze nakazali že 175.000 evrov.

Ranko Stojić in Andraž Šporar sta že Olimpijina bivša. Foto: Blaž Samec

Srbski poslovnež Milan Mandarić, predsednik državnih nogometnih prvakov NK Olimpija, kjer so kadrovske menjave zadnje mesece pogostejše od uspešnih strelov na gol, slovenski davčni upravi dolguje od 50.000 do 100.000 evrov. To o Mandarićevem podjetju MM investicije razkrivata spletna stran Finančne uprave in evidenca Gvin, kjer navajajo, da ima predsednik Olimpije že več kot 90 dni neplačane davčne obveznosti v znesku nad pet tisočakov. Podjetje ima tudi blokiran bančni račun pri NLB, in sicer že več kot 510 dni.

Nenavadne transakcije pa pokažejo evidence tudi pri podjetjih, neposredno povezanih z Mandarićevimi nogometnimi posli. Podjetje FC Olimpija, Mandarić je po podatkih evidence Erar od začetka leta 2016 njegov direktor, je sodeč po podatkih iz baze Gvin 27. februarja izvedlo transakcijo skozi davčno oazo. En mesec prej, 6. dan letošnjega leta, je izvedlo transakcijo skozi državo, ki jo naš sistem prepozna kot davčno oazo, tudi Mandarićevo podjetje MM šport, ki je 49-odstotni lastnik FC Olimpija (51-odstotni je Športno društvo nogometni klub Olimpija Ljubljana). Milan Mandarić je edini lastnik podjetja MM šport.

Vse skupaj pa postane še zanimivejše, če poznamo Mandarićevo preteklost. V Veliki Britaniji, kjer je bil v preteklosti lastnik klubov Portsmouth FC in Leicester City, so mu namreč sodili prav zaradi suma utaje davkov in oškodovanja javne blagajne.

Buldoginja Rosie za geslo

In to zaradi nakazil v vrednosti nekaj več kot 189.000 funtov, kar je danes po menjalniškem tečaju NLB v evrih nekaj več kot 213 tisočakov, v davčno oazo na račun Harrya Redknappa, nekdanjega Portsmouthovega menedžerja, v letih med 2004 in 2007. Preiskovalni in postopki pregona so se vlekli več kot pet let, Mandarić je na sodišču pojasnjeval, da je Redknappu nakazoval kot prijatelju, ob plačah in dodatkih, sodišče pa ju je oprostilo in Mandarić je, preden je zapustil sodno dvorano, odšel do inšpektorja Dava Manleyja, se z njim rokoval in dejal: »Hvala.« Ko je zapustil sodno dvorano, je bil po poročanju britanskega Guardiana zgovornejši in je med drugim dejal: »Moram oditi kam, kjer se bom lahko uščipnil, da se zbudim iz teh groznih sanj, ki sem jih imel.« Na sojenju sta pričala tudi Mandarić in Redknapp, slednji je med drugim povedal, da je bančni račun v za davkarijo spornem Monaku odprl na predlog in po osebnem priporočilu Mandarića. Redknapp je na sodišču povedal tudi, da je za geslo za monaški račun izbral Rosie47, v čast pasji ljubljenki buldoginji in svoji letnici rojstva. Prvih 145.000 dolarjev (132.000 evrov) mu je Mandarić nakazal že v prvem mesecu po odprtju računa.

Kam gre denar od igralcev?

Pogled v današnjo bilanco Mandarićeve FC Olimpije pokaže predvsem veliko rdeče barve, zajetno finančno injekcijo, kar 261.000 evrov, pa so FC Olimpiji stisnili iz mestnega podjetja Energetika Ljubljana oktobra 2015, torej zgolj nekaj tednov po tistem, ko je prišel Mandarić. Konec lanskega leta je FC Olimpija, kot razkriva baza protikorupcijske komisije Erar, Mestni občini Ljubljana izstavila dva računa, prvega za več kot 780.000 evrov, drugega pa za 640 tisočakov. Plačali naj bi zgolj drugega, ker s prvim ni bilo vse v redu. Gvin razkriva, da je v davčno oazo februarja letos FC Olimpija nakazala 75 tisočakov, mesec prej pa je 100.000 evrov v davčno oazo nakazalo Mandarićevo podjetje, ki je 49-odstotni lastnik FC Olimpija.

Za pomoč pri razvozlavanju številk smo prosili znanega slovenskega ekonomista, ki je o rdečih številkah Mandarićeve Olimpije dejal: »Gre za statusno pravno obliko društva, ki ga Mandarić obvladuje tako, da ima velike terjatve, kar je v bilanci dolg društva. Zato je videti bilanca katastrofalna v delu, ki se nanaša na finančni vzvod. Večji del terjatev je kupil že od Rastoderja (Izeta, nekdanjega predsednika NK Olimpija, op. p.), nekaj svežega denarja pa je sam vložil. Je pa zelo nenavadno, kako nizke prihodke prikazujejo. Ne vem, kam potem priteka denar od prodaje igralcev.« Ekonomski strokovnjak, ki je velik ljubitelj nogometa, zato pravi, da lahko »marsikoga skrbi, da se ne bo Olimpija po kakšnem natančnem pregledu poslovanja znašla v peti ligi«.

Kakšna je vloga Stojića?

Viri blizu klubu pravijo, da vse tovrstne transakcije potekajo prek podjetja ta teden že drugič odstopljenega športnega direktorja NK Olimpija Ranka Stojića, ki pa ga – razen espeja za poslovno svetovanje, ki ga je odprl decembra lani –, ne najdemo v nobenem poslovnem subjektu, ki deluje pri nas.

Med odmevnejšimi, predvsem pa donosnejšimi Mandarićevimi prodajami igralcev so nedvomno Andraž Šporar, ki je leta 2015 za približno tri milijone evrov odšel v Basel k večkratnim švicarskim prvakom. V lanskem prestopnem roku je Olimpija za rekordno, petmilijonsko odškodnino moskovski Lokomotivi prodala 22-letnega napadalca Ezekiela Hentyja.

Samo letos je denimo mladi Miha Zajc prestopil iz Olimpije v italijanskega prvoligaša Empoli, mediji so ob tem poročali, da znaša odškodnina zanj med milijonom in milijonom evrov in pol. Prodan je bil tudi kapetan Antonio Mlinar Delamea, ki je podpisal pogodbo s članom ameriške profesionalne lige MLS New England Revolution. 

Deli s prijatelji