BORKA

FOTO: Mala Neža stabilna, o nadzoru pa še nič

Objavljeno 15. december 2017 07.40 | Posodobljeno 16. december 2017 07.42 | Piše: Tina Horvat

Čeprav so jo zdravniki odklopili z aparatov, se deklica še bori. Nadzora zaradi domnevnega nepravilnega zdravljenja ne bo?

Aprila se je Neža z okrepljenim srčkom vrnila z zdravljenja v tujini. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Pred dobrim letom je vsa Slovenija trepetala za Nežo Arnolj, takrat dveletno deklico, ki bi po napovedi zdravnikov morala umreti že 27. septembra lani, ko so jo odklopili z zunajtelesnega krvnega obtoka. A mala borka je pokazala neverjetno voljo do življenja in živela naprej, njeni obupani starši pa so jo, zgroženi nad ravnanjem zdravnikov na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno nego UKC Ljubljana, ki so jo zdravili le kot umirajočo, na lastno odgovornost vzeli z oddelka in jo odpeljali v bolnišnico v Padovo.

Takrat sta se Zala in Matej Arnolj zaradi nenehne oskrbe, ki jo je potrebovala njuna hči, umaknila v zasebnost in po facebooku sporočila, da je Neža v torek, 6. decembra, zapustila bolnišnico v Padovi. »Iz bolnišnice je odšla mirna in brez bolečin. Zaradi izkušenj v Padovi in raznih pritiskov iz Ljubljane sva se odločila, da tokrat ne bova sporočila Nežine lokacije,« sta zapisala na profilu​ na facebooku Za Nežo gre.

Večkrat v tem letu smo od staršev poskusili izvedeti, kako je z deklico, vendar so se nam le prijazno zahvalili za pozornost, ki ji jo namenjamo, in sporočili, da se bodo oglasili, ko bo kaj novega. To se je nazadnje zgodilo 18. aprila, ko sta napisala, da se Neža vrača v Slovenijo kot deklica, ki je dokazala, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja: »Njen srček se je spet okrepil, njeno nevrološko stanje se izboljšuje in je obetavno. Neža samostojno diha, samostojno opravlja vse funkcije, je po žlički, pije iz kozarčka in se vsak dan bolj odziva na okolico. Zelo rada gleda risanke in je sladoled …«

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila deklica v domači oskrbi in da naj bi bila stabilna, saj da si je na zdravljenju v tujini precej opomogla, seveda pa naj bi bilo njeno stanje zaradi možganskih poškodb, ki jih je utrpela pri odklopu, precej zapleteno.

Po enem letu ni niti mnenja

Po pretečenem letu pa še ne vemo, ali so bile pri njenem zdravljenju storjene napake, kakor so trdili starši, saj strokovni nadzor, ki ga je novembra lani napovedala Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), še ni bil izveden. Kot so nam povedali na ZZS, je njihov odbor za strokovna medicinska vprašanja na seji obravnaval primer in določil komisijo za preliminarni pregled primera, vendar komisija še ni končala svojega dela. To pomeni, da niti še ni jasno, ali bo strokovni nadzor sploh izveden. Zbornica je novembra lani tudi zaprosila UKC za predajo medicinske dokumentacije in na vprašanje, ali so dokumentacijo že prejeli, so nam odgovorili: »Dokumentacija o primeru, o katerem sprašujete, je obsežna in je deloma dostopna na Zdravniški zbornici Slovenije in deloma na UKC, ki z Zdravniško zbornico Slovenije polno sodeluje. Mnenja o zdravljenju bolnice Neže Arnolj v tem trenutku še ne moremo podati.«
Kot je znano, so se starši potem, ko so zdravniki ljubljanskega UKC po njihovih trditvah dvignili roke nad zdravljenjem, obrnili na medije in jih prosili za podporo.

»Naše deklice sploh ne zdravijo, ampak samo čakajo, da umre. Neža pa je vsak dan bolje in napreduje. Spet je po žlički, spet se joka. Najbolj me boli, da ji zdravniki ne dajo nobene možnosti več, da bi preživela, niti nam ne dovolijo, da bi jo odpeljali na zdravljenje v tujino. Apeliram na zdravnike KO za otroško kirurgijo in intenzivno nego, naj končno priznajo, da so pri njih izčrpane vse možnosti, in naj nam končno dovolijo, da Nežo odpeljemo v tujino,« je dekličina mama, izčrpana od skrbi za hčerko, a vendar polna upanja, 8. novembra lani prosila zdravnike na shodu podpornikov v preddverju pediatrične klinike.

Očitno bo zaradi zapletenosti primera trajalo še zelo dolgo, da bodo starši in javnost izvedeli, ali so deklico na UKC zdravili ustrezno ali ne.


Neuradno smo izvedeli, da si je deklica na zdravljenju v tujini precej opomogla.



"Mnenja o zdravljenju bolnice Neže Arnolj v tem trenutku še ne moremo podati.

 

Deli s prijatelji