STAVKA

FOTO: »Kremplje stran od javnega šolstva«

Objavljeno 23. januar 2013 13.58 | Posodobljeno 23. januar 2013 14.37 | Piše: Mo. S., STA

V prestolnici so organizatorji napovedali okoli pet tisoč udeležencev.

LJUBLJANA, MARIBOR, KRŠKO, NOVO MESTO, CELJE – V 14 večjih mestih so potekali protestni shodi v sklopu splošne stavke javnega sektorja. Organizatorji so na ulicah napovedali udeležbo več kot 10.000 ljudi, medtem pa se je že sešla vladna pogajalska skupina. Ob Ljubljani in Mariboru so potekali protestni shodi še v Celju, Ravnah na Koroškem, Novi Gorici, Novem mestu, Kopru, Murski Soboti, Krškem, Postojni, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Velenju in na Ptuju.

V prestolnici deset tisoč ljudi

V Ljubljani so shod sprva načrtovali na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade, ki je sicer danes na delovnem obisku v Notranjsko-kraški regiji, a so shod zaradi postavljenih zahtev glede intervencijskih poti in s tem povezanih prostorskih omejitev prestavili v sosednjo, Prešernovo ulico. Po ocenah organizatorjev se je shoda udeležilo okoli 10.000 ljudi.

Štrukelj o vladi

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da ni res, da morajo javni uslužbenci pristati na znižanja in odpuščanja, ker denarja ni. Denarja za javni sektor po njegovih besedah ni, ker je vlada znižala davke na dobiček podjetij, ker je nesposobna ustvarjati nova delovna mesta, ker politična elita skupaj z lastniki že leta in leta krade javni denar in ker »jim je vseeno za nas, naše otroke in za skupno dobro«.

Pozval je, naj nihče ne naseda »vladnim trikom, da bo kdor koli živel bolje, če bodo na cesto metali čistilke v javnem sektorju, kuharice, hišnike, medicinske sestre, policiste«. Poudaril je še, da tisti, ki najtežje živijo in se prebijajo z nekaj sto evri, najbolj potrebujejo dobre javne bolnišnice, dobre javne šole, varnost in varno starost. »Zato pričakujemo, da bomo skupaj stopili proti neoliberalnemu in uničevalnemu sistemu, ki nam poskuša odvzeti vse, kar smo si priborili,« je dejal v nagovoru zbranim.

image

Branimir Štrukelj med nagovorom. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Kdaj bodo »razni Bavčarji za zapahi«?

V Mariboru so se stavkajoči zbrali na Trgu svobode. Po besedah predsednika Območnega odbora Sviza Podravje Borisa Radosavljeviča so se shoda udeležili delavci v vzgoji, izobraževanju in pravosodju, medicinske sestre, policisti in gasilci, napovedali pa so prihod okoli 1500 ljudi. »Smo proti odpuščanju v javnem sektorju, proti zniževanju plač in za spoštovanje do zdaj doseženih sporazumov in dogovorov, ki nam jih nenehno krčijo,« je na kratko povzel stavkovne zahteve. Zbrane je med drugimi nagovoril rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, ki je odločno protestiral proti »brezglavemu varčevanju za vsako ceno, ki več kot očitno ne prinaša nobenih dobrih rezultatov«. Dramski igralec Bojan Maroševič je množico vprašal, ali je javni sektor res tisti, ki je spravil na kolena slovensko gospodarstvo. »Dokler ne bom videl za zapahi raznih Bavčarjev, Šrotov, Tovšakove in Zidarja, ne bom verjel v pravno slovensko državo,« je povedal.

Na protestnem shodu javnih uslužbencev v Celju je predsednik Območnega odbora Sviza Celje Srečko Lešek povedal, da mora biti vladi jasno, da so državljani stopili v bran doseženih pravic in da ne zahtevajo povečanja materialnih koristi, temveč kulturni dialog na pogajanjih. Na protestu, ki se ga je udeležilo okoli 1400 javnih uslužbencev, zahtevajo od vlade, da jih prizna za enakopravne socialne partnerje, da se drži dogovora o ukrepih na področju plač, da odstopi od namere po zmanjševanju števila javnih uslužbencev, ki presega en odstotek na letni ravni od skupnega števila zaposlenih.

Vlada z dvema obrazoma

Na protestnem shodu na osrednjem Titovem trgu v Kopru se je zbralo okoli 1000 ljudi. Po besedah predstavnika obalnega Sviza Branka Filipiča so se zbrali, da vladi, »ki ima dva obraza in ki v svojem oblastnem vladanju ne pozna izrazov, kot sta dialog in argumenti, in ne spoštuje dogovorov, pokažemo, da z nami ne more pometati, kot se ji zdi«.

image

Protestni shod v Kopru. Foto: Boris Šuligoj/Delo

»Kdor zapre šolo, odpre zapor«

V Murski Soboti se je pred grajskim poslopjem po oceni organizatorjev zbralo okoli 1000 protestnikov, v Pomurju pa v 47 zavodih stavka nekaj manj kot 4000 članov Sviza. Protestniki so prinesli številne parole, na katerih je med drugim pisalo Kdor zapre šolo, odpre zapor, Brez učitelja ni šole; Za navadne državljane veljajo zakoni, za Janšo in njegove ne; Res imamo slabo šolstvo, dokaz je naša šolana vlada in podobno.

V Novi Gorici se je na Bevkovem trgu zbralo okoli 500 stavkajočih, predvsem zaposlenih v šolstvu in zdravstvu, med njimi pa so bili tudi novogoriški gledališčniki. Shod so začeli z Internacionalo in nagovori vodij stavkovnih odborov na Goriškem: spregovorili so Anica Erjavec (Sviz), predstavnice Glose in Vilko Brus iz sindikata Pergam v zdravstvu. Po besedah Erjavčeve si želijo, da bi jih vlada jemala kot enakopravne partnerje pri dogovorih in spoštovanju vseh sporazumov. Obenem si želijo tudi novih pogajanj o masi za plače v letošnjem letu. 

Zahtevajo pogajanja

Na Ptuju se je na Mestnem trgu zbralo okoli 500 zaposlenih v javnem sektorju, ki so mirno izrazili svoje nezadovoljstvo, predstavniki sindikatov pa so prebrali svoje stavkovne zahteve. Kot je povedal regijski koordinator sindikata Sviza Milan Kumer, se je stavki pridružila velika večina zaposlenih v javnem sektorju na Ptujskem, saj je stavko izglasovalo vseh 28 zavodov v regiji. Tudi starši so stavko razumeli, zato je le malo otrok prišlo v šole in vrtce. Na Osnovni šoli Majšperk, kjer dela Kumer, so tako danes sprejeli le štiri otroke, vsi ostali zaposleni pa bodo stavkali v šoli do 14. ure. Na shodu so še enkrat povedali, da se s tako obliko pogajanj, ki jih pelje vlada, ne morejo strinjati, zato od nje zahtevajo, da se začne resno pogajati.

V okviru splošne stavke javnega sektorja se je pred postojnskim šolskim centrom zbralo okoli 400 ljudi, veliko med njimi šolnikov, ki so pet minut čez dvanajsto krenili na pohod skozi Postojno. Po besedah predsednika sindikata Šolskega centra Postojna Vlada Počkaja so s shodom izrazili protest proti ravnanju oblasti, ki ni naklonjena šolstvu. Moti jih predvsem, da jih oblasti ne upoštevajo kot enakovrednih partnerjev v pogajanjih in da jim grozijo s spremembo standardov in normativov v šolstvu.

Šole niso vzrejališča trdobučnežev

Na Gorenjskem je bil protestni shod v okviru stavke organiziran le v Škofji Loki, kjer se je zbralo okrog 250 učiteljev osnovnih in srednjih šol ter vzgojiteljev iz Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline.  Predstavnik tamkajšnjega območnega odbora Sviza Marko Špolad je v nagovoru poudaril, da šole niso vzrejališča in pitališča trdobučnežev po meri te ali one ideologije. »Ne bomo vzgajali tako imenovanih dobrih potrošnikov brez lastne volje samo zato, da bi jim peščica izbrancev lažje vladala,« je poudaril.


Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki vodi vladno pogajalsko skupino, v torek od vlade ni dobil mandata za pogajanje s sindikati o masi sredstev za plače v javnem sektorju. Kot je pojasnil, stališče vlade ostaja enako, pogajajo se lahko le o načinih zmanjšanja sredstev, ne pa o obsegu. Zato je sklical vladno pogajalsko skupino, ki se bo dogovorila, kako ta pogajanja peljati naprej. Takoj za tem pa bodo po ministrovih besedah stopili v stik tudi s sindikati in jih pozvali k nadaljevanju pogajanj.

Že ob polnoči se je začela stavka javnega sektorja, ki naj bi se ji po ocenah sindikatov pridružilo več kot 100.000 zaposlenih, stavkalo pa bo tudi okrog 14.000 zaposlenih v dejavnostih elektroindustrije in kovinske industrije. Stavka javnega sektorja poteka v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja. Vrtci in šole so večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu pa delajo kot v času dežurstva.

Deli s prijatelji