DEDIŠČINA

FOTO: Jaslice v skritih kotičkih Gradeža

Objavljeno 14. december 2017 09.41 | Posodobljeno 14. december 2017 12.12 | Piše: Primož Hieng

V nedeljo bodo v dolenjski vasici znova odprli eno najodmevnejših razstav jaslic. Izdelki iz vseh mogočih materialov, velikosti in oblik na ogled vse do 7. januarja.

GRADEŽ – Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža pri Turjaku, ki se lahko pohvali s še delujočo sušilnico sadja, v vsakem letnem času pripravi zanimivo prireditev. Zdaj že tradicionalna je razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža, ki jo bodo odprli v nedeljo, 17. decembra, ob 17.30. Na ogled bo do 7. januarja 2018 od 10. do 18. ure.

Razstavili jih bodo v objektih in na prostem v vasi. Lani je bilo razstavljenih 250 jaslic, ki so jih avtorji pripravili iz vseh mogočih materialov, velikosti in oblik, nekaj jih je ob določenih dnevih tudi prikazovalo njihovo izdelavo. Kot napovedujejo, bo tako tudi ob letošnji razstavi, ki je že 10. po vrsti, torej je jubilejna.

Še posebno opozarjajo na božični ponedeljek in novoletni ponedeljek

Odprtje razstave jaslic bo pri sušilnici sadja na Gradežu, kjer bodo pripravili še pevski koncert, praznično tržnico ter prikaz izdelovanja in voden ogled jaslic. V vasi še posebno opozarjajo na božični ponedeljek, 25. decembra 2017, in na novoletni ponedeljek, 1. januarja 2018, ko bodo ob isti uri program ponovili, pripravljajo pa še presenečenje za najmlajše.

Sklepni del razstave bo v nedeljo, 7. januarja 2018, prav tako ob 17.30, ko bodo ponovili pevski koncert, pripravili praznično tržnico, na kateri bodo na voljo slastni poprtniki, prikazali izdelavo jaslic in pripravili voden ogled po Gradežu.

Hribovska vasica Gradež je ena najzanimivejših in najstarejših vasi na Turjaškem v občini Velike Lašče. Ostanki obrambnega nasipa nad vasjo pričajo o začetkih stalne naseljenosti. To je gradišče na Sloki gori. Ljudsko izročilo in zelo skromni kamniti ostanki pričajo, da je nekoč stalo na vrhu današnjega naselja manjše kamnito grajsko poslopje.

Člani društva za ohranjanje dediščine si prizadevajo za ohranitev kulturne in naravne dediščine ter za razvoj ekološke kmetijske dejavnosti in turizma na podeželju. Stare gradeške hiše so, vsaka z nekoliko drugačnim svojstvenim vodnjakom, postavljene na obeh straneh ceste; marsikje na nasprotni strani stoji novejša družinska hiša.

250 jaslic je bilo predstavljenih na lanskih razstavi.

Ponašajo se s svojevrstno sušilnico sadja. Gre za edinstveni primer ohranjene tehnološke in kulturne dediščine. Vaščani v njej s skupnimi močmi sušijo ekološko pridelano sadje brez dodatkov in konzervansov. Sušilnica torej še vedno deluje na tradicionalni način, enako kot pred skoraj osemdesetimi leti. Za tiste čase, torej v letu 1938, je bila gradeška mala zidana sušilna peč na drva najsodobnejša. Sicer pa že Valvasor leta 1689 omenja, da so na Kranjskem v posebnih sušilnicah posušili veliko sadja, jabolk in hrušk, zlasti tepk. 

Deli s prijatelji