ZDAJ BO SLUŽIL 20 TISOČ NA MESEC

FOTO: Izredni član uprave je imel včasih dve službi

Objavljeno 10. maj 2017 08.40 | Posodobljeno 10. maj 2017 08.46 | Piše: Ksenija Koren

Vlada predlaga za člana uprave Mercatorja Celjana Gregorja Planteua.

Pod vodstvom Planteua so v Celju vzgojili in prodali najboljšega evropskega mladega igralca Blaža Janca. Foto Jure Eržen

CELJE – Dvainštiridesetletni Gregor Planteu, ki ga je vlada v torek predlagala za izrednega člana uprave Mercatorja, po naših informacijah uživa zlasti zaupanje ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. V najbolj razvpitih gospodarskih krogih v prestolnici je Planteu manj znan, so pa nanj zelo ponosni v Celju: na spletni strani I. gimnazije v Celju je njegovo ime objavljeno celo na seznamu znamenitih gimnazijcev, skupaj z Antonom Martinom Slomškom ter svetovnima prvakoma Rokom Margučem in Petrom Kauzerjem. Planteu je namreč od sezone 2014/15 direktor v knežjem mestu najbrž najpomembnejšega športnega kluba – rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško.

Iz kluba, kjer je bil član upravnega odbora do nastopa ministrske funkcije, ko je športno funkcijo zamrznil, je tudi minister Počivalšek. Celjani o Planteuu govorijo z naklonjenostjo, opisujejo ga kot umirjenega in skromnega poslovneža brez trohice nadutosti. Ekonomista po izobrazbi so v sezoni 2014/15 poklicali v klub, ki se je otepal z rdečimi številkami, ali bi lahko pregledal poslovanje kluba. Takrat je bil pomočnik direktorja podjetja Eho Laško, ki se ukvarja s hladilnimi sistemi. Za dva tedna se je zakopal v delo, in ko je prinesel poročilo, ga je predsednik upravnega odbora Bojan Cizelj, temu je skupaj s predstavniki sponzorja v ožjem krogu predstavil svoje ugotovitve, imenoval za člana upravnega odbora kluba. To so bili najbrž najbolj črni dnevi celjskega kluba, saj je imel kar 1,2 milijona evrov minusa, igralci pa niso dobivali plač.

Dve službi

Kmalu so Planteuu ponudili, da bi kot direktor prevzel vodenje kluba. Menda je kar z veseljem sprejel, čeprav je imel službo pomočnika direktorja Eha, ki ima osemdeset zaposlenih. Eno leto je tako opravljal kar dve službi, reševal je zadolženi rokometni klub, v Ehu pa skrbel za optimizacijo notranjega delovanja podjetja.

Po prvem letu pa se je povsem posvetil klubu. Najprej so morali urediti razmerja z igralci, ki jim je klub dolgoval plače. Planteu se je dobil z vsakim in mu predstavil delovanje. Pravijo, da je igral transparentno in korektno. Tako je bil tudi uspešen, igralci so se s predlogi strinjali in podpisovali anekse, s katerimi so jim dolgove postopno vračali. Klub sicer še ni povsem iz rdečih številk, jim je pa po prihodu Planteua uspelo ustaviti drvenje v propad in trend obrniti nazaj na zeleno. Od takrat jim je uspelo povrniti po 350.000 evrov na leto, dolg pa naj bi bil v prihodnji sezoni saniran.

300.000 na leto

Zadovoljstvo igralcev se je poznalo tudi v njihovi igri, saj so v tem času osvojili vse lovorike, superpokal in državno prvenstvo, v katerem niso doživeli poraza. K lanski rokometni pravljici slovenske reprezentance so prispevali največ igralcev – šest njihovih igralcev je bilo v postavi, ki je osvojila bron na svetovnem prvenstvu. Vzgojili so najboljšega evropskega mladega igralca Blaža Janca, ki so ga tudi uspešno prodali v odličen evropski klub Kielce na Poljsko.

 

Če bo imenovan, ga čaka sanjska plača, menda okoli 20.000 evrov, službeni avtomobil, ko bo konec, pa gotovo lepa odpravnina.

Planteua mora sicer zdaj nadzornikom Mercatorja, ki ga trenutno vodi Tomislav Čizmić, predlagati sodišče. Če oziroma ko bo imenovan, ga čaka sanjska plača, naši viri pravijo, da okoli 20.000 evrov bruto na mesec, službeni avtomobil, ko bo konec, pa gotovo lepa odpravnina. Ob tem, da ne bo imel posebno zahtevnega dela, vsaj v primerjavi s šefom uprave ne, saj bo, sodeč po zakonu, ki ga je spisala vlada, moral predvsem poročati ministru za gospodarstvo in morebiti tudi predsedniku vlade. 

Deli s prijatelji