SLADKA PREGREHA

FOTO: Iz čokolade izdelal 100-kilsko punčko

Objavljeno 19. april 2017 09.41 | Posodobljeno 19. april 2017 09.48 | Piše: Špela Ankele

Miro Rismondo je led, iz katerega izdeluje skulpture, zamenjal za sladko pregreho. Pri Gorenjki ob 95-letnici tovarne naredili tudi 95-kilogramsko čokolado z lešniki.

Miro Rismondo, čokoladna punčka in Alenka Košir, direktorica Gorenjke. Foto: Špela Ankele

LESCE, RADOVLJICA – »Okoli 90 odstotkov vsake ledene skulpture naredim z motorno žago. Tokrat pa, ko sem prvič obdeloval čokoladni blok, sem morda petino naredil z motorko, za vse drugo pa je bilo treba uporabiti fina orodja,« je razliko med ledom, ki ga sicer obdeluje, in sladko pregreho, ki se je je v leški tovarni Gorenjka tokrat prvič lotil, pojasnil Miro Rismondo. Mojster ledenih umetnin je v treh dneh 200-kilogramski čokoladni blok obdelal tako, da se je iz njega izluščila znamenita Gorenjkina deklica, ki jo je v 80. letih prejšnjega stoletja narisal Miki Muster. 
Ker je čokoladni blok pod dletom shujšal za približno polovico, je bilo logično vprašanje, kam neki so izginili vsi čokoladni ostružki. »Doma imam tri punčke,« se je v odgovor nasmehnil Miro.

No, čokoladno punčko, težko okoli sto kilogramov, kot tudi velikansko, 95-kilogramsko čokolado z lešniki, so v Gorenjki izdelali ob šestem festivalu čokolade, ki bo v Radovljici ta konec tedna. Kot je povedala Alenka Košir, direktorica Gorenjke, je v najtežji čokoladi v Sloveniji 32 kilogramov lešnikov, preostanek velike tablice, ki so jo v soju novinarskih objektivov vlili včeraj, pa je mlečna čokolada. 
»Poslujemo dobro. Lani smo dobili novega lastnika in nadaljujemo obstoječ program. Na slovenskem tržišču smo vodilni med temnimi čokoladami,« je košček gorenjske čokoladne zgodbe, ki v Lescah obstaja že 95 let, orisala direktorica tovarne Gorenjka.

Radovljiški šovi in šefi

Festival čokolade bo Radovljico zavzel v petek popoldne, približno ob 15. uri. V soboto, ko v mestu pričakujejo prvi naval obiskovalcev, se degustacije čokoladnih izdelkov začenjajo ob 9. uri. Ta dan bodo pripravili tudi čokoladni potep po mestu, v lepotilnem šotoru si bodo obiskovalci lahko privoščili čokoladno masažo rok, na pokušino bodo čokoladne dobrote s pristnimi slovenskimi okusi, tam bodo živi čokoladni kip, čokoladna modna revija, kulinarični šov z radijcem Boštjanom Megličem - Peško (tekmovalcem iz kuharskega šova MasterChef) in še marsikaj. V nedeljo bo eden od vrhuncev vsekakor kulinarični šov, za katerega bodo ob 11. uri poskrbeli trije chefi – domačin Uroš Štefelin (Vila Podvin), vselej elegantni Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljanski grad) in naš najbolj znani teve kuhar Bine Volčič (Bistro Monstera, Ljubljana). Zadnji bo okoli 14. ure ocenjeval naj praline, svoj kulinarični šov bo to popoldne pripravila tudi Nina Macun (Hit Alpinea, Kranjska Gora). V mestni park bo prišel Cirkus Kakav Deluks in še kaj bi se našlo na pestrem programu čokoladnega festivala, ki pod okriljem Turizma Radovljica v mesto privabi nekaj deset tisoč čokoholikov.

In kako pripravijo ravno toliko kilogramov težko čokoladno ploščico, kolikor let ima Gorenjka? »Tablico, pravzaprav tablo, delno napolnimo z mlečno čokolado, ki ima 30-odstotni delež kakava. Povrh posujemo pražene lešnike in jih razporedimo v čokoladno maso. Vrhnji del je treba na hitro ohladiti, nato se počasi ohladi še preostanek čokoladne velikanke. Ko bo masa jutri strjena, jo bomo obrnili in okrasili – nanjo bomo z belo čokolado naredili Gorenjkino punčko,« je med kakavovimi vonjavami, ki mamljivo prežemajo tovarno čokolade, pojasnil razvojni tehnolog Marjan Pogačar

Deli s prijatelji