ODPRAVA

FOTO: Informacije s Kredarice: za božič morda vendarle sneg

Objavljeno 17. december 2015 13.51 | Posodobljeno 17. december 2015 13.51 | Piše: Ajda Janovsky

Z zadnjo odpravo meteorologov se je na Kredarico podal tudi pevec Gianni Rijavec.

KREDARICA – V oblake skriti vrhovi, kot s sladkorjem posuti gorski grebeni, lesketajoči se pod žarki zimskega sonca, ki se je v dolini trmasto skrivalo pod gosto kopreno oblakov – s tem pravljičnim prizorom čudovitih naravnih lepot naše domovine smo bili nagrajeni potniki, ki smo se na sivo in mrzlo ponedeljkovo dopoldne v trebuhu vojaškega helikopterja cougar AS AL 532 podali na Kredarico.

Redna odprava ob menjavi meteorologov, ki v koči na 2515 metrih nadmorske višine vse leto skrbijo, da so podatki o vremenu kar se da natančni, je bila tokrat nekoliko neobičajna – poleg pripadnikov Slovenske vojske in dveh meteorologov, vojaškega in civilnega smo se skupini pridružili še predstavniki medijev in pevec Gianni Rijavec. Zadnji se je že peto leto zapovrstjo podal na vrh, da bi prebral poslanico miru, ki jo potem objavi na dan miru, prvega januarja.

Kaj je prebiral na obsijani ploščadi pred najvišje ležečo planinsko kočo pri nas, bomo izvedli šele v novem letu, ko bo poslanica objavljena na spletu. Je pa pevec razkril, da se tako kot vsako leto tudi letos loteva aktualnih razmer doma in po svetu.

To le ni dopust

In medtem ko so po pobočju tiho odmevale besede miru, sta se meteorologa že lotila nekaterih opravkov, s katerimi se bosta ukvarjala naslednjih deset dni in noči. »Ne morem reči, da smo ravno radi tukaj – to vendarle ni dopust,« priznava Jože Senica, ki se z vremenom ukvarja že 33 let. Vsakdanji izziv je, pravi, skrb za to, da ne zmanjka elektrike, saj sončne celice (pa tudi vetrnice, ki trenutno ne delujejo) niso dovolj. Meteorologa morata, če želita ohraniti delovanje, redno polniti agregat z nafto, drugače lahko ostaneta v temi, brez interneta, štedilnika in drugih dobrin, ki na tej višini niso samoumevne kot v dolini. 
Vsako uro morata preverjati meteorološko postajo in vnašati podatke v poseben program: če kje, je pri odčitavanju vremena lahko reči, da se na tehniko ni mogoče zanašati, saj še ni naprave, ki bi znala prepoznati vrsto oblakov, ločiti žled od ivja in mokrega snega. Pri tem jih ovira na tej višini nič kaj prijazno vreme, predvsem veter, ki je bil pred časom, ko je pihal z 221 kilometri na uro, najtežja tukajšnja izkušnja drugega od dvojice vremenskih strokovnjakov, štabnega vodnika Milana Kosa, ki je prav včeraj, v torek, zaznamoval 10. leto, odkar je prvič opazoval vreme na Kredarici.

Ves teden ni žive duše

Meteorologa razkrivata, da na Kredarici tudi pozimi ne manjka družbe. Na kak lep dan ju med njunim 10-dnevnim bivanjem obišče do 30 ljudi, sploh za praznike, če pa je vreme slabo, tudi ves teden ne srečata žive duše. Zunaj civilizacije pa vseeno nista, saj imata telefon, televizijo, radio, internet. S seboj vzameta od 50 do 60 kilogramov prtljage, teža je velika predvsem zaradi tekočine, ki jo morata prinesti iz doline, saj voda zgoraj ni pitna. S seboj imata hrane in vode za 10 dni plus štiri dni rezerve, če ju helikopter zaradi vremenskih razmer ne bi mogel pobrati, kot je dogovorjeno. V delu koče, namenjenem njunemu bivanju in delu, imata dnevni in delovni prostor, spalnici in majhno kuhinjo, kjer pripravljata predvsem hrano, ki je hitro gotova. »Tudi zrezke si privoščiva,« se nasmehne Senica. Na koncu poudari, da je slovensko vreme res muhasto. »Mediteranski in alpski vpliv sta tako močna na tako majhnem ozemlju, da je vreme v Sloveniji težko napovedati. Ponekod, denimo na Japonskem, ga lahko napovedo z 99-odstotno natančnostjo, pri nas to ni mogoče. Francozi, Japonci so prinesli k nam svoje modele za napovedovanje vremena – pri nas uporabljamo svoj model aladin – češ, vaš model je slab, ker napove vreme le s 94-odstotno verjetnostjo, a so si pri nas polomili zobe. Njihovi modeli so tu merili z le 55-odstotno natančnostjo! Potem so se čudili, kako sploh lahko napovemo vreme,« se spominja Senica in še namigne, da bo letošnji božič nemara vseeno bel – kažejo se namreč padavine.

Deli s prijatelji