IZKLESANA TELESA

FOTO: Gasilci so se slekli

Objavljeno 18. december 2017 21.50 | Posodobljeno 18. december 2017 21.51 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Koledar z 12 modeli, ki so pokazali izklesana telesa, je prodajna uspešnica. Z izkupičkom so nabavili potapljaško opremo za osebe z motnjami v razvoju.

Gasilci in sončki. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

KRŠKO – Poslanstvo gasilcev je pomagati ljudem v stiski. A na pomoč ne priskočijo le takrat, ko zagori, ko se zgodi nesreča ali ko svojo moč pokaže narava. Da imajo tudi v prostem času posluh za sočloveka, so potrdili poklicni gasilci iz Krškega, ki so se odločili, da izdelajo poseben koledar, s katerim bodo pomagali tistim, ki potrebujejo pomoč, Društvu za cerebralno paralizo Sonček Posavje.

Gasilci Poklicne enote Krško, pri katerih je ideja, da bi pomagali na tak način, tlela kakšni dve leti, so že v začetku poletja pljunili v roke. V svojih vrstah so med 53 gasilci našli 12 modelov, poiskali maskerko, tiskarno, se povezali s fotografom Mitjo Mladkovičem in našli primeren prostor za ozadje, ki je kar v sosednjem kompleksu – v zapuščenih prostorih podjetja Videm Vipap Krško. Gasilci modeli so odvrgli zgornji del oblačil in postali pravi manekeni, ki pa na fotografijah predstavljajo delo in opremo gasilcev. In če so bili sprva skeptični, na kakšen odziv bodo naleteli njihovi koledarji, so kmalu ugotovili, da so zadeli v polno.

»Najprej smo natisnili 300 koledarjev, ki so pošli v treh dneh, zato smo morali takoj v ponatis, zdaj zaključujemo prodajo že tretje serije. Do danes nam je uspelo prodati 750 koledarjev, kar pomeni, da smo cilj več kot izpolnili. Na zalogi imamo še 50 koledarjev in z akcijo bomo vztrajali do sredine januarja, smo pa z zbranim denarjem, ko smo odšteli nujne stroške, že kupili dve opremi za potapljanje, hkrati pa je ostalo tisoč evrov, ki jih bomo prav tako predali sončkom,« je zadovoljen Aleš Stopar, vodja operativne enote pri Poklicni gasilski enoti Krško. To pomeni, da so za dober namen zbrali kar pet tisočakov! Stopar razmišlja, da bi lahko bila takšna akcija vseslovenska. »Če bi vse enote poklicnih gasilcev stopile skupaj, bi lahko zbrali precej denarja,« predlaga.

Voda pomaga

V društvu Sonček so se zelo razveselili donacije. »Pred štirimi leti smo z našimi člani prvič preizkusili potapljanje in otroci so bili navdušeni, zato je bila vsa leta moja srčna želja, da tudi v Posavju zaživi potapljanje. V Sloveniji se ta dejavnost ne izvaja dovolj, tako da pričakujemo, da bo to pilotni projekt, ki bo zaživel v naši regiji in širše. Je pa za te osebe potrebna prilagojena potapljaška oprema, ki je dražja,« je v soboto ob prevzemu donacije izpostavila Nataša Solomun, predsednica Društva Sonček Posavje, ki ima okoli 300 članov, od katerih je tretjina oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju, preostali so starši, sorojenci, podporniki.

»Vsekakor je potapljanje lahko del rehabilitacije, socialne in zdravstvene. Socialne zaradi druženja, učenja novih spretnosti, potovanj, preseganja novih omejitev in spoznavanja novih kultur. V zdravstvenem pomenu pa je voda tista, v kateri se človeško telo sprosti in ima nanj blagodejne učinke,« je orisala Solomunova in dodala, da potapljanje izboljšuje splošno počutje, predvsem pa poskrbi za boljšo vključenost v družbo oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju.

»V vodi se počutijo odlično, popolnoma jih sprosti. Na telo učinkujejo dodatni tlaki, ki ga s pomočjo vode kot drenažni učinek blagodejno masirajo, kar pomaga pri krvnem obtoku, odvajanju odvečne vode iz telesa, obenem pa poskrbi, da se koža sprosti od vsakdanjih pritiskov, ki jih doživljajo ob stalnem sedenju in ležanju, zaradi česar imajo nekateri preležanine. Če nekaj z veseljem delajo, se po navadi tudi zabavajo. Tako se dobro počutijo in pridobijo samopodobo,« je še poudarila. Potapljanje bodo izvajali v OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Jurija Dalmatina ter bazenu v Brestanici, poleti tudi na morju. 

Deli s prijatelji