BREZ VOZIČKA

FOTO: Dvojčka Strazberger na nove operacije v St. Louisu

Objavljeno 19. november 2015 22.38 | Posodobljeno 19. november 2015 22.38 | Piše: B. F.

Po uspeli tvegani operaciji SDR gresta naša junaka danes še enkrat na srečanje s kirurgi.

Anže.

ST. LOUIS – Iz Children's hospital v St. Louisu v ZDA nam je pred dobrimi tremi tedni priznani korejski nevrokirurg T. S. Park pisal: »Po koncu operacij SDR pri obeh in po predpisanih fizioterapijah bosta dvojčka shodila in ne bosta potrebovala invalidskega vozička.«

Naša pogumna dvojčka Anže in Enej Strazberger, ki jima, dragi bralci in bralke, že namenjate pomoč v naš Krambergerjev sklad, sta v oktobru letos prestala tvegano operacijo na hrbtenici. Vretenca so jima kirurgi odprli, da so razkrili hrbtenjačo, v kateri so skupki živčnih vlaken centralnega živčnega sistema. Ti prenašajo sporočila med možgani in različnimi deli telesa. Med posegom so uporabili električno stimulacijo motoričnih živcev, s čimer so identificirali razdelitev čutnih in motoričnih živcev, in to je trajalo, vse dokler niso bili identificirani in odstranjeni specifični živci in živčna jedra, ki vplivajo na zakrčenost mišice z napačno informacijo med možgani in mišico. Ker so živci zelo majhni, zahteva postopek izjemno natančnosti, operaciji sta trajali več ur. Najprej Anže, nato Enej sta bila po posegih odrešena bolečin v nogah in kolkih, ki so ju spremljale vse življenje.

Vendar naša mala junaka danes ponoči po slovenskem času čakajo novi posegi v isti bolnišnici, tokrat še operacije na kolenih in gležnjih. Po besedah mamice Darje bosta po teh operacijah lahko stala s popolnoma izravnanimi koleni, česar zdaj še ne moreta: »Po operaciji gležnjev pa bosta imela lepo gibljiv sklep, česar zdaj nimata zaradi okrajšav mišic in tetiv.« Očka Matjaž je dodal, da bosta na operacijski mizi mala borca danes vsak še najmanj po tri ure.

Želimo jima vse najboljše ter spremljamo novice na njuni FB-strani PomagajmoAnzetuInEnejuSCerebralnoParalizo, kjer bodo po besedah staršev na voljo prve novice iz ZDA že v nočnem času.


Pomagajmo Anžetu in Eneju

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Anžetu in Eneju, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Anžeta in Eneja, sklicna številka 7160. Odslej lahko pomagate tudi z donacijami SMS. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.


Rojena prezgodaj

Veliko pred rokom v novembru leta 2009, skorajda tri mesece prezgodaj, sta se Anže in Enej Strazberger rodila z urgentnim carskim rezom. Veselje mamice Darje in očka Matjaža ob pričakovanju dvojčkov se je v hipu razblinilo. Anže se je rodil klinično mrtev. Ob rojstvu ni dihal in srček mu ni bil, a mu je ob zavzetosti zdravnikov z drobcenimi ročicami uspelo zgrabiti življenje. Kot da to ni bilo dovolj! Po nekaj dnevih v inkubatorju sta oba zaradi nedonošenosti utrpela možganske krvavitve. Posledica je cerebralna paraliza, ki ni bolezen, temveč stanje. Pri Eneju se je zaradi možganske krvavitve pojavila vodenoglavost, potreboval je urgentno notranjo drenažo; to mu je vstavil nevrokirurg z velikim tveganjem, saj bi nežno bitjece lahko umrlo. A je Enej ostal ob svojem Anžetu! Zdravniki so staršema kmalu po tistem dejali, da nikoli ne bosta govorila ali hodila. Potem ... Potem se je začel nam slehernikom nepredstavljiv boj mamice in očka za svoja sončka, ki sta ponudila tako prisrčne žarke v očeh, da je upanje zasijalo v najbolj toplih odtenkih.

 

Deli s prijatelji