NOVO VOZILO

FOTO: Cisterna brez zavor končno na odpad

Objavljeno 09. maj 2017 23.45 | Posodobljeno 09. maj 2017 23.48 | Piše: Jože Miklavc

Mozirski prostovoljni gasilci so ob 130-letnici društva le dočakali novo vozilo. Slavje je bilo zato dvojno, vsem, ki so pomagali pri nakupu, se iskreno zahvaljujejo.

Zahvalo Slovenskim novicam je od predsednika Romana Čretnika ml. (levo) ter poveljnika Staneta Weissa prevzel sodelavec Slovenskih novic Jože Miklavc. Foto: Jože Miklavc

MOZIRJE –»Ko so leta 1824 na avstro-ogrskem dvoru izdali dekret, da je se treba v trgih organizirano lotiti zaščite pred požari, takratni mozirski trški sodnik ni odlašal. Za vsako gospodinjstvo je glede na njihovo zmožnost določil, kolikšen znesek naj prispeva, da bodo lahko kupili dve ročni črpalki za gašenje z vodo. Dobrih 60 let pozneje, leta 1887, pa je med prebivalstvom zaživela ideja o društveni organiziranosti požarne obrambe in tako danes praznujemo 130. obletnico te pomembne odločitve naših prednikov,« je predsednik PGD Mozirje Roman Čretnik ml. nagovoril zbrano množico gasilcev iz vse Zgornje Savinjske doline ter goste, zbrane pred gasilskim hramom v Mozirju. »Dve leti smo bili bitko s časom in za denar, saj smo imeli v gasilski garaži parkirano nepopravljivo poškodovano staro cisterno brez zavor, potrebe po cisterni pa so se večale iz leta v leto,« je povedal Čretnik. Po slovesnih nagovorih in čestitkah so namenu slovesno predali novo gasilsko cisterno scania P 360, AC 24/60 za prevoz kar 6000 litrov vode, vredno 240.000 evrov.

Največji delež je prispevala Občina Mozirje iz proračuna, preostalih 90.000 evrov pa je dodala skupnost s številnimi posameznimi donatorji, med katerimi so bili tudi Slovenske novice in bralci, ki so darovali v sklad Ivana Krambergerja. Ob tem veličastnem dogodku, visokem jubileju PGD Mozirje ter občinskem prazniku občine Mozirje je z navdušenjem spregovoril tudi župan Ivo Suhoveršnik, nato pa ključe predal predsedniku Čretniku. Ta jih je predal naprej svoji operativni ekipi, poveljniku Stanetu Weissu in voznikom, ki jih je zastopal Robert Napotnik. Ob tem gasilci niso pozabili poudariti velike vloge, ki jo je imel pri nabavi in opremljanju Marijan Pušnik in njegovo podjetje Gasilska vozila Pušnik. Avtocisterno je ob navdušenju več sto prisotnih blagoslovil domači župnik Aleksander Koren, najzaslužnejšim so podelili jubilejna priznanja, vsem tistim, ki so za novo pridobitev prispevali največ, pa zahvalne listine. 

Deli s prijatelji