NAGRADNA IGRA SLOVENSKIH NOVIC

FOTO: Belokranjska jedača, tamburice in harmonika

Objavljeno 11. april 2017 17.40 | Posodobljeno 11. april 2017 17.39 | Piše: Jaroslav Jankovič

Ljubljanska gostilna Pečarič je gostila večer belokranjskih okusov. V nedeljo, 23. aprila, kraljica metliške črnine vabi na izlet z vlakom.

Kraljica metliške črnine Jana Štajdohar in njena predhodnica in harmonikašica Katja Jakljevič. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Belokranjci so bili od nekdaj zakon. Kadar koli sem šel v Belo krajino, sem moral prespati, nekajkrat kar v avtu. Nekoč sem pristal na domu neke inšpektorice, ki je bila v službi menda zelo huda, a tedaj je za mizo s prijatelji ves večer prepevala. Belokranjske, o pastirčku, denimo. Postregla je z jagenjčkom, ki smo ga ob vinu belokranjcu kar malce razvratno pohrustali. Zato se splača na belokranjske večere.

Minuli četrtek so v gostilni Pečarič na Vrhovcih v Ljubljani priredili večer okusov Bele krajine na sončni strani krožnika.

Za dobrodošlico so ponudili metliško penino in belokranjsko pogačo, pozdravila nas je kraljica metliške črnine Jana Štajdohar, ki je gostom predstavila svoj dobrodelni projekt Z vlakom v Belo krajino. Z izkupičkom od vozovnic bodo pomagali belokranjski družini v stiski, častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor.

Nato so kuharice iz restavracije Štajdohar iz Črnomlja in gostišča Veselič iz Podzemlja pripravile nekaj tipičnih belokranjskih jedi. Gostišče Veselič je ponudilo pogačo s konopljo in česnom, restavracija Štajdohar pa tradicionalno belokranjsko pogačo.

Nadaljevali smo z belokranjskim nadevom v velikonočnem objemu domače šunke, žlinkrofi v masleni omaki s hrustljavo slanino, se okrepčali z belokranjsko šaro in nadaljevali z razparanim belokranjskim cvrtjem, jagnječjo zarebrnico v reducirani metliški črnini, ajdovimi štruklji z domačo skuto in krompirjem z gribeljskim žbulom. Za konec smo se posladkali s špehovko ob sladoledu iz belokranjskega česna.

Andreja Veselič nam je na poti iz kuhinje z nasmehom podarila krožnik belokranjskih žlinkrofov. Poskusili smo, grižljaj, dva... človek bi kar jedel. In kakšen je recept? »Ne povem!« se je spet z nasmehom znašla. »Je pa dobro, ne?«

Belokranjski vinarji so predstavljali svoja vina, ki jih je duhovito in strokovno pokomentiral enolog dr. Mojmir Wondra. Bila so iz kleti KZ Metlika, Jakljevič, Šturm, Malnarič, Dolc, Meginc, Pečarič, Prus, Plut in Šuklje.

Večer je postal prijetno razigran, še posebno ko se je na odru pojavila 22-letna Katja Jakljevič, sicer kraljica metliške črnine 2015, in damsko raztegnila harmoniko v zagotovo najslavnejšo belokranjsko: Pastirče.

Pomoč družini

Za konec še enkrat povejmo, da kraljica metliške črnine Jana Štajdohar vabi bralce Slovenskih novic in vse ljudi dobrega srca, da se udeležijo izleta Z vlakom v Belo krajino. Z nakupom vozovnice za 20 evrov (s kuponom Slovenskih novic je cena s popustom za bralce in njihove spremljevalce 10 evrov na osebo) boste pomagali belokranjski družini, ki se je znašla na težki življenjski preizkušnji.

Vozovnice lahko kupite na strani olaii.com, na bencinskih servisih OMV in v prodajalnah Trafika 3dva.

Vlak bo z ljubljanske železniške postaje odsopihal v nedeljo, 23. aprila, ob 10.10. Čez dobro uro, ob 11.25, bo ustavil v Novem mestu in pobral potnike z Dolenjskega. Ob 11.50 bo prvi postanek v Semiču, kjer nas bodo ob ogledu mesta po belokranjsko pogostili. Do Črnomlja je le streljaj, pičlih 15 minut vožnje, kjer nam bo ob pogostitvi lokalnih vinarjev in kuharjev ob jurjevem zaplesala Mladinska folklorna skupina Dragatuš. Z železniške postaje v Metliki se bomo odpravili peš v Metliško klet, tudi tam bo veselo. Povejmo, da so Slovenske železnice omogočile dobrodelni vlak in tako dejavno sodelujejo pri dobrodelnem projektu Z vlakom v Belo krajino. 

Deli s prijatelji