AKTUALNO

FOTO: Avtomobilski salon: 260 vozil, 30 premier

Objavljeno 29. marec 2017 12.48 | Posodobljeno 29. marec 2017 12.48 | Piše: Blaž Kondža

Avtomobilski salon Slovenije je v ponedeljek po enajstih letih premora spet odprl svoja vrata.

Volkswagnov koncept budd-e.

Na salonu je na ogled tako rekoč vse, kar ponuja slovenski avtomobilski trg, saj svoje jeklene konjičke razstavlja kar 27 avtomobilskih znamk. Smo pa med sprehodom po sejmišču pogrešili nekatere vidnejše, kot so BMW, Fiat, Honda, Kia, Mitsubishi in Subaru. Če sejma še niste obiskali in ste morda pred nakupom novega avtomobila, vam priporočamo, da se najprej podate na ogled Tehnološkega paviljona v kletne prostore hale B. Tam vam bodo neodvisni strokovnjaki med drugim predstavili različne vidike in nove koncepte mobilnosti, delovanje sodobnega avtomobila, varnostne rešitve v avtomobilih, alternativne pogone, različna financiranja. Skratka, v Tehnološkem paviljonu, ki ga soustvarja oddaja Avtomobilnost, boste dobili koristne informacije, ki vam bodo gotovo pomagale k lažji in modrejši odločitvi ob nakupu. V paviljonu boste lahko preizkusili tudi najsodobnejši simulator varne vožnje, plod domačega znanja, in poslušali zanimiva predavanja.

Lepotci in lepotice

Polni modrosti o sodobni mobilnosti se nato podajte na ogled razstavljene pločevine. Med približno 260 razstavljenimi vozili je na ogled tudi 30 čisto novih modelov, ki jih na salonu prvič vidimo na slovenskih tleh. Pri Alfa Romeu kot novost – poleg giulie – razstavljajo mestnega terenca stelvia. Na Audijevem razstavnem prostoru gotovo izstopajo nova mestna terenca Q5 in Q2 ter športno naravnani R8 spyder. Paša za oči je tudi hibridni dirkalnik audi R18 e-tron quattro. Citroën je poleg svoje palete vozil na salonu uradno predal citroëna C4 cactus fakulteti za elektrotehniko, kjer bodo z njegovo pomočjo raziskovali tehnologije povezljivosti. Dacia je na salonu premierno predstavila karavan logan MCV stepway.

Mali in veliki

Pri Fordu sta na ogled tudi nova fiesta vignale in mestni malček KA+. Prava paša za oči v njihovem kotičku so športni mustangi, med lahkimi gospodarskimi vozili pa reševalno vozilo obalne straže in kombi iz omejene serije Valentina Rossija. Na Hyundaijevem razstavnem prostoru so poleg obstoječe palete premierno pokazali karavansko različico i30 wagon ter do narave prijazne hibridne, priključnohibridne in električne ionique. Za piko na i je tu še reli dirkalnik i20 WRC. Pri Lexusu izstopata nova športna limuzina IS in kupe RC, ki ima kot prvi na svetu polni hibridni pogon. Mazdina premiera na salonu je roadster z električno pomično streho mazda MX-5 RF.

Zeleni dirkač

Največja paša za oči na razstavnem prostoru Mercedes-Benza je brez dvoma strupeno zelen športni kupe AMG GT R, seveda pa ne manjkajo preostali avtomobili iz njihovega programa in Smartovi malčki. Pri Nissanu je poleg športnega GTR najzanimivejša nova micra, ki bo gotovo prepričala lepo število kupcev pri nas. Opel je avtomobilski salon izkoristil za premierno predstavitev nove insignie grand sport in križanca crossland X, zanimiv eksponat pa je tudi konceptni GT concept. Peugeot je v Ljubljano poleg obstoječih modelov pripeljal tudi novega sedemsedežnega suva 5008 in reli dirkalnik peugeot 208 R5 T16, ki ga bo v naslednji sezoni vozil Rok Turk.

In rumeni dirkač

Na Renaultovem razstavnem prostoru lahko vidimo prenovljenega capturja in novega koleosa, s katerim znamka vstopa v višji razred vozil suv. Seveda pa ne moremo mimo rumenega dirkalnika R. S. 01, ki je prvič na slovenskih tleh. Seatova ljubljanska premiera je nova ibiza, med novostmi pa je tudi prenovljeni leon v različnih izvedenkah, kot sta cupra in ST Xcellence. Pri Suzukiju so v ponedeljek slovesno odkrili ogrinjalo z novega ignisa, ki je že na prodaj, in novega swifta, ki na naš trg pride v kratkem.

Škoda na salonu razstavlja tudi nedavno predstavljene modele, octavio in težko pričakovanega kodiaqa, pripeljali pa so tudi dirkalno fabio combi R5. Na Toyotinem razstavnem prostoru boste lahko spoznali tudi najnovejša hibridna vozila iz njihove ponudbe. Volkswagen je na ljubljanskem sejmišču poleg prenovljenega golfa med drugim pokazal še novo limuzino arteon, podaljšanega tiguana allspace in konceptni električno gnani kombi budd-e, ki se ponaša z dosegom nad 500 kilometrov. Tudi ljubitelji švedske znamke Volvo bodo imeli na sejmu kaj videti.

Dodatna oprema, financiranje in varnost

Avtomobilizem niso le vozila, in temu je namenjena hala F, kjer so na ogled dodatna oprema, ponudniki različnih storitev, svojo stojnico ima tudi policija, kjer vam bodo policisti pokazali zanimivo policijsko opremo in dali dober nasvet za varnejšo vožnjo. Veliko o varni vožnji pa vam bodo lahko povedali tudi strokovnjaki na stojnici AMZS. Dacia logan MCV Fotografije Igor Mali Volkswagnov koncept budd-e Opel insignia grand sport Renault R. S. 01 V tehnološkem paviljonu »razrezani« lexus Audijev dirkalnik R18 e-tron quattro Mercedes-benz AMG GT R Tesla X Peugeot 5008 Poudarek Poudarek

Deli s prijatelji