MESTO EVROPSKEGA KOMISARJA

Fajonova: Odločitev vlade ni optimalna

Objavljeno 01. avgust 2014 00.19 | Posodobljeno 01. avgust 2014 00.20 | Piše: STA, Mo. S.

Evropska poslanka Tanja Fajon, sicer tudi ena od kandidatk za evropsko komisarko, pričakuje, da bo Jean-Claude Juncker izbiral tudi na podlagi izkušenj iz evropske politike.

Tanja Fajon.

BRUSELJ – Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon in ena od trojice na slovenskem seznamu kandidatov za prihodnjega evropskega komisarja je dejala, da ji kandidatura pomeni velik izziv, pričakuje pa, da bo prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pri izbiri razsojal tudi na podlagi izkušenj iz evropske politike.

Nekdanja dopisnica nacionalne radiotelevizije iz Bruslja je spomnila, da ima že več kot 13-letne izkušnje iz spremljanja evropske politike. »Institucije mi niso nove, prav tako ne delo v Bruslju, in če se bo nova Evropska komisija tako odločila, bom to skušala prevzeti z vso odgovornostjo,« je dejala Fajonova.

Vesela, da se je vlada le sporazumela

Ocenila je sicer, da današnja odločitev vlade, da v Bruselj pošlje seznam dveh kandidatk in kandidata, ni optimalna. »Verjetno se vsi zavedamo, da bi bilo boljše, če bi Slovenija lahko sama izbrala ime, ni pa to prvič in tudi nismo edina država, ki vodi postopek tako, da bo nazadnje odločal Bruselj,« je dejala. »Predvsem sem vesela, da se je vlada danes vendarle sporazumela in da vsaj ni zamudila roka, do katerega naj bi v Bruselj poslali naš predlog kandidatk in kandidatov za komisarsko mesto. S tem vsaj lovimo tisti vlak, da bomo morda še lahko imeli besedo tudi pri porazdelitvi resorjev, da resnično ne bomo prisiljeni, da v zadnji minuti vzamemo tisto, kar je ostalo na mizi,« je dodala.

Področja, ki so ji blizu

Pojasnila je, da se je danes o uvrstitvi na seznam po telefonu pogovarjala tudi s premierko v odhodu Alenko Bratušek in da kandidaturo sprejema. Na vprašanje, kateri resor bi ji najbolj ustrezal, je Fajonova pojasnila, da v Evropskem parlamentu v zadnjih petih letih najbolj deluje »na področju človekovih pravic, tudi na področju boja proti korupciji, pranja denarja, na področju notranjih zadev in pravosodja, torej migracij, priseljevanja, sosedske politike, zunanje politike. Tako da bi si verjetno najlažje predstavljala delo na teh področjih. Sicer pa mi tudi ostala evropska politika ni daleč. Glede na to, da spremljam EU še od časov, ko Slovenija še ni bila polnopravna članica, bi se verjetno znašla tudi na katerem drugem področju.«

Deli s prijatelji