ODLOČITEV

Evropsko sodišče zavrglo tožbo bivšega varčevalca LB Hodžića

Objavljeno 27. april 2017 13.41 | Posodobljeno 27. april 2017 13.41 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji varčevalec ni mogel dvigniti svojih deviznih prihrankov iz nekdanje Glavne podružnice Sarajevo.

Simbolična fotografija.

STRASBOURG, LJUBLJANA – Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v danes objavljeni odločitvi kot neprimerno za obravnavo zavrglo tožbo bivšega deviznega varčevalca Ljubljanske banke Sarajevo Vehbije Hodžića proti Sloveniji. Pri tem je ocenilo, da slovenski zakon o implementaciji pilotne sodbe v zadevi Ališić izpolnjuje kriterije, postavljene v sodbi.

Ker slovenski zakon o načinu izvršitve sodbe, ki velja od 4. julija 2015, izpolnjuje kriterije iz pilotne sodbe v primeru Ališić, je sodišče presodilo, da tožnik Hodžić še ni izčrpal vseh domačih pravnih sredstev, ker ni vložil zahteve za verifikacijo svojih deviznih vlog. Sodišče je zato njegovo tožbo zavrglo kot neprimerno za obravnavo. Tožnika in ostale, ki so v podobnem položaju, je napotilo, da morajo v Sloveniji vložiti zahteve za verifikacijo svojih neizplačanih starih deviznih vlog.

Bivši varčevalec iz BiH Hodžić je tožbo na ESČP vložil 11. decembra 2007 zaradi kršenja več členov Evropske konvencije o človekovih pravicah, ker ni mogel dvigniti svojih deviznih prihrankov iz nekdanje Glavne podružnice Sarajevo.

Deli s prijatelji