SLABI OBETI

Evropa gospodarsko stagnira

Objavljeno 23. avgust 2011 13.16 | Posodobljeno 23. avgust 2011 13.16 | Piše: D. P./STA

Rast se je malenkost popravila v Franciji, a še vedno ostaja blizu najnižje ravni.

Evru se ne piše nič dobrega, gospodarske rasti pa od nikoder

LONDON – Dinamika gospodarske dejavnosti v območju evra je bila avgusta še naprej šibka. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, je v letošnjem osmem mesecu glede na julij ostal nespremenjen pri 51,1 točke.

Ustavilo se je v Nemčiji

Vrednost indeksa pri 50 točkah pomeni mejo med krepitvijo in krčenjem gospodarske dejavnosti. PMI je tako trenutno prav na tej meji, kar pomeni, da se gospodarska dejavnost giblje v območju stagnacije oziroma zelo šibke rasti. Vrednost skupnega PMI za predelovalne in storitvene dejavnosti je avgusta tako z 51,1 točke ostala na julijski ravni, ki je bila najnižja v 22 mesecih.

Predelovalne dejavnosti v območju evra sploh prvič v več kot dveh letih niso beležile rasti. Tudi podatki o PMI so pokazali, da se je dinamika gospodarske rasti v Nemčiji občutno upočasnila. Rast se je malenkost popravila v Franciji, a še vedno ostaja blizu najnižje ravni v zadnjih dveh letih.

Nekaj spodbudnejšega

Vsaj malo boljšo sliko kaže trg dela. Zaposlenost tako še naprej raste, a z najšibkejšo dinamiko po oktobru. Po tem kazalcu se je nekoliko bolje odrezala industrija, kjer je bila avgustovska rast zaposlenosti najmočnejša v treh mesecih.

Deli s prijatelji