ČAKAJO ŠE PARLAMENT

ESČP: Pahor je izbral štiri

Objavljeno 09. november 2015 16.20 | Posodobljeno 09. november 2015 16.21 | Piše: STA, K. K.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na ESČP Boštjanu M. Zupančiču se je mandat iztekel 31. oktobra.

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske kličejo na zagovor.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu danes posredoval predlog štirih kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Pahor je izbral Nino Betetto, Marka Bošnjaka, Klemna Jakliča in Nino Peršak. Državni zbor mora zdaj izbrati tri imena in jih posredovati naprej v Strasbourg.

Upošteval posebne pogoje

Kot je Pahor pojasnil v sporočilu za javnost, je četverico izbral na podlagi predloženih kandidatur ter mnenj sodnega sveta in vlade. V posvetovanjih z vodji poslanskih skupin konec oktobra je predsednik ugotovil »zelo različna, tudi nasprotujoča si pričakovanja«, a verjame, da predlagani seznam štirih kandidatov poslancem omogoča »izbor treh najprimernejših«. Predsednik republike je pri svojem predlogu upošteval tudi posebne pogoje, ki jih določajo tako 21. člen konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin kot tudi smernice Odbora ministrov Sveta Evrope o izbiri kandidatov za mesto sodnika oziroma sodnice.

Smernice med drugim določajo, da se od kandidatov pričakuje poznavanje nacionalnega pravnega sistema in javnega mednarodnega prava ter da imajo praktične izkušnje na področju prava. Pahor meni, da vsi štirje predlagani kandidati te zahteve v celoti izpolnjujejo. Smernice poleg tega določajo, da mora nacionalni seznam kandidatov načelno vključevati najmanj po enega kandidata moškega in ženskega spola, zato predsednikov predlog vsebuje po dva kandidata vsakega spola. V skladu z določbami omenjene konvencije predsednik ocenjuje, da so vsi predlagani kandidati »strokovno priznani pravniki, ki so s svojim dosedanjim delom tako domači kot tuji strokovni javnosti poznani kot vrhunski pravni strokovnjaki«.

Vlada pet, Pahor štiri, poslanci tri

»Vsi predlagani kandidati so opravljali številne funkcije v različnih domačih in mednarodnih strokovnih skupinah, imajo obsežne bibliografije ter so pri svojem delu izkazali visoko stopnjo strokovne in osebne integritete,« so še zapisali v uradu predsednika. Na razpis za tri mesta kandidatk oziroma kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 7. avgusta v uradnem listu, se je prijavilo osem kandidatk in sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Ministrstvo je s kandidati predsednika seznanilo 23. septembra, ta pa je nato za mnenje zaprosil sodni svet in vlado.

Vlada je kot najprimernejše izbrala pet kandidatov – vrhovno sodnico Betettovo, odvetnika Bošnjaka, vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića, predavatelja s harvardske univerze Jakliča in profesorico z univerze v Gentu Peršakovo. Sodni svet je med 15 kandidati dal prednost štirim kandidatom – kot prvi Betettovi, nato pa Bošnjaku, Đorđeviću in Jakliču.

Pogoj: ena ženska

Državni zbor bo na podlagi predloga predsednika – ki mu lahko predlaga tri kandidate ali več po lastni izbiri – zdaj izvolil tri kandidate, med katerimi mora biti najmanj ena ženska. Kandidati za izvolitev potrebujejo 46 glasov. Glasovanje je tajno.

To je sicer od marca lani že tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države, med katerimi bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov ESČP izbrala sodnika ali sodnico. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na ESČP Boštjanu M. Zupančiču se je mandat iztekel 31. oktobra. Mandat sodnika traja šest let z možnostjo ponovne izvolitve.

Deli s prijatelji