KOALICIJSKI VRH

Erjavec o varnostnih razmerah, boji se napada na vlado

Objavljeno 13. december 2015 12.15 | Posodobljeno 13. december 2015 12.15 | Piše: STA, Mo. S.

Na sporedu je razprava o varnostnih razmerah in zmogljivostih naših varnostnih služb.

Desus je proti.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji z ministri državotvornih resorjev danes razpravljajo o varnostnih razmerah ter zmogljivosti naših varnostnih služb, ki jim bo morda treba nameniti več denarja. Pričakujejo dogovor glede zahtev policistov in drugih skupin.

Notranja ministrica prelaga odgovornost?

Ministrica Vesna Györkös Žnidar pričakuje, da bodo s policisti čim prej sedli za pogajalsko mizo. Poleg tega pa tudi, da bodo vladni partnerji pri premierju Miru Cerarju danes končno dorekli finančno dimenzijo zavez preteklih vlad in da bosta proračuna ministrstva za notranje zadeve in policije ostala taka, kot so jih izpogajali oziroma jih je potrdil državni zbor (DZ).

A je v izjavi novinarjem pred srečanjem priznala, da v tem okviru ni moč izpolniti vseh zahtev policistov, saj teh sredstev ni. »Treba se je zavedati, da sta varnost ljudi in policistov enakovredni kategoriji. Policisti po službeni dolžnosti postavljajo dobrobit drugih na prvo mesto, mi pa smo jim dolžni zagotoviti pogoje za varno in nemoteno delo,« je poudarila. Na vprašanje, kakšna je torej mogoča rešitev, pa je odgovorila, da je to naloga ministrstva za finance.

Erjavec: Na vlado pritiskajo z vseh strani

Ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca pa bolj kot status posameznih skupin skrbi, ali so zmogljivosti varnostnih služb, tako policije kot obrambnega sistema ter obveščevalnih sil, ustrezne glede na nove varnostne razmere v soseščini. »Če je treba poiskati dodaten denar, da bomo bolj varni, bom prvi, ki bo to zagovarjal,« je zagotovil Erjavec in opozoril še na potreben dogovor glede varnosti v zvezi z migracijskim tokom.

Sicer pa Erjavec ne razume, zakaj je prišlo do razprav o plačilnih razredih in statusu posameznih skupin, saj so se pogajanja z javnim sektorjem končala. A ne glede na to meni, da je treba nadaljevati dialog in pogajanja za mizo, ne pa pred vlado ali državnim zborom. To po njegovem prepričanju zagotovo ne bo prineslo pozitivnega rezultata.

A obenem prvak Desusa priznava, da ga skrbi dogajanje v zadnjih dneh, ko posamezne skupine »pritiskajo na vlado z vseh strani«. Naštel je zahtevo občinskih predstavnikov po odstopu ministra za finance Dušana Mramorja, nazadnje poziv društva pisateljev k odstopu ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, po njegovih besedah je pod udarom tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

»Ne vem, če tu ni v ozadju frontalni napad na vlado z namenom destabilizacije političnih razmer, kar pa je najmanj, kar v tem trenutku potrebujemo,« je dodal. Spomnil je, da so negativne trende preusmerili prav s politično stabilnostjo, v sedanjih varnostnih okoliščinah pa da bi zaostrovanje političnih razmer v Sloveniji prineslo več slabega kot dobrega. Vlada je prejela mandat na volitvah in je prav, da ga izpelje, je prepričan Erjavec. »Za tiste ministre, ki tega ne zmorejo, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil,« je pristavil. Za napadi na vlado po njegovem mnenju stojijo vsi tisti, ki ne želijo, da bi vlada izpeljala svoj program, od opozicije do sindikatov.

Židan: Spregovoriti je treba tudi o vojakih

Prvak SD Dejan Židan predvsem pričakuje, da se bodo nadaljevala pogajanja s policisti, treba pa bo spregovoriti tudi o vojakih in nekaterih drugih poklicih. Spomnil je, da se je v varnostni sistem v zadnjih letih vlagalo premalo in je zato smer treba spremeniti. Vlada je po njegovih besedah sicer v proračunu za prihodnji dve leti namenila kar nekaj več denarja za opremo in nove zaposlitve, a očitno je, da bo treba ta proces še dodatno pospeševati.

»Moramo vedeti, da so pogajanja z javnim sektorjem zaključena in so prinesla nekaj dodatnega denarja javnim uslužbencem, vendar je to premalo,« ugotavlja Židan. Po njegovih besedah se je treba zavedati, da pri sistemu zagotavljanja varnosti govorimo tudi o številu zaposlenih in posodabljanju opreme.

Deli s prijatelji